Hyvä- ja huonomaineiset yritykset on taas listattu – yksi mahtava maineloikka yllättää

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Hissi- ja liukuporrasyhtiö Kone porskuttaa kolmatta vuotta Suomen maineikkaimpana yhtiönä.

Suomalaiset arvostavat teknologiayhtiöitään. Tämä käy ilmi T-Median vuosittaisesta Luottamus&Maine-tutkimuksesta. Kolmen maineikkaimman kärki on Kone, Supercell ja Ponsse.

Suurimman maineloikan tämän vuoden tutkimuksessa on kuitenkin tehnyt Nokia. Sen maineen nousu on korkeampi kuin yhdelläkään toisella yrityksellä koko tutkimuksen historiassa. Yhtiö on edelleen huonomaineisten listalla, mutta mainepistemäärä on kohonnut kohtalaiselle tasolle.

T-Median kehitysjohtaja Riku Ruokolahti huomauttaa, että kansa tunsi Nokian parhaiten sen matkapuhelinten takia.

– Ihmiset kokivat yhtiön epäonnistuneen, kun matkapuhelimista luovuttiin. Epäonnistuminen päätelaitteissa oli suomalaisille kova pala, mutta nyt vaikuttaa siltä, että suuri yleisö on antanut anteeksi ja alkanut kiinnittää huomiota yhtiön uusiin mielenkiintoisiin avauksiin.

Hyvämaineiset
1. Kone
2. Supercell
3. Ponsse (uusi)
4. Fazer
5. Google (uusi)
6. Finlayson (uusi)
7. Pekkaniska (uusi)
8. OP Ryhmä
9. S-ryhmä
10. Valio
Huonomaineiset
1. Terrafame (uusi)
2. Caruna
3. Posti
4. Tieto (uusi)
5. Nestle
6. Danske Bank (uusi)
7. VR
8. Telia (uusi)
9. Nordea
10. Nokia

Ruokolahden mukaan Nokian maineen nousussa kyse ei ole vain viimeaikaisista yritysostoista tai tuotekehityksestä. Tutkituista maineen kahdeksasta eri osa-alueesta eniten on kuitenkin noussut vastuullisuus, josta on tullut Nokia maineen kolmas tukijalka.

Tekstiilivalmistaja Finlayson on noussut verrattain pienenä yhtiönä Suomen maineikkaimpien yritysten kärkikaartiin. Se on noussut tapetille rohkealla kampanjoinnillaan ja yhteiskunnallisen keskustelun herättäjänä.

– Meille maine ei ole itsetarkoitus vaan ilahduttava ja ehkä jopa yllättävä seuraus juurien kunnioittamisesta, vahvoista arvoista sekä niiden mukaan elämisestä, Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila toteaa.

Suomen maineikkaimpien yritysten kärkipaikkaa pitää hissivalmistaja Kone jo kolmatta vuotta peräkkäin. Mobiilipeliyritys Supercell pitää kakkospaikkaa, ja kolmanneksi maineikkaimmaksi on noussut metsäkoneyritys Ponsse.

– Suomalaisten kova arvostus teknologiayhtiöitä kohtaan selittynee yritysten yhteiskunnallisen merkityksen kautta. Teknologiayritykset luovat Suomeen työpaikkoja ja näkyvät kauppataseessa, Ruokolahti arvioi.

Tutkimukseen vastasi yhteensä 6 018 suomalaista, jotka antoivat yhteensä 15 955 yritysarviota.

DNA:n liittymäkauppa kasvoi ja yhtiö paransi kannattavuuttaan

Kuva: Lehtikuva

Teleoperaattori DNA:n vertailukelpoinen liiketulos kasvoi heinä–syyskuussa 37,3 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 33,9 miljoonasta. Kasvua oli noin 10 prosenttia.

DNA:n liikevaihto laski heinä–syyskuussa reilun prosentin vuoden takaisesta ja oli noin 218 miljoonaa. Yhtiö kertoo saaneensa alkuvuoden aikana lisää matkapuhelin-, laajakaista- ja kaapelitelevisioliittymiä. Yhtiö kertoo kasvattaneensa matkapuhelinliittymiensä määrää viime vuodesta lähes 60 000 liittymällä.

Toimitusjohtaja Jukka Leinosen mukaan kolmannen neljänneksen tulokseen vaikutti positiivisesti palveluliikevaihdon kasvu ja modernien verkkoalustojen parantunut kustannustehokkuus. Hänen mukaansa koko vuoden kireänä pysynyt kilpailutilanne on näkynyt asiakkaiden vaihtuvuutena.

Ara ärähti taas Nuorisosäätiölle – toimintaa korjattava

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara vaatii Nuorisosäätiötä korjaamaan toimintaansa ja lykkää keskustataustaisen säätiön konsernihakemusten käsittelyä.

Valtion asuntopolitiikkaa toteuttava Ara totesi kesäkuussa, että Nuorisosäätiö on rikkonut yleishyödyllisyyslainsäädäntöä.

Nuorisosäätiö on selvityksessään Aralle luvannut järjestellä lainojaan ja tehdä yritysjärjestelyn, jossa arava- ja korkotukirajoitusten alainen asuntokanta siirtyy tytäryhtiöille.

Jos Nuorisosäätiö ei toimi Aran käskyjen mukaisesti, sitä uhkaa muun muassa yleishyödyllisyysstatuksen menetys, korkotuen lakkautus ja aravalainojen irtisanominen.

Nuorisosäätiön pitää antaa Aralle selvitykset ensi vuoden helmikuussa ja elokuussa siitä, miten se on muuttanut toimintaansa lainmukaiseksi.

AVAINSANAT

Joka toinen ulkomainen matkailija yöpyi Uudellamaalla

Helsinki on vilkas turistikaupunki.

Ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset kasvoivat elokuussa 11,6 prosenttia viime vuoteen verrattuna, kertoo Tilastokeskus. Eniten Suomessa yöpyivät elokuussa saksalaiset, venäläiset ja ruotsalaiset, joiden kaikkien osalta yöpymisvuorokausien määrä kasvoi.

Eniten kasvoivat yhdysvaltalaismatkailijoiden yöpymiset, jotka lisääntyivät liki 36 prosentilla viime vuodesta.

Maakunnittain tarkasteltuna Uudenmaan osuus kaikista ulkomaisista yöpymisistä elokuussa nousi lähes 50 prosenttiin.

Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset vähenivät 1,6 prosenttia.
Kokonaisuudessaan kaikkien matkailijoiden yöpymisvuorokausien määrä kasvoi 2,5 prosenttia. Yöpymisvuorokausia kirjattiin elokuussa yhteensä lähes 2,3 miljoonaa.

STT

 

Suomen vesille 374 kilometriä maakaasuputkea, jos Nord Stream 2 saa tahtonsa läpi

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL

Kaasuputkiyhtiö Nord Stream 2 on jättänyt Etelä-Suomen aluehallintovirastolle lupahakemuksen kahdelle maakaasuputkelle, jotka kulkisivat Suomen talousvyöhykkeellä noin 374 kilometrin matkan. Samalla yhtiö hakee hallitukselta lupaa käyttää putkilinjojen edellyttämän aluetta.

Putket kulkisivat lähellä aiemmin rakennettua Nord Stream -putkilinjaa. Arvio on, että putket voitaisiin ottaa käyttöön vuoden 2019 lopulla.

Suomi on sanonut arvioivansa Nord Stream 2 -kaasuputkihanketta ympäristönäkökulmasta.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kiinan talous kasvoi lähes seitsemällä prosentilla

Kuva: AFP PHOTO/Nicolas Asfouri
Kiinan talousluvut julkaistiin samaan aikaan kommunistipuolueen puoluekokouksen kanssa.

Kiinan talous on kasvanut vuoden kolmannella neljänneksellä 6,8 prosenttia. Kasvuluvut ovat linjassa analyytikkojen ennusteiden kanssa.

Kiinan viralliset kasvuluvut julkistettiin samaan aikaan, kun maan kommunistisella puolueella on joka viides vuosi järjestettävä puoluekokous. Kokouksessa Kiinaa hallitsevan kommunistisen puolueen ylimmästä johdosta on vaihtumassa merkittävä osa, mutta presidentti Xi Jinpingin jatko maan ja puolueen johtajana on ilmiselvä.

STT-AFP , Peking

AVAINSANAT