Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Hyvä ja reilu työelämä tulevaisuudessa

Eduskunta hyväksyi joulukuun 19. päivä 2017 työttömyysturvan aktiivimallin äänin 103-90. Koko oppositio oli yhtenäinen ja vastusti esitystä. Joulukuussa 2017 tehtiin myös kansalaisaloite aktiivimallin kumoamiseksi. Eduskunta käsittelee tätä kuluvalla viikolla.

Terhi Leivo-Holmqvist

Termi “aktiivimalli” saa kuulostamaan sellaiselta, että kunhan vähän pyydetään aktiivisuutta, niin voi hyvällä omatunnolla ottaa vastaan tuetkin. Todellisuudessa se on ollut erittäin ankara rangaistus työttömälle.

Aktiivisuutta tarkkaillaan määrätyn ajanjakson ajalta ja tuesta leikataan, mikäli ei ole ollut vaaditulla tapaa aktiivinen. Mitä sitten on olla oikealla tavalla aktiivinen? Tähän ei ole riittänyt, että hakee aktiivisesti töitä. Pitää tulla tuloksia, eli olla työllistetty määrätyn ajan kolmen kuukauden aikana tai päässyt työllistymistä edistävän palvelun piiriin määrätyksi ajaksi. Onko kursseillekaan päässyt noin vain, kun työllisyysmäärärahoja on niitäkin leikattu? Eikä ole ollut tarjolla juurikaan niitä työllistäviä.

Aktiivimalli on lopetettava tai ainakin se on kehitettävä työllistävämmäksi ja työttömälle helpommaksi. Voisi ainakin tehdä siitä “yhden luukun pysähdyksellä” – toimivan. Mallista on tehtävä tasapuolinen kaikille, siinä on otettava huomioon elämäntilanne, asuinpaikka, ala ja varsinkin ikärakenne. Tällä hetkellä se ei ole kaikille tasapuolinen ja monen työttömän elämiseen riittävä toimeentulo on heikentynyt. Köyhyysrajalla elävät ovat lisääntyneet.

Myös eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on myöntänyt aktiivimalliin liittyvää kansalaisaloitetta käsitellessään, että aktiivimallin leikkuri kohdistuu työttömiin epätasa-arvoisesti iän ja asuinpaikkakunnan perusteella. Tästäkin huolimatta hallituspuolueet ovat sitä mieltä, että aktiivimalli jatkukoon.

Entä sitten työajanpidennystunnit, Kiky -tunnit?

Työajanpidennystunnit kismittävät työpaikoilla. Sopimuksen mukaan työaikaa pidennettiin 24 tuntia vuodessa 2018 alkaen. Vaan tätäkään ei ole tehty tasapuolisesti eri työpaikoilla. Tarkoitushan oli, että se koskee kaikkia, näin ei kuitenkaan ole tapahtunut. Onko työajanpidennys tuonut lisää työpaikkoja, onko se ollut tuottava työnantajalle? Onko tätä tutkittu?

Työehtosopimuksiin se “pakotettiin” erilaisilla pakkolakiuhkauksilla, eikä paikallisesti sopimalla olla saatu kaikkia tyydyttäviä ratkaisuja sen toteuttamiseen. Nyt on joka vuodelle allekirjoitettu luottamusmiehen ja työnantajan kanssa uusi sopimus. Tulevissa työehtosopimusneuvotteluissa liittojen neuvottelijat tulevat toivottavasti vaatimaan sen poistamista, vaikka se ei tule olemaan helppoa. Vaativat kuitenkin jotain tilalle.

Teollisuusliitto on sopimuksen irtisanonut päättymään tämän vuoden loppuun, joka toivottavasti johtaa myös muiden alojen neuvotteluissa samaan eli työehtosopimuksista poistoon.

Maamme tarvitsee päättäjiä, joilla on kyky sopia ja rakentaa. Työelämän tulee olla reilu kaikille. Näillä esimerkeillä se ei onnistu.


Kirjoittaja on tuotannon asiantuntija ja PRO:n aktiivi Pietarsaaresta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE