Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

”Huolestuttavaa on, että jopa puolet vastanneista harkitsee alan vaihtoa” – kysely paljasti hätäkeskusammattilaisten työhyvinvointiongelmat

iStock

Suomen Hätäkeskusammattilaisten liitto HALin lokakuussa toteuttaman jäsenkyselyn tulokset kertovat auttajien jatkuvista työhyvinvointiongelmista, liitto kertoo tiedotteessa. Vastauksissa nousivat esiin työn liiallinen kuormittavuus, uupumus sekä puutteet lähiesimiehen tuen ja palautteen saamisessa.

Demokraatti

Demokraatti

Kyselyn vastaajat mainitsivat työn kuormittavuutta lisääviksi tekijöiksi liiallisen työmäärän, toimimattoman työvuorosuunnittelun sekä puuttuvan mahdollisuuden vaikuttaa omaan työhön. HALin tiedotteen mukaan vastaajat esittivät keinoja, joilla tilannetta voitaisiin parantaa.

– Päivystäjät lähettävät kyselyssä selkeän viestin työnantajalle työolojen kohentamiseksi. Henkilöstömäärän lisääminen nykyisestä koetaan välttämättömäksi, mutta ei yksin riittäväksi toimenpiteeksi, Suomen hätäkeskusammattilaisten liitto HALin pääluottamusmies Arto Pirttimaa toteaa tiedotteessa.

Puolet vastaajista koki, ettei nykyinen työvuoromalli tue työssä jaksamista. Kahdentoista tunnin työvuoroa kuvattiin vastauksissa liian pitkäksi, mutta eniten kritiikkiä sai työvuorojen suunnittelu. Lisäksi kritisoitiin sitä, ettei työntekijän toiveita työn ja vapaa-ajan yhdistämisessä oteta huomioon.

Uupumisoireita viikoittain tai päivittäin viimeisen kolmen kuukauden aikana oli kokenut lähes 40 prosenttia vastaajista. Yli puolet vastaajista oli havainnut pitkäaikaisen stressin kertymistä.

– Päivystäjät ovat sitoutuneita työhönsä ja ihmisten auttamiseen, mutta työssä on lukuisia kuormitustekijöitä, joita työnantajan pitäisi pyrkiä ehkäisemään tai ainakin vähentämään, Pirttimaa sanoo.

KYSELYSSÄ nousi esiin myös lähiesimiehen tuki ja palautteen saaminen. Tiedotteessa kerrotaan, että noin 40 prosenttia vastaajista kokee, ettei oma esimies tue työssä jaksamista riittävästi. Vastaajista yli 70 prosenttia kokee, ettei saa palautetta työstään. Apua jaksamiseen hätäkeskuspäivystäjät kertovat saavansa eniten vertaistuesta eli kollegalta.

Pääluottamusmies Arto Pirttimaa pitää tilannetta kestämättömänä.

– Hätäkeskuspäivystäjistä on ollut krooninen pula jo usean vuoden ajan. Huolestuttavaa on, että jopa puolet kyselyyn vastanneista harkitsee alan vaihtoa. Kyselyn perusteella näyttäisi, että työssäjaksamisen ongelmat ovat syventyneet, hän sanoo tiedotteessa.

Hätäkeskusammattilaisten liitto vaatii työnantajalta työhyvinvoinnin toimenpideohjelmaa, jolla hätäkeskuspäivystäjien työoloja ja työhyvinvointia voitaisiin parantaa.

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPALin ja Suomen Hätäkeskusammattilaisten liitto HALin lokakuussa 2022 toteuttamaan jäsenkyselyyn vastasi 41 prosenttia HALin jäsenistä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE