Politiikka

”Ihmiset luulivat, että tämä olisi riittänyt. Mitä vielä!” – Rinne höykytti hallitusta menneisyyden politiikasta

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen

Eduskunta pui tänään valtioneuvoston selontekoa, joka sisältää julkisen talouden suunnitelman vuosille 2019–2022. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ei säästellyt sanojaan, kun hän purki pettymystään hallituksen tähänastisiin toimiin.

– Olen tyytyväinen, että taloutemme kasvaa ja työllisyys paranee, mutta olen pettynyt siihen, että tulevaisuusuudistukset puuttuvat. Samalla tulevaisuutta heikentävät leikkaukset jatkuvat.

Rinne painotti tämän olevan menneisyyden politiikkaa, jolla ei korjata rikki olevaa tai vastata edessä olevaan.

– Yhteiskunnan eheyden ja hyvinvoinnin kannalta on vaarallista, että eriarvoisuus ja köyhyys kasvavat niissä väestön osissa, jotka eivät työn avulla kykene omaa asemaansa parantamaan. Se on hallituksen politiikan seurausta.

Rinne kertasi faktoja: Juha Sipilän (kesk.) hallitus on itse kasvattanut eriarvoisuutta yli 700 miljoonan euron leikkauksilla. Nyt hallitus palautti 50 miljoonaa euroa ja juhlii itseään sankarina.

– Tämä ei ole eriarvoisuuden poistamista. Tämä on leikkaamista ja ihmisten sumuttamista.

SDP:n puheenjohtaja on seurannut ällistyneenä, kuinka ex-alkiolainen keskusta on kerta kerran jälkeen hyväksynyt eriarvoisuutta lisäävät leikkaukset.

– Kertauksen vuoksi: SDP on tehnyt konkreettisia esityksiä eriarvoisuuden poistamiseksi – koko vaalikauden ajan. Toiveista, odotuksista ja puheista huolimatta hallitus ei edes nyt, kasvavan talouden olosuhteissa, ollut valmis korjaamaan eriarvoistavan politiikan seurauksia. Laastarilla ei avomurtumaa voi korjata.

Rinne osoitti sanansa pääministerin sijaiselle, valtiovarainministeri Petteri Orpolle (kok.): ”Teidän politiikanne luo isoon osaan suomalaisista turvattomuutta ja epäluottamusta, jolla on suomalaisten kannalta pitkälle tulevaisuuteen huonoja ja ikäviä vaikutuksia.”

”Viime viikon päätöksillä te jatkatte samalla hölmöllä linjalla.”

Hän muistutti, että vakaat, rauhalliset ja ennakoitavat työmarkkinat ovat Suomen vientivetoisen kansantalouden tärkeimpiä menestystekijöitä.

– Tästä syystä on ollut yllättävää ja surullista se ylimielinen tapa, jolla hallitus on suhtautunut palkansaajiin – työssä oleviin tai työttömiin – vallassa olonsa ajan.

Rinne listasi pakkolait, lomarahaleikkaukset, työttömyysturvan heikentämisen ja aktiivimalliksi kutsuttu passivointimallin.

– Ihmiset luulivat, että tämä olisi riittänyt. Mitä vielä! Nyt hallitus heikentää erityisesti naisten ja nuorten työehtoja sekä irtisanomissuojaa, jotka vaarantavat luottamusta ja näkymää tulevaan.

Hän huomautti hallituksen tulleen tunnetuksi päätöksistä, jotka lisäävät ihmisten epävarmuutta ja synnyttävät jännitteitä työmarkkinoilla.

– Viime viikon päätöksillä te jatkatte samalla hölmöllä linjalla.

Rinteellä oli Orpolle selkeä vakava kysymys:

– Millä perusteella työntekijän saisi jatkossa irtisanoa? SDP ei hyväksy tällaista työelämän reiluja pelisääntöjä romuttavaa politiikkaa. Te uhkaatte laittaa nuoret työntekijät ikuiselle koeajalle.

”Suomea uudistetaan reiluilla uudistuksilla, ei epäreiluilla leikkauksilla.”

Kehysriihen päätöksien Rinne kuvaili jääneen, koska isot uudistukset puuttuvat rohkeuden ja halun puutteen takia. Hän vaati juuri nyt uudistuksia, joilla työllisyys ja kasvu vahvistuvat kestävästi tulevaisuudessa.

Rinne nosti yhden yli kaiken: Tärkein on koulutus. SDP esittää oppivelvollisuusiän pidentämistä, varhaiskasvatuksen uudistamista, ryhmäkokojen pienentämistä, aikuiskoulutuksen uudistusta ja koulutusleikkausten korjaamista.

– Nämä ovat uudistuksia, jotka ovat Suomen tulevaisuuden kannalta elintärkeitä. Meidän on nostettava osaamistasoa ja panostettava tutkimukseen, tieteeseen ja innovaatioihin.

SDP:n puheenjohtaja muistutti, että tulevaisuus on meidän omissa käsissämme.

– Me päätämme, uskommeko asiantuntijoita ja tutkimuksia ja teemmekö sen mukaisia päätöksiä. Päätämme, otammeko haasteen tosissaan, teemme selkeän tulevaisuusvision ja alamme toteuttaa sitä määrätietoisesti. SDP on sitoutunut tähän.

Sosialidemokraati esittävät perhevapaiden, sosiaaliturvan ja työllisyyspolitiikan uudistuksia sekä panostuksia asumiseen ja infraan.

– Suomea uudistetaan reiluilla uudistuksilla, ei epäreiluilla leikkauksilla. Hallitus tekee menneisyyden politiikkaa, tästä hallituksesta ei ole ollut eikä ole merkittäviin tulevaisuusuudistuksiin, Antti Rinne korosti puheenvuorossaan.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat