Politiikka

Hurja arvio: Maailman maat voisivat vähentää päästöjä neljällä gigatonnilla vuoteen 2030

Maailman maat voisivat vähentää päästöjä neljällä gigatonnilla vuoteen 2030, jos ne ottaisivat käyttöön 15 pohjoismaista ilmastoratkaisua, laskee Sitra. Määrä vastaa EU-maiden yhteenlaskettuja päästöjä.

Kustannuksiltaan ratkaisut vastaisivat summaa, joka nyt käytetään yhdeksässä päivässä fossiilisten polttoaineiden tukiaisiin. Sitran ja sen pohjoismaisten kumppanien selvitys esitellään Marrakechin ilmastoneuvotteluissa.

– Maailma tarvitsee myös kokonaan uusia, nopeasti päästöjä vähentäviä ratkaisuja, mutta nykyisillä ratkaisuillakin pääsee jo pitkälle, sanoi Nordic Green to Scale -analyysin tekemistä johtanut Sitran vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen.

Päästöjä saataisiin vähennettyä esimerkiksi edistämällä pyöräilyä Tanskan tapaan, tuottamalla lämpöä ja sähköä yhdistetysti Suomen tapaan ja hyödyntämällä geotermistä energiaa Islannin tapaan. Lisäksi päästöjä voitaisiin vähentää edistämällä sähköautoja ja ladattavia hybridejä niin kuin Norja on tehnyt ja käyttämällä lämpöpumppuja yhtä ahkerasti kuin Ruotsissa on tapana.

Selvityksen mukaan 15 pohjoismaisen päästöreseptin soveltaminen parantaisi myös ilman ja veden laatua, loisi uusia työpaikkoja sekä vähentäisi liikenneruuhkia ja polttoainekustannuksia.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat