Politiikka

”Ideana on palauttaa Suomi massatuotannon maaksi” – Rinteeltä IL:ssä kovaa kritiikkiä hallitukselle

Lehtikuva / Markku Ulander
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.
Lehtikuva / Markku Ulander
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.
Lehtikuva / Markku Ulander
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne antaa Iltalehden haastattelussa kovaa kritiikkiä Juha Sipilän (kesk.) hallitukselle.

– Heikoimmassa asemassa oleviin ihmisiin iskeviä kovia leikkauksia on perusteltu sillä, että julkisen talouden velkaantuminen on saatava loppumaan, ja samaan aikaan on tehty lähes puolella miljardilla eurolla veronkevennyksiä rikkaille, Rinne toteaa.

– Kärjistäen voi sanoa, että tämän hallituksen ideana on palauttaa Suomi massatuotannon maaksi alhaisilla palkoilla. Se on kansantalouden tulevaisuuden kannalta järjetöntä.

Rinteen mukaan historia tulee osoittamaan, että Sipilän hallituksen isoin virhe on koulutusleikkausten jatkuminen. Sillä on vaarannettu todella vakavasti Suomen pärjääminen.

”Me teimme kokonaisharkinnan, joka oli selkeä poliittinen virhe.”

Rinne pohtii Iltalehdessä myös SDP:n kannatusta. Hän tarkastelee asioita myös kriittisin silmin oman puolueensa oppositiopolitiikan kannalta ja nostaa esimerkin.

– Yksi esimerkki on viime viikolta, jolloin eduskunnassa käsiteltiin kuntakokeilulainsäädäntöä, jonka yhtenä osana oli työelämäkokeilu. Emme kannattaneet työelämäkokeilua, mutta muuten lakikokonaisuudesta 70 prosenttia oli mielestämme hyvää, Rinne toteaa.

Työelämäkokeilusta oli puhuttu muun muassa orjatyönä.

– Me teimme kokonaisharkinnan, joka oli selkeä poliittinen virhe. Olimme tekemässä kokonaisuuden kannalta hyvää, mutta monelle jäi sellainen kuva, että hyväksymme orjatyön. Tällaisella toiminnalla ja mielikuvilla on kannatuksen kasvattaminen oppositiossa vähän heikkoa…, Rinne pohtii.

”Itse pidän illuusiona.”

Iltalehti on jakanut Rinteen haastattelun kahteen eri uutiseen. Toisessa uutisessa hän kommentoi EU-politiikkaa. Rinne toivoo EU-komissiolta muuta kuin vain yksisilmäisen tiukkaa talouskuria.

Rinne haluaa herättää laajaa keskustelua aiheesta ”onko EU-komission harrastama holhous ja sanelu järkevä tapa johtaa unionia”.

– Onko kuitenkin niin, että tiukka ylhäältä johdettu finanssipolitiikka tekee kansalaisista tyytymättömiä ja EU-yhteistyötä uhkaavat jännitteet vahvistuvat koko ajan? Itse pidän illuusiona, että komissio pystyisi määräilemään kansallisvaltioita ja pakottamaan niitä tiukkaan finanssipolitiikkaan, hän sanoo Iltalehdelle.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat