Talous

Hurjia lukuja teollisuudesta: metallin tilausten arvo nousi lähes 100 prosenttia

LEHTIKUVA / Kimmo Rauatmaa
LEHTIKUVA / Kimmo Rauatmaa
LEHTIKUVA / Kimmo Rauatmaa

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli toukokuussa 66,7 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin, kertoo Tilastokeskus. Voimakkainta kasvu oli metalliteollisuudessa, jossa tilausten arvo oli peräti 99,3 prosenttia edellisvuoden toukokuuta suurempi.

Kasvua vauhdittivat erityisesti telakkateollisuuden isot tilaukset. Muun muassa risteilyvarustamo Carnival Corporation vahvisti toukokuussa kaksi alustilausta Turun telakalta. Kaupan arvo on 1,6 miljardia euroa.

Tilastokeskus muistuttaa, että voimakkaat heilahtelut ovat kuukausitasolla tyypillisiä, sillä arvoltaan suuretkin tilaukset kohdistetaan tilastoitavalle kuukaudelle sellaisenaan.

Tilastokeskuksen tiedot heijastelevat kuitenkin laajempaa talouden piristymistä.

– Kyllä se vähän siltä vihdoinkin näyttää, kun teollisuustuotantokin on kasvussa, yliaktuaari Kari Rautio Tilastokeskuksesta arvioi.

Koko teollisuuden tuotanto oli toukokuussa 4,2 prosenttia suurempi kuin toukokuussa 2016.

Kemianteollisuuden tilaukset kasvoivat puolestaan toukokuussa 24,2 prosenttia vuodentakaisesta. Paperin sekä paperi- ja kartonkituotteiden tilaukset kasvoivat 6,4 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan. Tekstiiliteollisuuden tilaukset sen sijaan vähenivät vajaan prosentin.

Tammi–toukokuussa teollisuuden tilaukset kasvoivat 21,9 prosenttia vuoden takaisesta.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat