Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Huomenna ulkoasiainvaliokunnan johtoon nouseva Mika Niikko arvioi turvallisuusuhkiamme – “Ei ole valmiita linjauksia esimerkiksi siirtolaiskysymykselle”

Uloasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi esitetty perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko saapumasssa Kultaranta-keskustelut tilaisuuteen Naantalissa tänään.

Kansanedustaja Mika Niikon esittäminen eduskunnan arvostetun ulkoasiainvaliokunnan johtoon on puhuttanut kansanedustajia eduskunnan kuppilassa ja käytävillä.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Huomattavaa on nimittäin se, että Niikko ei ole koskaan ollut edes ulkoasiainvaliokunnan jäsen, ei varajäsenkään.

Hänellä on toki kokemusta suuresta valiokunnasta yhden kauden jäsenyydestä, mutta julkisuudessa hän ei ole profiloitunut ulkopoliittisena keskustelijana. 

Hänellä on ollut eduskunnan puheen- ja varapuheenjohtajauuksia ja jäsenyyksiä niin Kiina-, Israel-, Yhdysvallat- kuin Thaimaa-ystävyysryhmissä. Hän on myös eduskunnan vienninedistämisfoorumin puheenjohtaja.

Niikon nimitys ulkoasiainvaliokunnan johtoon on varmistumassa huomenna, kun eduskunta päättää valiokuntien jäsenyyksistä.

“Itsehän näihin pitää haluta.”

Demokraatti haastatteli Niikkoa tänään tasavallan presidentin järjestämissä Kultaranta-keskustelujen päätyttyä. Niikko kertoi olleensa keskusteluissa mukana nyt ensi kertaa.

Niikko ei ole kuullut, että hänen esittämisensä ulkoasiainvaliokunnan johtoon olisi hämmentänyt eduskunnassa. 

– Minä en ole kuullut itse tästä hämmennyksestä mitään. Minä olen vain kuullut siitä, että odotettiin, että sinne olisi joku toinen (tullut), Niikko naurahtaa.

Hän kertoo ottavansa paikan vastaan nöyrin mielin. 

– On niin kovan luokan tekijät valiokuntaan tulossa. Monet ovat varmaan entisiä ministereitä, pitkän linjan ulkoasiainvaliokunnan jäseniä. Ihan luottavaisin mielin menen, kun on hyvä yhteistyö kuitenkin kaikkien kanssa, Niikko jatkaa. 

– Itsehän näihin pitää haluta, eihän näihin muuten päädytä, mutta sanotaan nyt näin, että en odottanut, että tulen tänne valituksi, koska oli minulla muutakin mielessä, Niikko kertoo.

Hän toteaakin suoraan, että ihan ensimmäisenä ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajuus ei tullut mieleen.

“Ei ole suunnitelmissa kikkailla mitään ovelaa.”

Eduskunnan käytävillä on liikkunut myös arvioita, että perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ottaisi itse ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajuuden palatessaan europarlamentista kesällä eduskuntaan.

– Muutokset meidän valiokuntajäsenyyksissämme ovat tietenkin mahdollisia, mutta lähtökohtaisesti nämä ovat toki tarkoitettu pysyviksi nämä sijoitukset, joita nyt on esitetty, Halla-aho kuitenkin kertoi Demokraatin haastattelussa 7.6.

– Ei ole suunnitelmissa kikkailla mitään ovelaa, Halla-aho vakuutti.

Halla-ahosta on tulossa hallintovaliokunnan rivijäsen.

Lue lisää: Halla-aho perussuomalaisten valiokuntaesityksistä: ”Ei ole suunnitelmissa kikkailla mitään ovelaa”

“Uskon, että kaikki menee varmasti hyvässä yhteistyössä.”

Mika Niikko kiittelee sitä laajaa konsensusta, jolla eduskunassa on ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa rakennettu. Hän toivoisi parlamentaarista yhteistyötä nykyistä enemmänkin, myös vaikkapa soten ratkaisemiseen.

Ministeri Seppo Kääriäinen painotti Kultaranta-keskusteluissa sitä, miten ulko- ja turvallisuuspoliittista linjaa on rakennettu kärsivällisessä yhteistyössä.

– Kaikki tämä ulko- ja turvallisuuspolitiikka on sen takia niin yksimielistä kuten Kääriäinen sanoi, että siihen käytetään niin paljon aikaa. Yhteiset intressit ovat vahvempia kuin meidän poliittiset mielipiteet, Niikko sanoo.

Teillä ei ole nokankoputtamista hallitusohjelman ulko- ja turvallisuuspoliittisiin linjauksiin?

– Minä en ole tutustunut kaikkiin vielä, mutta siinähän ei ole mitään poikkeavaa sellaista, joka mullistaisi yhtään mitään. Tietysti käytäntö osoittaa, millä tavalla ulkoministeri sitten tekee yhteistyötä valiokunnan kanssa yksittäisissä asioissa. Uskon, että kaikki menee varmasti hyvässä yhteistyössä, Niikko vastaa.

Ulkoministeri on vihreiden kansnaedustaja Pekka Haavisto.

“Lyhyellä aikavälillä eihän tässä mitään vakavia uhkia ole päällä.”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on katsonut, että Suomen suurin turvallisuusuhka on ilmastonmuutos.

Demokraatti kysyi Mika Niikolta, mitä hän pitää suurimpana turvallisuuspoliittisena uhkanamme. Niikko vastaa, että se on lyhyellä aikavälillä ehkä se, että ”meillä ei valmiita linjauksia esimerkiksi siirtolaiskysymykselle”.

– Sehän voi laueta milloin tahansa. Siinä mielessä, kuten täälläkin (Kultaranta-keskusteluissa) kävi ilmi, meillähän ei ole esimerkiksi Schengen-sopimuksissa sellaisia liikkumavaroja, joissa voisimme kansallisesti määrittää miten toimimme. 

Pitkällä aikavälillä suurin uhka on Niikon mukaan kolmen suuren navan eli valtioiden toimenpiteet. Hän viittaa käytännössä Venäjään, Kiinaan ja USA:han.

– Tietysti Itämerikin on varmaan se, jota me joudumme seuraamaan nyt, miten siellä tapahtuu asioita. Koska siellä Venäjä rakentaa infraa ja laivat liikkuvat joskus luvalla ja joskus luvattomasti niin sanotusti, niin tokihan tässä on monta asiaa.

– Lyhyellä aikavälillä eihän tässä mitään vakavia uhkia ole päällä, en usko näin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE