Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Hurskat toiveet eivät riitä” – SDP tarjoaa jälleen hallitukselle malliaan epäkohtien korjaamiseksi

Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan kansanedustajat vaativat hallitusta tarttumaan SDP:n valmistelemaan malliin nollatuntisopimusten säätelemiseksi.

Kansalaisaloite nollatuntisopimusten kieltämisestä on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä.

Kansanedustajat Tarja Filatov, Ilmari Nurminen ja Merja Mäkisalo-Ropponen pitävät tärkeänä, että työelämän pelisäännöt ulotetaan koskemaan kaikkea tehtyä työtä – myös nollatuntisopimuksia. Näin saadaan turvallisuutta ja ennakoitavuutta.

– Suomessa ei voi olla työsuhteen muotoa, jota lainsäädäntö ei tunne, Filatov korostaa.

Hän muistuttaa, että monet työntekijät suostuvat tällä hetkellä epämääräisiin sopimuksiin, koska muuta työtä ei ole tarjolla. Heillä ei ole käytännössä mahdollisuutta kieltäytyä 0–40 tunnin työaikavaihtelusta.

– Heikoimmassa asemassa olevan osapuolen – siis työntekijän – suojaksi tarvitaan lain tuomia pelisääntöjä ja suojaa.

Malli puuttuu ilmeisiin väärinkäytöksiin, joita työmarkkinoilla ilmenee.

Lisää aiheesta

Pelkät hurskaat toiveet eivät Filatovin, Nurmisen ja Mäkisalo-Ropposen mielestä riitä. SDP:n 5-kohtaisessa mallissa puututaan nollatuntisopimusten aiheuttamiin kipeisiin epäkohtiin työntekijän näkökulmasta. Mallissa ei kielletä lailla työajan vaihtelua, jos se on kausivaihtelua tai kysyntävaihtelujen vuoksi välttämätöntä.

– Mutta se puuttuu niihin ilmeisiin väärinkäytöksiin, joita työmarkkinoilla ilmenee tällä hetkellä. Nyt 32 prosenttia nollatuntisopimuksella työskentelevistä tekee työtä kokoaikaisesti ja säännöllisellä työajalla, joten perustetta nollatuntisopimukselle ei ole, Nurminen perustelee.

SDP:n malli tuo kansanedustajien mukaan työvuoroihin ennakoitavuutta. Se turvaa sairausajan sekä vanhempainvapaiden palkanmaksun ja työttömyysturvan saannin, mikäli työtunnit loppuvat tai ovat hyvin vähäisiä. Mallissa edellytetään, että työsopimukseen kirjataan todellinen työaika. Työajan vaihteluväliä ei saa käyttää työntekijän irtisanomis-, lomauttamis- tai osa-aikaistamissuojan kiertämiseen.

Mallissa yhteistoimintalakia muutettaisiin niin, että työnantajan pitää seurata niiden työntekijöiden määrää ja työsuhteiden perusteita, joilla on vaihteleva työaika. Perustelut yt-menettelyistä pitää saattaa työntekijöille tiedoksi, kuten nykyisin tapahtuu osa-aikaisten työntekijöiden kohdalla.

– SDP:n mallilla nollatuntisopimusten epäkohdat saataisiin kuriin työntekijöiden parhaaksi, Mäkisalo-Ropponen huomauttaa.

SDP ja vasemmistoliitto jättivät tänään yhdessä vastalauseen työ- ja tasa-arvovaliokunnan mietintöön kansalaisaloitteesta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE