Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Hyppäisitkö kattoon, jos kuulisit, että avaruudessa on elämää? – Älä tee niin, eivät muutkaan tee

Eksoplaneetta aurinkonsa elonkehällä taiteilijan näkemyksenä.

Kautta aikojen on kuviteltu, mitä Maapallolla tapahtuisi, jos kuulisimme yhtäkkiä, että avaruudesta on löytynyt elämää. Kuuluisin fantasia lienee Orson Wellesin radiokuunnelma marsilaisista, joka aiheutti valtavan paniikin, koska ihmiset ottivat sen todesta. Sydämellisin fantasia lienee Steven Spielbergin vuonna 1982 ohjaama E.T., jossa maan ulkopuolinen olio ja pikkupoika kohtaavat. Kukaan ei panikoinut.

Jälkimmäisin kuvaelma lienee lähimpänä totuutta, jos fiktio muuttuisi fantasiaksi ainakin, jos on uskominen tähtieteellisen yhdistyksen URSA:n verkkojulkaisua Tähdet ja Avaruus.

– Ihmiskunta suhtautuisi positiivisesti avaruudesta löytyvään elämään, otsikoi T&A.

–  Jos maapallon ulkopuolelta löytyisi elämää, ihmiskunta olisi innoissaan eikä asiasta syntyisi paniikkia. Tähän tulokseen päätyi hiljattain tehty yhdysvaltalainen tutkimus, lehti kertoo..

– Käytännössä niin kauan kuin maapallon on tiedetty olevan vain yksi planeetta muiden joukossa, filosofit ja tutkijat ovat pohtineet Maan ulkopuolisen elämän mahdollisuutta, lehti kirjoittaa.

– Olemme aina myös spekuloineet sitä, millainen vaikutus vieraan elämän löytymisellä olisi yhteiskuntaamme. Varsinaisia tieteellisiä tutkimuksia ihmisten reaktioista on kuitenkin yllättävän vähän.

– Arizonan yliopistossa työskentelevä psykologi Michael Varnum kertoo löytäneensä vain yhden aiemman tieteellisen tutkimuksen, jossa ihmisiltä on kysytty miten he reagoisivat vieraan elämän löytymiseen.

Lisää aiheesta

Kaiken lisäksi kyseinen tutkimus oli tehty vuosikymmen sitten.

– On todella paljon todennäköisempää, että törmäämme outoihin itiöihin kuin alieneihin, Varnum näkee. Tästä syystä hän halusi teettää uusia tutkimuksia, joissa selvitetään ihmisten reaktioita mikrobitason elämän paljastumiseen.

Varnumin tutkimusten perusteella ihmiset suhtautuvat lehden mukaan vieraan elämän löytymiseen enemmän positiivisesti kuin negatiivisesti. Ihmiset myös keskittyvät enemmän mahdollisiin hyötyihin kuin riskeihin.

– Uskon, että on lohduttavaa tietää, ettei elämä ole vahinko joka sattui tapahtumaan vain täällä kerran, Varnum näkee.

– Ehkä sen ansiosta tuntisimme olevamme hieman vähemmän hauraita tai hieman vähemmän yksinäisiä laajassa avaruudessa.

Uusi teknologia on tuonut elämän mahdollisuuden lähemmäs kuin koskaan. Uudet menetelmät löytävät elinkelpoisiksi luokiteltavia planeettoja tuon tuostakin. Jollakin niistä on pakko olla elämää. Parhaillaankin kääntyy maasta teleskooppisilmiä kohti uutta.

Viime yö oli jälleen uskollisille odottelijoille herkkää aikaa, koska Nasa ilmoitti merkittävästä löydöstä. No, kovinkaan merkittävänä sitä ei voi pitää elämän löytymisen kannalta, koska kyse oli “vain” tulikuumasta planeettalöydöstä, jossa ei voi olla ainakaan tuntemiamme elämänmuotoja.

Löytö oli kuitenkin merkittävä kahdella tapaa: Sen teki ensi kertaa Keppler-luotaimen jättiläismäistä datavuorta rouhinut Googlen insinöörien kehittämä tekoäly, jonka avulla epäinhimillisen suuri urakka oli mahdollinen. Löydöksiä tullee lisää, sillä teköäly kykenee ihmiseen verrattuna väsymättä läpikäymään uskomattomia datamääriä, jota avaruusluotain sille jatkuvasti lähettää louhittavaksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE