Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Hussein al-Taee ja Emmi Mäkelä: ”Päättäväisyydestä ja empatiasta on tullut nykypäivän johtajuuden uusi yhtälö”

Jani Laukkanen
Kansanedustaja Hussein al-Taee (sd.).

Perinteiset käsitykset poliittisesta johtamisesta kaipaavat uudistamista johtajan rooliin liitettyien ominaisuuksien osalta, kirjoittaja kansanedustaja Hussein al-Taee (sd.) ja hänen poliittinen avustajansa Emmi Mäkelä Uudessa Suomessa julkaisemassaan kirjoituksessa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Kirjoittajien mielestä koronakriisiä Suomessa ratkova hallituksen viisikko on osoittanut, miten päättäväisyydestä ja empatiasta on tullut nykypäivän johtajuuden uusi yhtälö.

– Koronakriisin haltuunotossa pääministeri Sanna Marinin johtamaan komiteaan perustuva työskentelymalli on osoittautunut yhdeksi toimivimmista maailmassa. Näin todetaan Helsingin Sanomien artikkelissa (6.4.), jossa käsiteltiin eri maiden tapaa vastata koronapandemian käynnistämään kriisitilaan, he kirjoittavat.

Al-Taeen ja Mäkelän mukaanomiteamallia on johtajuuden oppikirjoissa usein kritisoitu sen jähmeydestä.

– Malliin päätöksenteossaan nojaavat maat, mukaan lukien Suomi, ovat kuitenkin keskimääräistä paremmin onnistuneet koronakriisin hoidossa. Meillä ministeriöiden ja sosiaali- ja terveysalan asiantuntijoiden yhteistyöhön perustuva päätöksenteko on osoittanut pätevyytensä jopa ennenkokemattomassa kriisitilanteessa. Selitystä tähän voi hakea tehokkaasta ja läpinäkyvästä hallinnosta sekä hyvästä viestinnästä. Onnistumiseen liittynee myös toinen, vähemmän ilmeinen ja globaalissa vertailussa harvinaisempi tekijä: koko maan hallitusta johtaa kriisin aikana naisista muodostunut hallituskoalitio.

– Vaikka sukupuolta korostavaan keskusteluun liittyy aina vaara stereotypioiden vahvistamisesta ja sukupuolten vastakkainasettelusta, sukupuolitietoisuus on avannut oven laajemmin johtajuutta muovaavien tekijöihin, kuten kulttuuriympäristön arvojen ja toimintatapojen tiedostamiseen. Tämä on ymmärretty muun muassa maailmalla, missä naisten aktiivinen osallistuminen kriisinhallintaan ja neuvotteluprosessien läpiviemiseen on nähty johtavan kestävämpiin tuloksiin, al-Taee ja Mäkelä katsovat.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE