Politiikka

”Hyvät periaatteet jäävät sanahelinäksi” – Ay-liitto varoittaa Ceta-sopimuksesta: Palkka voi laskea yli 1 300€

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Helsingissä osoitettiin kesällä 2016 mieltä vapaakauppasopimuksia vastaan, mukaan lukien EU:n ja Kanadan välinen Ceta.
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Helsingissä osoitettiin kesällä 2016 mieltä vapaakauppasopimuksia vastaan, mukaan lukien EU:n ja Kanadan välinen Ceta.
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Helsingissä osoitettiin kesällä 2016 mieltä vapaakauppasopimuksia vastaan, mukaan lukien EU:n ja Kanadan välinen Ceta.

Suomen elintarviketyöläisten Liitto SEL vaatii, että Suomi jättää ratifioimatta Euroopan unionin ja Kanadan välisen talous- ja kauppasopimus Cetan.

Liitto toivoo, että kansanedustajat harkitsevat vielä vakavasti ”kannattaako Suomen ratifioida tällaista sopimusta”.

– Demokratia, yleinen etu, ihmisten ja ympäristön hyvinvointi, työntekijöiden oikeudet sekä ilmastonmuutoksen torjunta jäävät Cetassa alisteisiksi kaupan ja investointien edistämiselle, SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen perustelee.

Ceta-sopimuksen on arvioitu helpottavan yritysten liiketoimintaa ja parantavan työllisyyttä. Toisaalta sen on kritisoitu hävittävän EU-alueelta satoja tuhansia työpaikkoja, laskevan palkkoja ja merkitsevän tulonsiirtoa työntekijöiltä omistajille.

SEL arvioikin sopimuksen uhat mahdollisia etuja suuremmiksi.

– Palkansaajien asema Cetassa on liian heikko. Sopimuksen kauppaa ja työtä koskevissa lauselmissa mainitut hyvät periaatteet jäävät sanahelinäksi, koska niiden laiminlyömisestä ei ole määrätty minkäänlaisia sanktioita, Kuntonen painottaa.

Sopimus kasvattaisi tuloeroja matalasti ja korkeasti koulutetun työvoiman välillä.

Yhdysvaltalainen Tuftsin yliopisto arvioi, että työntekijöiden palkkakehitys voi vaarantua Cetan myötä. Yliopiston mukaan vuoteen 2023 mennessä työntekijän keskimääräinen vuosipalkka saattaa olla EU:ssa 316–1 331 euroa matalampi ja Kanadassa 1 776 euroa matalampi verrattuna siihen, että Ceta-sopimusta ei solmittaisi.

Euroopan parlamentin työllisyysvaliokunta esitti viime vuonna Euroopan parlamentille, ettei CETA-sopimusta hyväksyttäisi, koska sopimuksen vaikutukset työllisyydelle ovat todennäköisesti kielteiset.

– Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimus Nafta heikensi työllisyyttä Yhdysvalloissa, vaikka sen piti päinvastoin nostaa sitä, Kuntonen huomauttaa.

Euroopan parlamentin työllisyysvaliokunnan lausunnon mukaan sopimus lisäisi myös eriarvoisuutta, koska se kasvattaisi tuloeroja matalasti ja korkeasti koulutetun työvoiman välillä. Se merkitsisi myös tulonsiirtoa työntekijöiltä pääoman omistajille.

Ceta hyväksyttiin helmikuussa Euroopan parlamentissa äänestyksessä, josta se siirtyi hyväksymisprosessinsa viimeiseen vaiheeseen, äänestettäväksi EU:n jäsenmaissa.

Suomessa hallituksen esitys sopimuksen ratifioimisesta annetaan eduskunnalle syksyn aikana. Sopimusta alettiin kuitenkin osittain soveltaa EU:n ja Kanadan väliseen kauppaan eilisestä lähtien, vaikka ratifiointi jäsenmaissa on vielä kesken.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat