Turva – Hymy

”Hullu vuosi” 1968 alkoi Prahan keväällä – elokuussa Varsovan liiton panssarit murskasivat unelman demokraattisesta sosialismista

Kuva: Lehtikuva-AFP
Praha 25. elokuuta 1968. Pettyneet ja vihaiset kaupunkilaiset piirittävät neuvostopanssareita.

Pääsihteerin vaihtuminen Tshekkoslovakian kommunistipuolueessa 50 vuotta sitten käynnisti tapahtumasarjan, joka ravisutti koko Eurooppaa. Prahan kevään nousun ja tuhon lisäksi vuosi 1968 toi mukanaan mielenosoituksia, mellakoita ja sotaa eri puolilla maailmaa.

Alexander Dubcekin nousu Tshekkoslovakian kommunistien johtoon aloitti uudistusten ja avautumisen kauden, joka nosti toiveita ihmiskasvoisemman sosialismin mahdollisuudesta. Kehitystä ei katsottu hyvällä Moskovassa ja useissa muissa Varsovan liiton maiden pääkaupungeissa.

Dubcekin kieltäydyttyä palaamasta ruotuun Neuvostoliiton, DDR:n, Puolan, Bulgarian ja Unkarin joukot miehittivät maan elokuussa 1968. Uudistusten kevät päättyi kestettyään reilut puoli vuotta. Miehitys nostatti protesteja eri puolilla Eurooppaa, myös Suomessa, ja jakoi kommunisteja eri leireihin.

Tshekkoslovakia ei ollut ainoa paikka, missä kuohui puoli vuosisataa sitten.

Vietnamissa Vietkong-sissit aloittivat tammikuussa suuren tet-hyökkäykseen, joka epäonnistumisestaan huolimatta käänsi mielialoja Yhdysvalloissa yhä enemmän sotaa vastaan.

Amerikkalaisten vuotta synkistivät myös kansalaisoikeustaistelija Martin Luhter Kingin ja demokraattipoliitikko Robert Kennedyn murhat.

Eurooppaa ravistelivat laajat opiskelijamellakat muun muassa Ranskassa ja Saksassa, mistä laineet ylsivät Suomeen saakka. Televisionkatsojat saattoivat kauhistella kuvia Biafran nälkäänäkevistä lapsista Nigeriassa.

Politiikka löysi tiensä myös Meksikon olympialaisiin lokakuussa, missä mustat amerikkalaisurheiljat Tommie Smith ja John Carlos nostivat palkintopallilla nyrkkinsä pystyyn uhmakkaana protestina rotusyrjintää vastaan.

STT-AFP

”Virstanpylväs” – Pohjois-Korean talviolympiakilpailijat ottavat osaa kolmeen lajiin

Kuva: Lehtikuva-AFP

Pohjois-Korea lähettää 22 urheilijaa ensi kuun talviolympialaisiin Pyeongchangiin, ilmoittaa Kansainvälinen olympiakomitea KOK. Pohjoiskorealaiset urheilijat kilpailevat kolmessa eri lajissa.

KOK vahvisti myös, että Pohjois- ja Etelä-Korean joukkueet marssivat yhdessä kisojen avajaisissa. Maat osallistuvat naisten jääkiekkoon yhteisellä joukkueella.

– Tämä päivä merkitsee virstanpylvästä pitkällä tiellä, KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach sanoi.

Keskustelua aiheesta

11 kuoli bussionnettomuudessa Turkissa, kun linja-auto iskeytyi moottoritien reunassa oleviin puihin

Turkissa yksitoista ihmistä kuoli ja yli 40 loukkaantui varhain tänä aamuna linja-auto-onnettomuudessa.

Ankarasta Bursaan matkalla ollut linja-auto iskeytyi moottoritien reunassa oleviin puihin tuntemattomasta syystä.

Suurin osa yöbussin matkustajista oli turkkilaisperheitä, jotka olivat matkalla lomalle paikalliseen laskettelukeskukseen.

Poliisi tutkii onnettomuuden syytä.

Kaksi yksityisen linja-autoyhtiön kuljettajista on pidätetty.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Venäjän kommunisteilta taas raju ehdotus

Kuva: Getty Images

Venäjän kommunistipuolue on jälleen ehdottanut, että maa eroaa Maailman kauppajärjestöstä WTO:sta, kertoo uutistoimisto Tass.

Kommunistipuolue latasi ehdotuksensa duuman sähköiseen lakialoitteiden tietokantaan perjantaina.

Puolueen mukaan Venäjä ei ole hyötynyt järjestön jäsenyydestä. Edellisen kerran kommunistipuolue ehdotti kauppajärjestöstä eroamista marraskuussa. Ehdotus hylättiin.

Keskustelua aiheesta

UPIn Aaltola arvelee pattitilanteen jatkuvan USA:ssa ainakin päiviä

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Poliittinen pattitilanne Yhdysvalloissa jatkunee vielä useita päiviä, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Liittovaltion hallinto suljettiin varhain tänä aamuna Suomen aikaa, sillä senaatti ei päässyt sopuun maan budjetista. Väliaikaista ratkaisua vastustivat demokraatit sekä jotkut republikaanit, kertoo Washington Post.

Aaltolan mukaan tilanne kertoo sekä kahtiajakautumisesta että republikaanipuolueen tilasta. Vaikka puolueella on enemmistö paikoista sekä senaatissa että edustajahuoneessa presidenttiyden lisäksi, ei puolue silti pysty pitämään liittovaltiota käynnissä, Aaltola sanoo.

AVAINSANAT

Some-jättiläinen lähestyy 2 000 000 000 käyttäjäänsä uutiskyselyllä

Kuva: AFP / Justin TALLIS

Sosiaalisen median jätti Facebook pyytää kahta miljardia käyttäjäänsä arvioimaan palvelussaan leviävien uutisten luotettavuutta.

Yhtiö kertoi perjantaina, että se tekee käyttäjilleen uutislähteiden luotettavuutta koskevan kyselyn, jonka tarkoituksena on vähentää epäluotettavien tai valheellisten uutisten näkymistä Facebook-käyttäjien uutisvirrassa. Jatkossa näkyvyyttä saavat eniten ne uutiset, joiden lähteitä käyttäjäyhteisö pitää kaikkein luotettavimpina.

Facebookin johtajan Mark Zuckerbergin mukaan yhtiö pohti eri tapoja arvottaa uutislähteiden luotettavuutta ja päätyi siihen, että kysyminen suoraan käyttäjiltä on objektiivisin tapa.

Käyttäjät pääsevät arvioimaan uutislähteitä ensi viikosta alkaen.

AVAINSANAT