Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Huumeparoni El Chapon tarina on tullut päätepisteeseen – mies istuu vankilassa loppuikänsä

GR / AFP) - LEHTIKUVA / AFP
Joaquin "El Chapo" Guzmanin kuva vuodelta 2014.

Meksikolainen huumeparoni Joaquin ”El Chapo” Guzman tuomittiin istumaan loppuelämänsä vankilassa. Sinaloan huumekartellin pomolle annettiin keskiviikkona New Yorkissa Yhdysvalloissa elinikäinen tuomio ja lisäksi symboliset 30 vuotta vankeutta vielä tämän päälle.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tämän lisäksi 62-vuotiaan Guzmanin tulee maksaa Yhdysvalloille 12,6 miljardia dollaria. Summa on varovainen arvio siitä tuotosta, jonka kartelli on kerännyt huumekaupasta Yhdysvalloissa.

Helmikuussa kartellin päämies todettiin syylliseksi useisiin rikoksiin, jotka on tehty 25 vuoden aikana. Yli 300 000 sivun ja 117 000 äänitteen todistusaineisto osoitti miehen syyllistyneen muun muassa valtavien huumemäärien salakuljetukseen, rahanpesuun ja laittomaan aseiden hallussapitoon.

Ei ensimmäistä kertaa kiven sisällä

Suuruutensa päivinä kartellin lonkerot ulottuivat ympäri koko maailman, ja Guzman päätyi Forbes-lehden miljardöörien listalle. Hän putosi listalta vuonna 2013, kun hän käytti suuren osan omaisuudestaan suojautumiseen.

Kolme ja puoli vuotta oikeudenkäyntiä ja tuomion julistamista vankilassa odottanut Guzman on laihtunut ja kärsinyt terveysongelmista.
Asianajajat ovat valittaneet, että Guzmanin pitäminen eristyssellissä on perustuslain vastaista, sillä rangaistus on ”julma ja epätavallinen”. Asianajajien mukaan Guzman ei ole saanut raitista ilmaa tai luonnonvaloa kahteen vuoteen.

Guzman viedään nyt Koloradossa sijaitsevaan korkeimman turvallisuusluokan supermax-vankilaan suorittamaan rangaistustaan.

Mies ei ole menossa vankilaan ensimmäistä kertaa. Hänet otettiin kiinni Guatemalassa vuonna 1993, mutta kahdeksan vuotta myöhemmin hän pakeni vankilasta pyykkikuljetukseen piiloutuneena.

Helmikuussa 2014 Guzman saatiin taas kiinni. Alle puolitoista vuotta myöhemmin hän pakeni jälleen, tällä kertaa pitkin yli kilometrin mittaista tunnelia, jonka toinen pää oli sellin suihkussa.

Vuonna 2016 Meksikon merijalkaväki nappasi Guzmanin jälleen, ja hänet luovutettiin Yhdysvaltoihin vuonna 2017.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE