Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Ikääntyneille juopoille vain karsittua katkaisua Tampereella

Iäkkäiden, alkoholia liikaa käyttävien hoito huolestuttaa Tampereella.

Ilo ilman viinaa on teeskentelyä. Kaikille tuttu ja lennokas lausahdus.

Mutta:

– Moni ihminen pitää kiinni mainitusta asenteesta vielä ikääntyneenäkin. Jos ihmisellä tämän asenteen lisäksi on taipumusta ryyppyputkiin, hänen itsensä ja hänen läheistensä olisi syytä huolestua. Etenkin, jos lennokkuuteen taipuvainen on yli 65-vuotias.

Näin sanoo osastonhoitajana ja Tehy Tampereen pääluottamusmiehenä työskennellyt kaupunginvaltuutettu Esa Kanerva (sd.).

Kanervan mukaan “yhteiskunta” ei ainakaan Tampereella auta ikääntyneitä tuurijuoppoja kovin innokkaasti katkolle.

– Tarjolla on vain “riisuttu kattaus” katkaisuhoitoa: Yli 65-vuotiaille lähinnä niin sanottua avohoitoa, millä on alan ammatilaisten piirissä huono maine päihdeongelmien ratkaisemisessa.

Kanervan mukaan päihdetyössä avohoitopainoteisuus on sinänsä käypä hoitomuoto, mutta varsinainen katkaisuhoito on ammattilaisten työtä.

– Hoidosta tulisi vastata joko päihdelääkärin tai psykiatrin, koska pitkäaikaisesta alkoholin käytöstä saattaa seurata vakavia vieroitusoireita ja sekavuutta. Korkea ikä ja siihen liittyvät sairaudet lisäävät selvästi kuoleman riskiä. Tilanne on omaisille ja vanhuksille hyvin epämiellyttävä.

Tarjolla päivän katkaisu

Kanervan mukaan Tampereella katkaisuhoitoa antavat laitokset on ajettu alas. Vipusenkadulla sijaitsevalla Vipusella hoidetaan nykyään vain narkomaanit, Palhoniemi ja Mainiemi ovat historiaa. Vipusella hoidettiin aiemmin perinteisten alkoholin väärinkäyttäjien katkaisuhoidot – myös iäkkäämpien. Palhoniemeen ja Mainiemeen puolestaan pääsivät iäkkäämmätkin päihdeongelmaiset kuntoutusjaksolle.

Keskeinen selviämis- ja katkaisuhoitoasema toimii nykyaikaisissa tiloissa Sorinkadulla. Se tuottaa katkaisuhoidot ja konsultaatiot avokatkolle kaupungin omana tuotantona. Sorinkadulle otetaan yli 65-vuotiaat yhdeksi vuorokaudeksi selviämiseasemalle. He eivät pääse varsinaiseen katkaisuun katkaisuhoitoasemalle, vaan heidät ohjataan joko sairaalaan tai kotikatkoon.

– Katkaisuhoito kestää yleensä viisi vuorokautta. Sen aikana pyritään hoidossa olevat ihmiset saamaan sellaiseen kuntoon, että he pystyvät esimerkiksi vapinoiltaan varsinaiseen päihdekuntoutukseen, Kanerva täsmentää.

Sorinkadun selviämisasemalle asiakkaat, myös iäkkäät alkoholia liikaa käyttäneet toimittaa yleensä poliisi. Apua tarvitseva saa tavallisesti palvelua yhden vuorokauden ajan. Jos kyseessä on petipotilas, hänet ohjataan Hatanpäälle osastohoitoon. Mikäli vanhus kannetaan tai talutetaan Acutaan, tarjolla on sama kohtelu.

– Hänet potkitaan pois selviämisasemalle tai Hatanpään sairaalaan. Varsinaista lääkärin valvomaa ympärivuorokautista katkaisuhoitoa yli 65-vuotiaat eivät tavallisesti saa tuon yhden vuorokauden jälkeen. Heidät ohjataan niin sanottuun kotikatkoon lääkitysohjeiden kanssa, Kanerva sanoo.

Omaisten oltava tarkkana

Kanervan mukaan huomattava osa asiakkaista ohjautuu avokatkoon omaisten ja kotipalvelun työntekijöiden arvion pohjalta. Omaiset ja ystävät ovat avainasemassa. Kun puhelin soi useana päivänä useamman kerran ja samat kuulumiset on vaihdettu moneen kertaan, kellojen pitäisi kilistä.

– Ihminen kaipaa seuraa. Usein hän hakee sen paremman puutteessa pullosta. Kun ongelma on havaittu, hoitajatiimi tekee kotikäynnin ja arvioi hoidon tarpeen. Hoito aloitetaan selviämisaseman lääkärin puhelinneuvojen avulla. Lääkäri ei siis tapaa vanhusta lainkaan.

– Näin menetellen potilaan oikeudet hyvään ja asianmukaiseen hoitoon eivät toteudu. Hoitajatiimi joutuu ottamaan rankan vastuun ikäihmisten päihdehoidosta. Selvää lääketieteellistäkin vastuuta on sälytetty tai ulkoistettu esimerkiksi vieroitusoireiden ja deliriumin hoidossa hoitajille. Mikä on heidän oikeusturvansa, Kanerva kysyy.

Huonosta hoidosta monenlaisia ongelmia

Kanervan mukaan monille ennen tuttu juoppohulluus on saanut nimen delirium. Suomeksi se tarkoittaa sekavuustilaa.

– Se on alidiagnosoitu sairaus, vaikka se on vakava tila. Delirium aiheuttaa paljon kustannuksia, koska sen oireita voi esiintyä jopa puoli vuotta akuutin tilanteen jälkeen. Etenkin ikäihmisten hoidon tarve kasvaa. Esimerkiksi kaatumisriskit lisääntyvät, ja loukkaantumiset ovat siten yleisiä. Sekavuustila voi altistaa myös dementialle. Näitä sekavuustiloja voidaan ennaltaehkäistä asianmukaisella päihdehoidolla.

– Tämä on hyvä esimerkki huonoista yhteiskunnallisista valinnoista. Euron säästö tuo kahden euron menot. Voihan olla niinkin, että vanhuksilla testataan, kuinka pitkälle päihdepalvelujen ja niiden aiheuttamien kustannusten leikkaaminen voidaan viedä niin, että kuolemantapaukset ovat siedettävät. Tylysti sanottu, mutta ainakin päihdepalveluiden tila ja laatu tulisi arvioida kaupungissamme perusteellisesti, Kanerva jatkaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE