Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Hyvää “rehu”-, marja- ja sienikesää!

Kesällä "rehutkin" ovat parhaimmillaan.

Elettiin 1960- ja 1970 -lukujen taitetta, kun olin Tampereen kaupungin puisto-osastolla useamman suven kesätöissä. Kolme kesää olin kesähommissa kaupungin puutarhalla Hatanpäällä.

Kukaan ei melua nostanut, jos joskus nappasi lakisääteiselle tauolle tuorekurkun lisukkeeksi eväsleivän päälle. Suoraan kasvihuoneesta! Kurkut olivat todella maukkaita. Tomaatit myös. Silloin kurkkuja ja muitakin kaupunginpuutarhan tuotteita vietiin muistaakseni kaupungin laitoksiin muun muassa naapurissa olevaan Hatanpään sairaalaan.

Kesän sadosta on sopinut ja sopii toki vieläkin nauttia, joskin kaupan kautta. Tämän kesän porkkanoita saa reilulla eurolla kilon. Tuoreen sipulinipun hinta on lähellä porkkanan kilohintaa. Lisäksi nyt saa jo tuoretta lanttua ja kukkakaaliakin. Kukkakaalin kilohinta lienee kolmen euron tietämillä. Herneiden hinnat vaihtelevat rajusti kaupasta riippuen. Kesäkeiton ainekset ovat kuitenkin jo tarjolla siedettävään hintaan. Mutta ennen kaikkea “rehujen” maku on talven tuotteisiin verrattuna todella “makeampaa”.

Kesällä käydään, jos on lämmintä, torilla kesäkahvilla ja ostetaan “kuuden euron kilohintaiset siiklit”. Kun on kylmempää, on ihan mukava juoda kahvit tavaratalossa ja ostaa uudet perunat siiklejä edullisemmalla hinnalla. Siten tienaa ainakin kahvirahat.

Kun talvella ostaa tuorekurkun, se vaihtaa väriään parissa päivässä ja alkaa turvota kireästä muovipakkauksestaan ulos.

Moni ikäihmisistä elää pienissä talouksissa. Silti esimerkiksi kesäkeittoa voi huoleti keittää isommankin määrän. Vihannesten sekaan paitsi vettä niin sumeilematta myös kermaa ja voita tai margariinia – ehkä sulatejuustoakin. Soppa säilyy jääkaapissa pari kolmekin päivää hyvin ja kestää pakastamisenkin. Toisten mielestä tosin peruna menettää “pakkasessa” rakenteensa.

Kun talvella ostaa tuorekurkun, se vaihtaa väriään parissa päivässä ja alkaa turvota kireästä muovipakkauksestaan ulos. Eikä tomaattienkaan maku suuremmin houkuttele. Säilötty kurkku ja paprika maistuvat talviseen aikaan paremmin. Nyt on siis aika nautiskella kesällä kasvaneista tomaateista, kurkuista ja muistakin “rehuista”.

Nykytekniikalla vihannesten laadun ylläpidon luulisi muulloinkin kuin kesällä onnistuvan paremmin. Tosin kotimaiset juurekset ovat kyllä pitkälle kevääseen ihan syötäviä. Kelpaavat hyvin keittoihin ja lihapatoihin. Kunhan viitsii kuoria ja paloitella, niin uuni hoitaa loput.

Mustikkasatoa ei ole suuresti kehuttu, mutta puolukkasadosta olisi kuulemma tulossa kohtalaisen hyvä.

Mansikoiden hinta, oli satokausi kuinka hyvä tai huono, on aina nousussa. Nytkin kuutisen euroa per litra – halvimmillaan kolmisenkymppiä laatikko. Kuusi euroa on jo monelle liikaa. Kaikki eivät jaksa säilöäkään, eikä se ole uusien tietojen mukaan terveellistäkään.

Niin – ja ne, jotka vielä kykenevät, ei muuta kuin syksyn tullen sienimetsään! Sienetkin kuuluvat samaan joukkoon kuin lohikalat, joita kannattaa “pyytää”, vaikka niitä ei saisikaan. Ja voi, jos voi, metsästä poimia marjojakin. Mustikkasatoa ei ole suuresti kehuttu, mutta puolukkasadosta olisi kuulemma tulossa kohtalaisen hyvä.

Satoisaa ja maistuvaa loppusuvea kaikille !

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE