Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Hyödyttää sekä turvapaikanhakijaa että Suomea” – Kumpula-Natri: Työ on paras kotoutumisen keino

Kansallisen minimipalkan ja työehtojen on koskettava pakolaisia samalla tavalla kuin muitakin. – Ei ole syytä luoda omia työmarkkinoita pakolaisille, europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri sanoo.

– Tutkintojen tunnustaminen, välittömästi alkava koulutus, työhön pääsyn nopeuttaminen, reilut työehdot, pk-yritysten tukeminen, listaa Euroopan parlamentin jäsen Miapetra Kumpula-Natri (sd). Näillä keinoilla on tarkoitus saada turvapaikanhakijat työmarkkinoille ja kotoutumaan.

– Kuten monet muutkin suomalaiset myös minä ajattelen, että työ on paras sopeutumisen ja kotoutumisen keino.

Euroopan parlamentti äänesti tiistaina mietinnöstä, jossa esitettiin keinoja parempaan kotoutumiseen muun muassa työn avulla.

Kumpula-Natrin mukaan turvapaikanhakijoiden pitää saada tehdä töitä samaan aikaan kun turvapaikkahakemusta käsitellään.

– Tämä hyödyttää sekä turvapaikanhakijaa että Suomea, hän sanoo.

Mietinnön mukaan turvapaikanhakijoiden on päästävä koko Euroopassa työmarkkinoille mahdollisimman nopeasti saapumisensa jälkeen, viimeistään kuuden kuukauden sisällä hakemuksen jättämisestä.

– Jostain kumman syystä jotkut parlamenttiryhmät eivät haluaisi päästää pakolaisia työmarkkinoille näin nopeasti, ihmettelee Kumpula-Natri.

Lisää aiheesta

Suomessa hallitus on halunnut kannustaa turvapaikanhakijoita työllistymään nopeasti.

Valtaosa hallituspuolueiden mepeistä kuitenkin äänesti sen puolesta, että turvapaikanhakijat eivät pääsisi töihin vielä kuudenkaan kuukauden kuluttua.

– Ristiriitaisesti, Kumpula-Natri sanoo.

Valtaosa hallituspuolueiden mepeistä kuitenkin äänesti sen puolesta, että turvapaikanhakijat eivät pääsisi töihin vielä kuudenkaan kuukauden kuluttua.

Suomessa turvapaikanhakija saa yleensä aloittaa työt kolmen kuukauden kuluttua hakemuksen jättämisestä. Jos henkilöllisyystodistusta ei ole, on odotettava puoli vuotta.

Aloitteessa vaaditaan, että EU-maiden on alettava tutkia ja tunnustaa paremmin pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden tutkinnot ja ammatillinen osaaminen.

– Kartoitus on tehtävä jo haastatteluvaiheessa ja tutkinnot pitää tunnustaa. Lisäkoulutuksen on alettava heti ja kielenopetukseen on yhdistettävä myös ammatillista kielenopetusta, Kumpula-Natri sanoo.

Mietinnössä vaaditaan myös, että pakolaisille, jotka ovat suorittavat ammatillisen koulutuksen menestyksekkäästi, myönnetään pitkäaikainen oleskelulupa.

Kansallisen minimipalkan ja työehtojen on koskettava pakolaisia samalla tavalla kuin muitakin.

– Meidän ei ole syytä luoda omia työmarkkinoita pakolaisille. EPP:n jäsenet jättivät mietintöön muutosehdotuksia, joiden mukaan minipalkka ei koskisi pakolaisia tai että pakolaisia voisi palkata yhden päivän mittaisilla sopimuksilla ja huonommilla työehdoilla.

– Se ei ole kestävä tie, vaan luo kahden kerroksen työmarkkinat, joilla häviävät sekä pakolaiset että kantasuomalaiset, Kumpula-Natri toteaa.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE