Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Huolitaanko Sinimusta liike puoluerekisteriin? – professori: “Saattaa olla rajatapaus”

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Äärioikeistoon jo nimensä puolesta nojaavan Sinimustan liikkeen rekisteröityminen puolueeksi ei ole vielä itsestään selvää.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Julkisoikeuden professori Jukka Viljanen Tampereen yliopistosta arvioi, että oikeusministeriö joutuu vakavasti pohtimaan, hyväksyykö se yhdistyksen rekisteröitymisen puolueeksi.

Vuoden lopulla yhdistysrekisteriin merkitty Sinimusta liike on jättänyt oikeusministeriöön hakemuksensa kannattajakorttien keräämiseksi. Ennen korttien keräämistä oikeusministeriö käy läpi sen säännöt ja ohjelman.

Puoluelain mukaan puolueen on noudatettava kansanvaltaisia periaatteita toiminnassaan ja päätöksenteossa.

Viljasen mukaan tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että puolue hyväksyy Suomen perustuslain keskeisen ajatuksen demokratian perustumisesta kansanvaltaan eikä väkivaltaan tai muuhun vaikuttamiseen.

– Hyvin laaja kirjo puolueita on vuosien varrella sallittu, mutta jossakin se raja menee. Sitä rajaa ei meillä juuri ole viime vuosina testattu.

Hän arvioi, että Sinimusta liike saattaa olla rajatapaus.

– Meidän pitäisi hyväksyä keskustelu vaikeistakin asioista ja myös keskustelu, joka saattaa olla provosoivaa. Sitä missä raja menee, ei ole helppo asettaa, hän sanoo.

“Päämäärä sanelee sopivat metodit.”

Raumalla kotipaikkaansa pitävän Sinimustan liikkeen puolueohjelma lähtee siitä, että suomalaiset ovat etnisesti yhtenäisiä.

Yhdistys lakkauttaisi maahanmuuton. Se perustaisi rekisterin, jolla seurattaisiin ulkomaalaistaustaisen väestön määrää. Rekisteriin kirjattaisiin ihmisten etnisyys, kieli ja uskonto. Se myös rajoittaisi tapaa, jolla media kertoo suomalaisuudesta ja perhe-elämästä.

Puolueen arvopohja olisi yhdistyksen verkkosivujen mukaan radikaali.

– Radikaalius merkitsee ajattelutapaa, jossa haluttu päämäärä sanelee sopivat metodit poliittisella kentällä, verkkosivuilla kerrotaan.

Sinimusta liike kyseenalaistaa ohjelmassaan myös jatkuvan talouskasvun ja globalisaation ja kertoo haluavansa edistää luonnon hyvinvointia.

Se toivoo nuorten hankkivan lapsia yhä aiemmin. Hormonaaliseen ehkäisyyn se suhtautuu kriittisesti ja rajoittaisi sen saamisen esimerkiksi vain “parisuhteessa eläville perusterveille naisille”. Abortti olisi sallittua sen mukaan vain, jos taustalla on raiskaus tai “vakava perinnöllinen tai terveydellinen syy”.

30-luvulla Lapuan liikkeellä oli samanniminen nuorisojärjestö. Sittemmin järjestö siirtyi lähelle niin ikään äärioikeistolaista Isänmaallista kansanliikettä (IKL).

Mielipiteen vapaus on yksi lähtökohta.

Yhdistys voidaan rekisteröidä puolueeksi, jos sillä on vähintään 5  000 äänioikeutettua kannattajaa. Vuoden alusta lähtien kannattajakortteja on voinut kerätä myös sähköisesti oikeusministeriön puoluerekisteri-palvelussa.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen kertoo, että liikkeen hakemus kannattajakorttien keräämisen aloittamiseksi on vasta tullut ministeriön käsittelyyn. Hän ei vielä arvioi, kuinka kauan käsittely kestää eikä ota kantaa puolueen ohjelmaan.

Yleisesti ottaen puolueella pitää hänen mukaansa olla kolme asiaa kunnossa. Tavoitteena pitää olla valtiollisiin asioihin vaikuttaminen, ja sääntöjen pitää turvata kansanvaltaisten periaatteiden noudattaminen puolueen päätöksenteossa ja toiminnassa. Kolmanneksi puolueella pitää olla ohjelma, joka toteuttaa säännöissä mainitun tarkoituksen.

Mitä jos ohjelmassa on kohtia, jotka näyttävät olevan lainvastaisia? Jääskeläisen mukaan sitä täytyy nyt katsoa.

– Tietenkin saa haluta joitakin asioita, vaikka muuttaa lainsäädäntöä. Sinänsä se voi olla hyväksyttävääkin, kunhan se tehdään käyttäen demokraattisia menettelytapoja. Mielipiteen- ja sananvapaus on yksi lähtökohta.

Kannattajakorttien pitäisi olla kerättynä maaliskuun alkupuolelle mennessä, jotta puolue ehtisi osallistumaan kuntavaaleihin.

STT-Anniina Luotonen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE