Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Uutiset

Hyvinvointialueet ja aluevaalit tulevat – Studio SDP Satakunnan lähetykset käynnistyvät

Jukka Pirttinen
Aulis Kaarnio valmistelee Studio SDP Satakunnan lähetysten nauhoitusta

Sote-uudistuksen myötä Suomeen perustetaan 21 hyvinvointialuetta. Hyvinvointialueita koskeva lainsäädäntö on tullut voimaan 1.7.2021. Tästä jutusta saat perustietoja siitä, mistä muutoksessa on kyse.

Pertti Rajala

Demokraatti / Satakunta

Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistuksessa vastuu sote-palvelujen ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyy kunnilta hyvinvointialueille.

-Uudistuksen tavoitteena on turvata yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut kaikille suomalaisille, parantaa palvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta, kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja, turvata ammattitaitoisen työvoiman saanti sosiaali- ja terveyspalveluihin, vastata ikääntymisen ja syntyvyyden laskun aiheuttamiin haasteisiin sekä hillitä kustannusten kasvua, todetaan soteuudistus.fi verkkosivulla.

Hyvinvointialueet toteuttavat sote-uudistuksen

Sote-uudistuksen myötä kunnilta hyvinvointialueille siirtyviä nykyisiä julkisia sosiaali- ja terveyspalveluja ovat muun muassa: sosiaalihuollon palvelut, avoterveydenhuollon palvelut (tarkoittaa yleensä terveyskeskuksen vastaanottopalveluja sekä muun muassa ennaltaehkäiseviä neuvolapalveluja), sairaalapalvelut, suun terveydenhuolto, mielenterveys- ja päihdepalvelut, lastensuojelu, vammaispalvelut, ikäihmisten asumispalvelut, kotihoito. Lisäksi hyvinvointialueet vastaavat pelastustoimen järjestämisestä alueellaan. Hyvinvointialueet voivat sopimuksella hoitaa tehtäviään yhdessä. Julkinen sektori säilyy palvelujen järjestäjänä ja pääasiallisena tuottajana. Yksityiset toimijat ja kolmas sektori täydentävät julkisia sosiaali- ja terveyspalveluja.

Hyvinvointialueet velvoitetaan turvamaan myös lähipalvelut. Lähipalveluiden tarve korostuu erityisesti perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon palveluissa. Uudistuksen tarkoitus ei ole keskittää palveluita vaan turvata niiden saatavuus yhdenvertaisesti koko maassa.

Satakunnassa valitaan 69 aluevaltuutettua

Hyvinvointialueen ylintä päätösvaltaa käyttää aluevaltuusto, jonka jäsenet ja varajäsenet valitaan aluevaaleilla. Vaalit ovat välittömät, salaiset ja suhteelliset ja vaaleissa on yhtäläinen äänioikeus. Äänioikeus ja oikeus asettua ehdokkaaksi toteutuu samalla tavalla kuin kuntavaaleissa. Aluevaltuuston toimikausi on neljä vuotta. Ensimmäiset aluevaalit pidetään sunnuntaina 23.1.2022. Helsingin kaupunki ei ole hyvinvointialue eikä kuulu mihinkään hyvinvointialueeseen eikä siellä siten toimiteta aluevaaleja. Jatkossa aluevaalit toimitetaan samanaikaisesti kuntavaalien kanssa vuodesta 2025 alkaen.

Satakunnan hyvinvointialue muodostuu Satakunnan maakunnan kunnasta. Aluevaaleissa Satakunnan hyvinvointialueelle valitaan 69 aluevaltuutettua. Uutena vaaliviranomaisena kullekin hyvinvointialueelle perustetaan aluevaalilautakunta, jonka tehtävänä on aluevaalien ehdokasasettelun vahvistaminen ja aluevaalien vaalituloksen vahvistaminen. Kuntien nykyiset vaaliviranomaiset (kunnan keskusvaalilautakunta, vaalilautakunnat, vaalitoimikunnat ja vaalitoimitsijat) toimivat myös aluevaaleissa normaaliin tapaan.

Kohti aluevaaleja – Studio SDP Satakunta mukana vaalityössä

Tämän syksyn ja alkuvuoden aikana Studio SDP Satakunnan lähetyksissä keskitytään sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistukseen ja aluevaaleihin. Ensimmäisissä lähetyksissä pureudutaan siihen, mistä Sote-uudistuksessa ja aluevaaleissa on kyse ennen muuta satakuntalaisesta näkökulmasta. Asiantuntijana ensimmäisissä ohjelmissa on rehtori Harri Kivenmaa.

Loppuvuoden ja ensi vuoden 2022 tammikuun aikana haastatellaan sosialidemokraattisia aluevaaliehdokkaita ja muita kiinnostavia henkilöitä.

Studio SDP Satakunnan lähetyksiä voi seurata Satakunnan sosialidemokraattien Facebook-sivulla osoitteessa http://www.facebook.com/sdpsatakunta.

Lähetykset alkavat maanantaina 25.10 klo 18.15 ja jatkuvat keskiviikkona 27.10 klo 18.15 ja perjantaina 29.10 klo 18.15. Lähetykset ovat myös myöhemmin katsottavissa samalta Facebook -sivulta

Lähteinä jutussa on käytetty vaalit.fi ja soteuudistus.fi verkkosivuja.

 

 

 

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE