”Hyödyt on osoitettu olemattomiksi, haitat sen sijaan ovat ilmeiset” – sinisten mitta täynnä kellojen siirtelyyn

Ensi yönä Suomi palaa jälleen normaaliin aikaan kun kelloja siirretään tunti taaksepäin. 

”Kellojen siirtely on yksi esimerkki täysin turhasta EU-sääntelystä. Hyödyt on osoitettu olemattomiksi, haitat sen sijaan ovat ilmeiset. Käytäntö synnyttää lähinnä tarpeetonta sekaannusta, minkä lisäksi ihmiset tutkitusti oireilevat. Siirtelystä luopumisesta ollaan oltu jo vuosia yli puoluerajojen melko samaa mieltä, nyt on aika käydä toimeen”, Sinisten Sampo Terho toteaa. 

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta käsitteli tällä viikolla kansalaisaloitetta kesäajasta luopumisesta. Valiokunta ei kuitenkaan voinut hyväksyä aloitetta, koska kesäaikaan siirtymisestä säädetään EU:n kesäaikadirektiivissä. Myös joukko europarlamentaarikkoja julkisti tällä viikolla aloitteen kesäajasta luopumiseksi. 

”Tämä on erittäin tervetullut avaus ja hallituksen tulee mielestämme tukea sitä. Pelkkä EU-vaikuttaminen ei kuitenkaan riitä. Jollei asia EU-tasolla etene, Suomen tulisi luopua tarpeettomasta käytännöstä yksipuolisesti.”

Keskustelua aiheesta

Ähtäriin saapuvien jättiläispandojen elämää voi seurata suorana – tekeillä pandalive

Kuva: AFP PHOTO/Kazuhiro Nogi
Ähtärin jättiläispandoille tulee pandalive-seuranta.

Ähtärin eläinpuistoon saapuvien jättiläispandojen elämää voi seurata ympärivuorokautisesti pandalivestä, kertoo MTV. MTV kertoo seuraavansa pandojen arkea Ähtärissä useiden kameroiden avulla.
Kiina lähettää Ähtäriin kolme- ja neljävuotiaan pandaparin. Pandojen on tarkoitus saapua Ähtäriin tammikuussa ja tulla yleisön nähtäville viikolla seitsemän.

 

Keskustelua aiheesta

Hei, Matti Myöhäinen: huomenna ei kannata lähteä kesärenkailla mihinkään

Kuva: Lehtikuva
Ajokeli voi olla huomenna vaarallisen kehno.

Tiedot teiden talvikunnossapidosta voi tarkistaa tästä lähtien Liikenneviraston Liikennetilanne-palvelussa. Liikenneviraston mukaan palvelu näyttää, onko maantie esimerkiksi aurattu, hiekoitettu tai suolattu. Tietojen luvataan päivittyvän kartalle lähes reaaliajassa. Palvelusta löytyvät myös kelikamerakuvat.

– Urakoitsijoiden kunnossapitokalusto lähettää tietoa työn etenemisestä. Jos esimerkiksi suolausauto on juuri nyt Lahden moottoritiellä, tieto suolauksesta löytyy jo parin minuutin päästä palvelumme kartalta, kertoo Liikenneviraston kunnossapidon hankinnan asiantuntija Ismo Kohonen.

Liikennetilanne-palvelun karttaan merkitään myös milloin ja millaista talvikunnossapitoa tietylle tieosuudelle on tehty viimeisen kolmen päivän aikana.

Liikenneviraston mukaan talvikunnossapidon seuraaminen on vielä kokeiluvaiheessa, ja palvelua kehitetään palautteen pohjalta.

Huonosta ajokelistä varoitetaan

Suomeen on luvassa runsaita sateita ja voimakkaita tuulia ensi yöstä lähtien, kertoo Ilmatieteen laitos. Pohjanmaalle ja Lounais-Lappiin lunta voi tulla yli 10 senttiä, ja läntisille merialueille ennustetaan myrskyä ja voimakasta aallokkoa.

Tuulet ja sateet siirtyvät huomisen päivän aikana itään ja pohjoiseen. Sade tulee pääosin lumena tai räntänä, mutta myöhemmin sen olomuoto muuttuu vesisateeksi maan länsiosassa ja etelärannikolla.

Ajokeli on huomenna huono tai erittäin huono suuressa osassa maata. Vaarallisesta ajokelistä varoitetaan Kainuusta ja Pohjois-Pohjanmaasta pohjoiseen.

Lisäksi ajokeli on mahdollisesti vaarallinen Länsi- ja Etelä-Suomessa sekä osassa maan keskiosia.

Ajoetäisyyttä tulee kasvattaa huonossa ajokelissä

Myös Itä-Uudenmaan poliisi muistuttaa autoilijoita huonosta ajokelistä.

– Jos ei ole vaihtanut talvirenkaita vielä alle, paras jättää auto kotiin, sanoo ylikomisario Kari Pesonen Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen liikennepoliisista.

Poliisin mukaan Uudenmaan moottoriteillä on tapahtunut viime vuosina pahoja ketjukolareita, joissa on ollut mukana kymmeniä ja jopa satoja autoja. Poliisista kerrotaan, etteivät autoilijat juuri kasvata ajoetäisyyttä tai laske ajonopeutta, vaikka ajokeli huononisi.

– Jarrutusmatka kasvaa moninkertaiseksi liukkaalla tiellä sulaan verrattuna. Pienikin nopeuden vähennys puolestaan lyhentää jarrutusmatkaa merkittävästi – neljäsosan vähennys nopeudessa puolittaa jarrutusmatkan, Pesonen kertoo.

 

 

Keskustelua aiheesta

Anopille uusi telkkari joululahjaksi? – Varo! voit mokata pahasti, parin vuoden kuluttua tv-pimenee

Kuva: Getty Images

Viestintävirasto ja KKV muistuttavat: älä osta joululahjaksi televisiota, joka ei toimi vuonna 2020
Jos olet ostamassa uutta televisiota antennitalouteen, varmista, että laite tukee uutta lähetystekniikkaa, joka otetaan käyttöön kokonaisuudessaan vuonna 2020. Voit tarkistaa television toimivuuden osoitteessa toimiikotelkkarini2020.fi.

Vapaasti vastaanotettavat antenniverkkojen tv-kanavat siirtyvät Suomessa 31.3.2020 käyttämään pelkästään uutta lähetystekniikkaa. Uusi DVB-T2-lähetystekniikka mahdollistaa teräväpiirto- eli HD-tasoisen kuvanlaadun ja suuremman määrän perustasoisia (SD) ohjelmakanavia.

Kun muutos tapahtuu, televisiokanavat näkyvät antenniverkossa vain uutta tekniikkaa tukevalla televisiolla tai digiboksilla. Viestintävirasto kehottaakin kuluttajia olemaan tarkkoina joulun lahja- ja alennusmyynneissä jo nyt.

– Kun ostat nyt television, varmista, että se tukee uutta lähetystekniikkaa (DVB-T2). Näin televisio toimii myös vuonna 2020, korostaa projektikoordinaattori Tiina Aaltonen Viestintävirastosta.

Suomessa testatuista televisioista ja digibokseista kertova “Antenna Ready HD” -merkintä takaa sen, että laite toimii mm. tekstitysten osalta moitteettomasti kaikissa suomalaisissa antenniverkoissa. Merkintä löytyy yleensä pakkauslaatikosta. Oman television valmiuden voi lisäksi tarkistaa helposti osoitteessa toimiikotelkkarini2020.fi.

– Haastavinta tiedon selvittäminen voi olla verkkokaupoissa, joissa tapa ilmaista laitteiden ominaisuudet vaihtelee. Tarkista siis erityisen huolellisesti laitteiden tekniset tiedot ostovaiheessa ja ota tarvittaessa yhteys suoraan verkkokauppaan, Aaltonen muistuttaa.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto muistuttaa, että myyjällä on velvollisuus kertoa, toimivatko myytävät laitteet uudella tekniikalla. Tieto on käytävä selvästi ilmi myös verkkokaupassa.

– Jos jouluksi 2017 ostamasi televisio pimeneekin vuonna 2020, eikä myyjä ole ostohetkellä kertonut asiasta, voit vaatia jälkikäteen hyvitystä, ohjeistaa lakimies Miina Ojajärvi Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

Muutos ei koske kotitalouksia, joissa katsotaan televisiota antenniverkon sijaan kaapeli-, satelliitti-, tai IPTV-lähetyksinä. Lisäksi uusi tekniikka on antennitalouksissa jo käytössä, mikäli kotitaloudessa katsotaan maksu-tv-kanavia, jotka siirtyivät uuteen lähetystekniikkaan tämän vuoden toukokuussa.

Keskustelua aiheesta

”Lastemme suosikkielokuvista tuli sitten kerralla surullisempi kuin piti” – Suomen Luonto: UPM hakkasi kuukkelimetsän – ”Lähetin tiedon ja jopa kartan havainnoista”

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Dokumenttielokuvasuosikki Metsän tarinasta tuttu kuukkelien metsä Ruokolahden Oritsuon Petrankankaalla on hakattu suurilta osin paljaaksi, kertoo muun muassa Suomen Luonto. Asialla oli metsäyhtiö UPM.

Suomen Luonto kertoo, kuinka luontoharrastaja ja -kuvaaja Hannu Siitosen mukaan koko kuukkelireviiri on nyt tuhoutunut.

Metsäyhtiö UPM:n sidosryhmäsuhdejohtaja Sami Oksa perustelee kuukkelimetsän hävittämistä sillä, ettei yhtiöllä ollut tiedossa alueelta varmaa kuukkelireviiriä, ”vain havaintoja yksittäisistä kuukkeleista”.

Siitonen puolestaan sanoo Suomen Luonnolle ilmoittaneensa UPM:lle esimerkiksi pari vuotta sitten tekemästään havainnosta, jolloin hän oli samalla reissulla nähnyt neljä kuukkelia.

”Jos näkee kerralla neljä kuukkelia, silloin kyseessä on poikue ja kyse on sataprosenttisesti varmasta reviiristä. Lähetin tiedon ja jopa kartan havainnoista UPM:lle vuonna 2015. Eli UPM:llä on ollut reviiri tiedossa”.

Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiirin metsävastaava Anitta Miikkulainen kyselee jutussa, tämäkö oli ”UPM:n  luontolahja 100-vuotiselle Suomelle”.

Sosiaalisessa mediassa asiasta on keskusteltu vilkkaasti. Yksi heistä on vihreiden kansanedustaja Olli-Poika Parviainen.

”Yhdestä lastemme suosikkielokuvista tuli sitten kerralla surullisempi kuin piti.”

Tietokirjailija, viestintäalan yrittäjä Jouko Marttila puolestaan arvostelee arvostelijoita.

”Vastuullista metsänhoitoa, jota cityvihreiden on vaikea ymmärtää. Kannattaisi perehtyä siihen, kuinka hyvin Suomessa metsiä hoidetaan. Esim. vanhan kuusikon avohakkuu on usein paras vaihtoehto, kun torjutaan tauteja ja tuholaisia.”

Keskustelua aiheesta

Viivytys Helsingin suurmoskeija-asiassa

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
Helsinkiin suunnitellulla suurmoskeijalla ja sen monitoimikeskuksella on tonttivaraus Hanasaaren alueelle.

Helsingin suurmoskeijan ja siihen liittyvän monitoimikeskuksen tontinvarauksen käsittely viivästyy. Asia tulee päätettäväksi aikaisintaan joulukuussa, tiedotti Helsingin kaupunki keskiviikkona.

Suurmoskeijaa on kaavailtu Helsingin Hanasaareen. Asiaa käsittelee ensin kaupunkiympäristölautakunta, jonka esityksestä kaupunginhallitus päättää, varaako kaupunki tontin moskeija- ja monitoimikeskushankkeelle.

Kaupunkiympäristölautakunnasta ilmoitettiin Helsingin Sanomien mukaan, että aiheen käsittely viivästyy hakijoista johtuvista syistä. Moskeijahankkeen taustalla olevat hakijat puolestaan sanoivat viivästyksen johtuvan poliitikoista ja kaupungin viivyttelystä.

Tonttivarauksen piti siirtyä poliittiseen päätöksentekoon perjantaina.

Tavoitteena on ollut rakennuttaa enintään 20 000 kerrosneliömetrin suuruinen kokonaisuus, johon sisältyisi 2 700 neliömetrin moskeija.

AVAINSANAT