Internationellt

I Pennsylvania lever republikanerna farligt

Foto: Gerd Altmann/Pixabay
Donald Trump har mycket på spel i senatsvalet i Pennsylvania där han stöder TV-kändisen Dr. Oz.

I Pennsylvania riskerar republikanerna att tappa ett mandat i USA:s senat om de inte lyckas med kandidatnomineringen. Donald Trump har gett sitt stöd åt TV-läkaren Mehmet Oz, känd som Dr. Oz, eftersom han tror att mandatet bäst hålls med ett känt ansikte. Rivalerna går åtminstone indirekt åt hans muslimska tro och risken för splittring i de republikanska leden är överhängande.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Senator Pat Toomey har meddelat att han återvänder till den privata sektorn. Han har varit en republikan som har försvarat affärsvärldens intressen i senaten. Trumps ursprungliga favorit var arméveteranen Sean Parnell som blev tvungen att avbryta sin kampanj när detaljer om hans skilsmässa blev offentliga, inte minst att ex-frun anklagade honom för misshandel.

 

Efter Parnells avhopp har Trump stött TV-kändisen Dr. Oz som rekryterades för att rädda situationen som inte såg lovande ut för republikanerna. Dr. Oz heter ursprungligen Mehmet Cengiz Öz och är av turkisk härkomst. Han skulle bli den första muslimen i USA:s senat om han vinner i november. Han har varit mycket lojal mot Trump under kampanjen och en seger för honom skulle stärka Trumps grepp över partiet.

 

Mehmet Oz 2016. TV-kändisen har Trumps stöd och Trump har hans stöd. (Foto: Wikimedia Commons)

 

Affärsmannen David McCormick såg länge ut att vara den tuffaste utmanaren till Dr. Oz. Innan kampanjen började var han vd för Bridgewater Associates som är en av världens största hedgefonder. I Bushadministrationen tjänstgjorde han först i handels- och sedan i finansdepartementet på 00-talet.

 

McCormick skulle vara en mycket liknande senator som Pat Toomey har varit och han har en ordentlig chans ifall de två andra mycket omtalade kandidaterna slår ut varandra, nämligen Dr. Oz och Kathy Barnette.

 

Framför allt de väljare som identifierar sig som vita republikaner känner sig mycket kluvna inför valet. Om Dr. Oz vinner, kommer Pennsylvania för första gången att företrädas av en muslim i senaten och om Barnette vinner, kommer delstaten för första gången att få en afroamerikansk senator. Den något torra affärsmannen som talar om tullar mot Kina som den viktigaste frågan skulle vara ett säkert kort för de republikaner som vill bli representerade av en vit kristen man.

 

Innan McCormick inledde sin kampanj, träffade han Trump i sällskap med hustrun Dina Powell McCormick. Hustrun var biträdande nationell säkerhetsrådgivare i Trumpadministrationen med strategi som specialområde. Hon är egyptiskfödd med koptisk kristen bakgrund. Det var hon som sade åt Trump att det kommer att bli en belastning åt partiet om man nominerar Dr. Oz som är muslim.

 

David McCormick 2005. (Foto: Wikimedia Commons)

 

Kathy Barnette låg länge långt bakom de två andra kandidaterna och reklambudgeten för hennes kampanj har varit minimal jämfört med de två manliga republikanska huvudkandidaterna.

 

Men Barnette är känd som konservativ kommentator, hon har haft synlighet på TV-kanalen Fox News och hon har fört kampanj tillsammans med Doug Mastriano som är favorit för republikanernas nominering i guvernörsvalet. De stöder varandras kampanjer.

 

Framför allt är Barnette känd som islamofob till den grad att hon har sagt att hon vill förbjuda den muslimska tron i USA. Hennes karriär som konservativ kommentator har bestått av islamofoba och homofoba uttalanden. Ändå har hon beskyllts för att vara för liberal och att hon som afroamerikan skulle stöda Black Lives Matter-rörelsen, vilket hon förnekar.

 

Att abortfrågan är hetast just nu har hjälpt Barnette att slå igenom. Hon har en livshistoria som går hem i kyrkor där man är emot abort även i fall av våldtäkt, incest och hot mot moderns hälsa. Kathy Barnette har sin mamma med i en video där hon berättar att om mamma hade gjort abort när hon som 11-åring blev våldtagen i rurala Alabama, skulle Kathy inte finnas till. Slutsatsen verkar vara att eftersom det var rätt av Kathy Barnettes mamma att föda sitt barn som 12-åring, får inte heller andra i motsvarande situationer ha rätt till abort.

 

Vetskapen om Kathy Barnettes kampanj har gått från mun till mun och i och med att de som redigerar engelskspråkiga Wikipedia inte godkände artikeln om Kathy Barnette på grund av bristande notabilitet, har Barnette kunnat framhålla att det finns en sammansvärjning mot henne. Barnettes stöd växer inom den religiösa högern och när tisdagens primärval närmar sig, står hon jämsides med Dr. Oz och David McCormick. Fast Trump stöder Dr. Oz, finns det de bland hans anhängare som är obekväma med en muslimsk kandidat. Michael Flynn och Sebastian Gorka hör till sådana republikanska profiler som har meddelat att det stöder Barnette. Senator Joni Ernst från Iowa skulle gärna se en kvinnlig kollega från Pennsylvania.

 

Kommentatorn Kathy Barnette har chockerat med sin homofobi, islamofobi och transfobi. Abortfrågan är central för henne och aktivister bakom abortförbud arbetar för hennes kampanj. (Foto: Wikimedia Commons)

 

Också McCormick åtnjuter stöd från många tunga republikaner, bland dem Kellyanne Conway, Ted Cruz, Hope Hicks, Mike Pompeo och Rick Santorum. Dr. Oz stöds inte minst av Donald Trump och en hel del ministrar från hans administration men också en del övriga nationellt kända republikanska profiler som Rudy Giuliani, Sean Hannity, Ted Nugent och Steve Wynn.

 

I demokraternas primärval möts viceguvernör John Felterman, kongressledamot Conor Lamb och Malcolm Kenyatta, ledamot av delstatens representanthus från Philadelphia. Oavsett vilken kandidat demokraterna väljer, finns partiets chans att överta mandatet från republikanerna i det att republikanerna nominerar en för extrem kandidat. De republikaner som nu varnar för Barnettes extrema islamofobi, homofobi och transfobi påpekar just den faran. Dessutom befarar de att en afroamerikansk republikansk kvinna kan ha svårt att få väljare med rasistiska och sexistiska åsikter till valurnorna.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE