Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Kotimaa

IL: Pave Maijanen on kuollut

LEHTIKUVA / MINNA RAITAVUO
Pave Maijanen.

Muusikko Pave Maijanen, 70, on kuollut. Asiasta kertoo Iltalehti, joka sai varmistuksen tapahtuneesta Maijasen lähipiiristä.

Demokraatti.fi

Pave Maijanen oli kertonut julkisuudessa saaneensa talvella 2018 diagnoosin vaikeasta motoneuronisairaudesta ALS:stä.

Vuosikymmenten uran tehnyt Maijanen lähti myös vuonna 2015 mukaan Nelosen Vain elämää -sarjaan, joka nosti hänet uudelleen parrasvaloihin ja uusien sukupolvien tietoon.

Maijanen muistetaan muun muassa klassikkokappaleista Pidä huolta, Lähtisitkö ja Ai ai ai.

Unicef valitsi Pave Maijasen takavuosina Hyvän tahdon lähettilääksi. Voisi sanoa, että muusikkona hän oli Hyvän laulun lähettiläs, joka oli sekä solistina että stemmalaulajana erittäin taitava.

Pekka ”Pave” Maijasen toimenkuva musiikissa oli sanalla sanoen monipuolinen. Häneltä luontuivat sekä suomeksi että englanniksi popmelodiat ja iskelmät, minkä lisäksi Pave oli parhaimmillaan tyrmäävä rokkisolisti – kirsikkana kakun päällä kotimaisen rockin virstanpylväs, 1970-luvun puolivälissä levytetty I’m Gonna Roll.

”Seurasin omia ajatuksia ja ideoita.”

Rockmuusikkona Maijanen kipusi aateliin ensin Rock’n’Roll Bandissa ja sitten suomalaisen superyhtyeen, Suomen Creamiksi kutsutun Royalsin keulakuvana. Suurin odotuksin Albert Järvisen kanssa koottu Royals jäi lyhytikäiseksi.

1980-luvulla Maijanen vaihtoi Mistakes-yhtyeensä laulukielen englannista suomeksi punkin siivittämänä.

– Ensimmäinen lauluni suomeksi oli Pidä huolta, ja onhan siinä jotain punkhenkeä. Sen voima liittyy siihen tekstiin, hän kertoi STT:lle 70-vuotishaastattelussaan viime vuonna.

Soolouralla Paven sointi muuntui iskelmälliseen suuntaan. Sinne hän myös halusi.

– Vaikka aika paljon tuli takkiin jopa ystäviltä, ei se mua mihinkään heilauttanut, seurasin omia ajatuksia ja ideoita.

Suomenkielisissä teksteissä hulmusivat romantillisen kaihon elementit. Miehen etevimmissä pop-iskelmissä on vissi tenho.

Suosio kapusi laelle 1990-luvun Mestarit-kokoonpanossa Kirkan, Hectorin ja Pepe Willbergin kanssa ja huipentui Olympiastadionille 1999.

Maijanen on ollut myös kotimaisen kevyen musiikin korvaamaton taustavaikuttaja. Hänet tunnetaan bändikiinnityksistään, mutta levytuottajana hän huolehti suomalaisyhtyeiden äänimaisemasta Wigwamista Dingoon.

STT–Pertti Mattila, Jukka Annala, Arttu Mäkelä

Uutista päivitetty klo 21.07.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Politiikka
23.2.2021
Eduskunnan turvallisuusjohtaja vuosi itse Sipilän tapausta koskevat turvakameranauhat medialle – pääsihteeri Paavola: ”Tämä on häneltä poikkeuksellinen päätös”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE