Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

Huolestuttava käänne: Lähes 15 000 vastavalmistunutta oli kesän lopussa työttömänä – ”Erityistoimia tarvitaan”

Istock

Akava Works -lomautuskatsaus osoittaa, että vastavalmistuneiden työttömyys on kasvanut koronakriisin aikana muutamalla tuhannella.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Kokoaikaisesti lomautettuna olevien määrä on laskenut vastavalmistuneiden joukossa kevään luvuista myös korkeakoulutetuilla, mutta heitä on kuitenkin yhä huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi finanssikriisin aikaan.

Työttömiä vastavalmistuneita oli elokuun lopussa hieman vajaat 15 000, joista korkeakoulutettuja on noin 4 000. Kokoaikaisesti lomautettuna oli 406 vastavalmistunutta korkeakoulutettua.

– Kokoaikaisesti lomautettuna olevien henkilöiden kokonaismäärä väheni odotetusti lisää elokuun aikana. Lomautettujen määrä pieneni kuitenkin selvästi verkkaisemmin kuin parina edellisenä kuukautena. Se oli pettymys, korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestön Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen kuvailee tiedotteessa.

Hän pitää huolestuttavana, että vaikka vastavalmistuneiden työttömyys ei ole vielä poikkeuksellisen korkealla tasolla, se on kuitenkin koronakriisin aikana kasvanut muutamalla tuhannella.

– Vuosina 2015–2017 työttömiä vastavalmistuneita oli korkeimmillaan noin 5 000 enemmän kuin nyt.

”Yrittäjyyteen tulee kannustaa.”

Akava korostaa, että tilanteen korjaamiseksi tarvitaan sekä lyhyemmän että pidemmän aikavälin erityisoimia.

– Työuran alkuvaihe vaikuttaa voimakkaasti työurien muotoutumiseen. Tarvitaan monipuolisia keinoja, jotta työelämään siirtyminen valmistumisen jälkeen on sujuvampaa. Koulutuksen ja työelämän vuoropuhelua ja -vaikutusta on lisättävä sisällyttämällä jokaiseen tutkintoon työelämäjakso. Korkeakouluissa tämä tarkoittaa laadukkaiden harjoittelujaksojen lisäämistä. Lisäksi uraseurantaselvityksen mukaan kehittämistä tarvitaan oman osaamisen kuvaamisessa ja työnhakutaidoissa, erityisasiantuntija Miika Sahamies listaa.

Hän pitää hienona, että monet nuoret pitävät yrittäjyyttä kiinnostavana vaihtoehtona työurallaan.

– Tähän tulee kannustaa ja tarjota valmiuksia yrityksen perustamiseen. Pidemmällä aikavälillä vastavalmistuneiden työllisyyttä tuetaan panostamalla uutta työtä tuoviin keinoihin eli TKI-investointeihin, uudistamiseen ja vihreään talouteen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Marja Luumi

Työmarkkinat
26.10.2020
”Uho tuntuu jatkuvan, tämä on aivan absurdi ajatus” – Paperiliiton Vanhala ihmettelee Metsäteollisuuden Hollménin puheita ”tyhjältä paperilta” lähtemisestä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE