Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ikäsyrjintä ei ole erityiskysymyksenä missään työllisyysryhmässä – Työministeri Harakka pohtii: “Ehkä pitäisi olla”

Työministeri Timo Harakka kuunteli kansalaisten tuntoja Helsingin Tokoinrannassa lauantaina SDP:n toimintapäivänä.

Ihmiset tulevat kerkeästi kertomaan työministeri Timo Harakalle (sd.) omakohtaisista tai perheenjäsenten kokemuksista työmarkkinoilla. Yksi huolenaihe nousee ylitse muiden.

Marja Luumi

Demokraatti

– Kokenut ja osaava viisikymppinen työnhakija ei saa edes kutsuja työhaastatteluun, Harakka kertoo Demokraatille, kun SDP oli lauantaina liikkeellä kysymässä “mitä sinulla sydämellä”.

Harakka kuunteli itse kansalaisia Helsingin Tokoinrannassa.

Hallitus on asettanut seitsemän työllisyystyöryhmää, jotka pohtivat keinoja nostaa Suomen työllisyysastetta. Ikääntyneiden työllistymisen helpottaminen ei ole missään ryhmässä erityisenä kysymyksenä.

– Mutta ehkä pitäisi olla, Harakka toteaa Demokraatille.

Hän muistuttaa, että ikääntyneiden pitäminen työelämässä on hallituksen keskeisimpiä toimintalinjoja. Työministeri on esittänyt yhdeksi ratkaisuksi korotettua palkkatukea yli 50-vuotiaille. Sitä voidaan myöntää työnantajalle työttömän työnhakijan palkkauskustannuksiin.

– Viidenkympin ikää – joka mielestäni ei ole edes kovin korkea ikä – voisi katsoa erityisominaisuudeksi, joka kävisi perusteluksi korkeammalle palkkatukiprosentille jo lyhyemmän työttömyysjakson jälkeen, Harakka puntaroi.

Lisää aiheesta

Hän on saanut ajatukselleen laajaa myönteistä vastakaikua.

– Samaan aikaan, kun saan joka päivä sähköpostia, jossa kerrotaan ikäsyrjinnästä, tällä hetkellä tulee kaksin verroin viestejä, joissa kiitetään, että asia on havaittu ja sille tehdään myös jotain.

“Se on vähintä, mitä tutkimusta korostavan hallituksen on tehtävä.”

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastus on viime aikoina noussut keskusteluun yhtenä työllisyystoimenpiteenä. Työttömyysturva olisi alussa korkeampi ja laskisi työttömyyden pidentyessä.

Monenlaisia intohimoja herättävä asia on esillä työryhmässä, joka käsittelee palkkatukea ja etuuksia.

– Jos työmarkkinaosapuolia kutsutaan keskustelemaan työllistämiskeinoista ja ideoimaan niitä, on selvää, ettei voi äärimmäisen tiukasti rajata sitä, mistä saa puhua ja mitä saa selvittää, Harakka korostaa.

Työministeri haluaa nimenomaan käydä perinpohjaisesti läpi, mitä vaikutuksia ansiosidonnaisen porrastamisella olisi. Hyötyjen ja haittojen selvittäminen pätee Harakan mukaan ylipäänsä kaikkiin työllistämistoimiin.

– Se on vähintä, mitä tietopohjaista päätöksentekoa ja tutkimusta korostavan hallituksen on tehtävä.

Aavoimia työpaikkoja on tarjolla enemmän kuin koskaan.

Hallituksen tavoitteena on nostaa Suomen työllisyysaste 75 prosenttiin. Valtiovarainministeriön viimeisimmän arvion mukaan Suomen talouskasvu on kuitenkin hiipumassa.

Harakka näkee tilanteessa, jossa talouskasvu ei kannattele työllisyyden nousua, jopa kannustavuutta.

– Pitää löytyä määrätietoisia ja aktiivisia toimenpiteitä työllistää ihmisiä silloinkin, kun se ei tapahdu itsestään. Toisaalta on tunnustettava se, että yleinen talouskasvu vaikuttaa myös työllisyystoimien tepsivyyteen.

Hän muistuttaa, että juuri nyt työvoiman kysyntää eli avoimia työpaikkoja on tarjolla enemmän kuin koskaan.

– Juuri nyt on löydyttävä äärimmäisen ripeästi toimia, joilla avoinna oleviin työpaikkoihin voidaan tarjota nopeasti ihmisiä – niin kauan kuin näitä hyvien aikojen häntiä vielä riittää.

Toimintapäivänä on kuunneltu ihmisiä lähes 40 paikkakunnalla.

SDP on ollut tänään liikkeellä ympäri Suomea kysymässä “mitä sinulla on sydämellä”. Päivän aikana SDP:n aktiivit aina pääministeristä kuntapäättäjiin ovat kohtaamassa ja kuuntelemassa ihmisiä lähes 40 paikkakunnalla. Toimintapäivä järjestetään nyt toista kertaa.

– Puolueena haluamme olla läsnä ja kuulla mitä ihmisillä on meille kerrottavana, niin kasvotusten kuin SDP:n Kansalaispaneelin välityksellä, puoluesihteeri Antton Rönnholm perustelee päivän tarpeellisuutta.

Kansalaispaneelin kautta voi lähettää viestin pääministeripuolueelle, vastata kyselyihin ja saada tietoa ajankohtaisista poliittisista asioista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE