Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Uutiset

Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha nuutti poijes viepi  – näyttely satakuntalaista nuuttipukkiperinteestä Satakunnan Museossa

Aaro Ranne Satakunnan Museo.
Nuuttipukkeja Porin Tiilimäellä vuonna 1984. Nuuttipukkeina takarivissä Susanna Grönlund (nyk. Hietanen), Nina Juhola, Hanna Rossocha (nyk. Lund) ja eturivissä Mia Ruoholinna ja Tanja Juhola.

Keskiviikkona 13.1. vietetään Nuutin päivää. Satakunnassa on jo vuosisatojen ajan nuutitettu joulu menneeksi. Satakunnan Museo on tilapäisesti suljettuna, mutta museon sisäänkäynnin luona on hurjan näköinen nuuttipukki.

Pertti Rajala

Demokraatti / Satakunta

Koronapandemian jyllätessä ei ole suositeltavaa lähteä nuutittamaan, mutta museon nuuttipukkia voi käydä turvallisesti ikkunan takaa tervehtimässä vaikkapa itsekin naamioituneena, kerrotaan Satakunnan Museon tiedotteessa..

Nuuttipukki oli toivottu vieras

Vanhimmat kirjoitetut tiedot Satakunnan nuuttipukeista ovat 1800-luvun puolivälistä. Liikkeellä olivat kylän nuoret miehet. Tarkoituksena oli joulukauden päätteeksi juoda taloista sahdin loput, mutta syötäväkin kelpasi. Yksi seurueen jäsenistä puettiin naamioasuun. Tavallisin rooliasu oli pukki eli turkki nurinpäin, päähän tuohi- tai turkisnaamari sekä sarvet. Komea pukki voitiin myös rakentaa miehen selkään takin alle työnnetyn seipään varaan, johon sarvet pääksi ja vihta hännäksi, päälle vällyt karvapuoli ulospäin.

Nuuttipukki oli toivottu vieras. Oli talolle kunniaksi, että nuuttipukit kävivät ja olivat vastaanottoonsa tyytyväisiä. Huono kohtelu tiesi talolle tulevaksi vuodeksi epäonnea: ”Jos ei Nuutille mitään anna, ei lehmät lypsä eikä lampaat kanna”. Naisväki ja lapset kaihtoivat nuuttipukkeja niiden ulkomuodon, rehvakkaan käytöksen ja ruokottomien puheiden takia. Kiertueen lopulla kun moni nuuttipukki ja sitä saattanut miesjoukko eli ns. häntäväki alkoi olla kohtuullisessa hutikassa.

Nykyisin lapset ovat nuuttipukkeja

1900-luvun alussa nuuttipukkikiertueet olivat Satakunnan maaseudulla yleinen nuoren väen huvittelumuoto. 1950-luvun jälkeen nuuttipukit ovat olleet yleensä lapsia. Nykypäivänä perinne on jossain määrin muuttunut. Lapset pukeutuvat monenlaisiin asuihin, saadut antimet laitetaan kassiin eikä enää suoraan suuhun. Pukit voidaan myös palkita rahalahjalla.

Vanhan ajan perinteen mukaisesti pukeutuneeseen nuuttipukkiin voi käydä tutustumassa Satakunnan Museon sisäänkäynnin luona (Hallituskatu 11, Pori) tammikuun loppupuolelle asti, vaikka nuutinpäivän eli keskiviikon jälkeen onkin joulun aika ohi ja härkäviikot ja läpileivät alkavat.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Toimituksen kommentit
23.1.2021
Kokoomus havittelee vaalivoittoa – Lissun on syytä olla varuillaan
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE