D-analyysit

Ihmiset eivät hyväksy yksipuolista työttömien rankaisemista ja epäoikeudenmukaista kohtelua – ”Olen itsekin allekirjoittanut aloitteen”

Kari Hulkko
Kolumnit

Demokraatti.fi

 

Kari Hulkko
Kolumnit

Demokraatti.fi

 

Kari Hulkko
Kolumnit

Demokraatti.fi

 

Joulupyhät ovat ohi ja ajatukset suuntaavat jo 2018 haasteisiin. Taustalla on monella tapaa rankka syksy, sillä en muista montaa lakiesitystä, joka olisi vienyt ihmisten arkea myönteisellä tavalla eteenpäin. Päällimmäisenä mielessä ovat edelleen eduskunnan viimeisellä viikolla hyväksytyt kansanterveyttä heikentävä alkoholilaki sekä työttömiä rankaiseva työttömyysturvan aktiivimalli.

Hallituspuolueet ovat systemaattisesti jakamassa ihmisiä eriarvoiseen asemaan elämäntilanteen ja työttömyyden perusteella. Tämä näkyy räikeällä tavalla muun muassa siinä, kuinka hallituspuolueet kohtelevat työttömiä ja heidän perheitään, heidän lapsiaan.

Taustalla on ihmiskäsitys, jossa työttömyys on ihmisen laiskuutta ja ihmisen oma syy. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että reilusti yli 90 prosenttia työttömistä menisi välittömästi töihin, jos töitä löytyisi ja sitä olisi tarjolla.

Hallituspuolueet näkevät asian kuitenkin toisin. He rankaisevat työtöntä ihmistä, vaikka hän hakee aktiivisesti töitä sekä työvoimapalveluita, mutta ei niitä yrityksistä ja toiveista huolimatta saa. Kaikista yrityksistä huolimatta häneltä leikataan työttömyysturvaa, aivan kuin työttömyys olisi työttömän oma syy.

Hallitus tietoisesti leikkaa työttömien toimeentuloa, mutta kohdistaa syyn työttömään itseensä.

Samanaikaisesti kun hallitus vaatii työttömiä työllistymään, on se vähentänyt ja heikentänyt työllisyys- ja koulutuspalveluiden saatavuutta. Käytännössä hallitus on näin tietoisesti heikentämässä työttömien mahdollisuuksia saada aktiivitoimia ja työllisyys- tai koulutuspalveluita. Hallitus tietoisesti leikkaa työttömien toimeentuloa, mutta kohdistaa syyn työttömään itseensä.

Nyt ihmiset ovat ottaneet asian omiin käsiin. He ovat tehneet kansalaisaloitteen työttömien aktiivimallista ja keränneet muutamassa päivässä 100 000 kannattajaa, jotka eivät hyväksy hallituksen yksipuolista työttömien rankaisemista ja epäoikeudenmukaista kohtelua. Olen itsekin allekirjoittanut sen.

Toivon, että kansalaisten aktiivisuus kansalaisaloitteen myötä ja ihmisten oikeudenmukaisuuden vaatimus viimeistään herättää hallituspuolueet peruuttamaan järjettömän päätöksensä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat