Politiikka

IL-kysely: Niinistö vs. Haavisto saattaa toistua 2018

LEHTIKUVA / LINDA MANNER
Sauli Niinistö.
LEHTIKUVA / LINDA MANNER
Sauli Niinistö.
LEHTIKUVA / LINDA MANNER
Sauli Niinistö.

Iltalehden Taloustutkimus Oy:llä teettämän mielipidekyselyn mukaan 60 prosenttia vastaajista äänestäisi istuvaa presidenttiä Sauli Niinistöä, jos presidentinvaalit pidettäisiin nyt. Niinistö menisi siis läpi ensimmäisellä kierroksella, koska hän saisi yli 50 prosenttia äänistä, kirjoittaa Iltalehti tänään..

– Niinistön ykköstila kyselyssä on tietysti odotettu, mutta Niinistön suosio on kaventunut. Toukokuun lopussa teimme vastaavanlaisen kyselyn. Siinä Niinistön kannatus oli 72 prosenttia, nyt siis 60, sanoo tutkimuspäällikkö, yhteiskuntatieteiden tohtori Juho Rahkonen Taloustutkimuksesta IL:ssä.

Toukokuun loppuun verrattuna vihreiden Pekka Haaviston tilanne on pysynyt samana. Kannatus on 12 prosenttia.

Kaikki muut ehdokkaat liikkuvat tällä hetkellä vaatimattomissa kannatusluvuissa. Ainoastaan perussuomalaisten Laura Huhtasaari nostaa joukosta päätään. Hänelle kuluvalla viikolla tehty IL:n kysely antaa neljän prosentin kannatuksen.

– Huhtasaari on ehdokas, jolla on selvä oma profiili. Muhiiko vaaleissa Huhtasaaren osalta pieni yllätys, voi olla, miettii Taloustutkimuksen Rahkonen lehdessä.

Keskustan Matti Vanhasen galluptulos yllättää pienuudellaan. Tällä hetkellä entistä pääministeriä äänestäisi kolme prosenttia suomalaisista.

Tutkimuspäällikkö Rahkonen uskoo, että Sauli Niinistön kannatus tulee vielä alaspäin, alle 50 prosentin kannatuksen.

– Luulisin, että presidentinvaaleissa nähdään toinenkin kierros.

– En ihmettelisi, että näkisimme viime vaalien kaltaisen näytelmän: Niinistö vastaan Haavisto. Se näyttäisi tässä vaiheessa todennäköisimmältä, Rahkonen arvelee.

Iltalehden kyselyssä selvitettiin myös, miten toisella kierroksella kävisi, jos Niinistöä vastassa olisi Haavisto, Huhtasaari tai SDP:n Maarit Feldt-Ranta. Niinistö olisi ylivoimainen. SDP:llä ei vielä ole asetettu omaa ehdokasta. Jäsenvaali on juuri päättymässä.

Taloustutkimus haastatteli Iltalehden toimeksiannosta 1177:ää henkilöä 22.-23.8.

Kysely tehtiin internetpaneelissa.

Otos edustaa koko Suomen aikuisväestöä iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan, Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Tulokset myös painotettiin vastaajan puoluekannan perusteella. Virhemarginaali on noin 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

 

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat