Nyheter

IL: KD-kvinnornas ordförande utträdde ur partiet

Topi Lappalainen
I Helsingfors gick KD till val i valförbund med Centern och Korjausliike. KD:s slogan i valet var "Sunt förnuft".

Sari Kumin, ordförande för Finlands Kristdemokratiska Kvinnor, fattade söndagen den 21 maj sitt beslut att utträda ur Kristdemokraterna.

ABL

 

 

Iltalehti rapporterar att en viktig orsak till utträdet gäller oenigheten om partiets linje.

Kumin var en av Kristdemokraternas förhandlare i regeringsförhandlingarna vid bordet Ett kunnigt Finland. Efter utträdet ur partiet återgår hon inte till regeringsförhandlingarna.

Vid bordet Ett kunnigt Finland behandlas frågor som gäller utbildnings- och forskningspolitik samt motions- och ungdomspolitik.

Enligt Iltalehti handlar det inte om en direkt protest mot regeringsförhandlingarna, utan speciellt i Helsingfors har det varit en långvarig konflikt gällande vad Kristdemokraterna står för.

Arto Antturi var tilltänkt som KD:s huvudkandidat i Helsingfors trots att han kandiderade som obunden, men distriktsstyrelsen bytte ut honom mot Mika Ebeling, vars stora bild lyftes fram i valaffischerna för att ge råd åt väljarna vilken kandidat man ska koncentrera rösterna på inom ett valförbund bestående av tre partier. Antturi arbetar som prost och Ebeling är en pastor känd för sina fundamentalistiska åsikter. Även Sari Kumin kandiderade som en av KD:s utfyllnadskandidater i Helsingfors.

Valet av Ebeling som huvudkandidat i Helsingfors förorsakade splittring i KD:s egna led, men innebar också en viss tröskel för dem som hade tänkt rösta antingen på Centerns toppkandidat Mikko Kärnä eller Petri Roininen som ledde Korjausliike som nu ska läggas ner. Ebeling fick flest röster inom valförbundet men både Centern och Korjausliike presterade så dåligt att valförbundet blev utan mandat i Helsingfors, trots att ett mandat var ett realistiskt mål enligt opinionsmätningarna i och med att Helsingfors fick ett mandat till i årets riksdagsval.

Kumin ansågs företräda en liberalare linje inom partiet. Den ursprungliga tanken bakom namnbytet från Finlands Kristliga Förbund (FKF) till Kristdemokraterna i Finland år 2001 var att partiet skulle omvandlas till ett modernt kristdemokratiskt parti. Namnbytet skedde när Bjarne Kallis ledde partiet. Kallis bytte senare parti till Samlingspartiet.

Efter Kumins utträde fungerar Riitta Haapala som tillförordnad ordförande för Finlands Kristdemokratiska Kvinnor.

En kort tid före riksdagsvalet valdes Kumin till årets KD-kvinna 2023. Hon hade hunnit vara med i partiet i åtta år.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE