Internationellt

”I vår kultur har inte flickor samma rättigheter”

Istock
Mötet om barns rättigheter hölls i den lilla östaten Samoa i Stilla havet.

Ett hundratal barn från önationer i Stilla havet medverkade nyligen vid ett möte i Samoa om barns rättigheter. En av dem var 13-åriga Karen Semens.

IPS

Arbetarbladet

 

Karen Semens som vuxit upp på Phonpei, en ögrupp i Mikronesien, säger att den största utmaningen för henne är att växa upp som flicka.

 

– I vår kultur har inte flickor samma rättigheter och möjligheter. De får inte heller samma erkännande för sina prestationer på det sätt som pojkar får. Det hindrar oss att säga vad vi tycker.

 

Vid familjemöten är det bara män som fattar besluten, berättar hon.

 

– Jag skulle vilja att alla flickor behandlas som jämlikar och får inflytande i beslutsfattande, säger Karen Semens som går i årskurs åtta vid Ohmine Public Elementary School i Phonpei.

 

13-årige Austin Ladore tillbringar sina somrar på Mwokilloa-atollen där hans mamma växte upp. Där hotar stigande havsnivåer och kusterosion den lågt belägna atollens fortsatta existens.

 

– Vi vill se åtgärder mot klimatförändringarna så att vara öar skyddas och vi barn får en hållbar framtid. Vi står i frontlinjen och drabbas av konsekvenserna av klimatförändringarna, säger Austin Ladore som går i samma klass som Karen Semens.

 

De säger att andra problem är tillgången på ordentlig hälso- och sjukvård, dricksvatten, utbildning av god kvalitet och näringsrik mat.

 

– Det finns inte tillräckligt med kvalificerade läkare och våra sjukhus är inte utrustade för att kunna behandla några av de kroniska sjukdomarna. Många av oss äter ohälsosam mat som snabbnudlar eftersom frukt och grönsaker är mycket dyra. Varje dag blir det varmare, det gör oss uttorkade, samtidigt som det är brist på dricksvatten. De flesta skolor på öarna har gamla läromedel. Vi behöver lösningar på dessa problem, säger Karen Semens.

 

Lika rättigheter för flickor och pojkar, klimatförändringar, tillgång till hälso- och sjukvård och utbildning var några av frågorna som var i fokus vid mötet som hölls nyligen i Samoa för FN:s kommitté för barnets rättigheter, som övervakar efterlevnaden av barnkonventionen.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE