Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Hyvinvointiala kanteli oikeuskanslerille: yksityisiltä hoivakodeilta vaaditaan eri ehtoja kuin kunnallisilta

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Hyvinvointialan etujärjestö Hali ry kertoo kannelleensa oikeuskanslerille yksityisten ja julkisten vanhuspalvelutuottajien eriarvoisesta kohtelusta. Kunnan hoivakodeilta vaaditaan järjestön mielestä vähemmän.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Hali ry:n mielestä aluehallintovirastot ja sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira asettavat yksityisille hoivakodeille lupaehtoja, joita laki ei edellytä ja joita kunnan omilta yksiköiltä ei vaadita.

Hali ry:n mielestä julkisia ja yksityisiä palveluntuottajia kohdellaan eri tavoin, vaikka molemmat tuottavat samoja palveluja.

-  Luvissa asetetaan yksityisille toimijoille erityisehtoja ilman perusteltua syytä. Erityisehdot tarkoittavat esimerkiksi henkilökunnan määrää: saako vaikka yöhoitajien mitoitus perustua tilannekohtaiseen tarpeeseen. Julkisissa yksiköissä harkintaa saa käyttää, yksityisillä ei, hoivajohtaja Arja Laitinen sanoo Hali ry:n tiedotteessa.

Hali ry kanteli oikeuskanslerille toimilupaviranomaisen lupaharkinnasta sairaanhoitajien vähimmäismäärässä sekä yöhoitaja- ja tukipalveluvaatimuksissa.

Näiden lisäksi järjestön kantelu koskee myös muun kuin sote-alan koulutuksen saaneiden työntekijöiden lupaharkintaa.

Vanhuspalvelulaissa tai muualla lainsäädännössä ei ole Laitisen mukaan asetettu mitoitusvaadetta sairaanhoitajien käytölle tai yöhoitajavaatimukselle. Myöskään tukipalveluille ei ole tiedossa kategorista mitoitusta.

-  Tästä huolimatta toimiluvissa asetetaan sairaanhoitajien, yöhoitajien ja tukipalveluiden mitoitusta koskevia ehtoja säännönmukaisesti. Lisäksi lainsäädännön mukaan välittömän asiakastyön mitoituksessa voidaan käyttää muutakin kuin sote-alan henkilöstöä. Tätä viranomaiset eivät kuitenkaan yksityisiltä hyväksy, Laitinen sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE