Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

Ilkka Kantola: Enemmän yhteisöllisyyttä Eurooppaan

Kolumnit

Demokraatti null

SDP:n pää-äänenkannattaja

Professori Samuel Huntington julkaisi 1990 luvulla kirjan The Clash of Civilisations (Sivilisaatioiden yhtentörmäys) Kirja oli kriittinen puheenvuoro Francis Fukuyaman väitteeseen liberaalin demokratian lopullisesta voitosta Neuvostoliiton lakkaamisen jälkeen.

Demokraatti

Demokraatti

Sivilisaatioiden yhteentörmäys on vanha asia. Pääomien ja tietotaidon ylivoimaisuuteen perustuvat sivilisaatiot ovat kautta aikojen pyrkineet valtaamaan ja hyväksikäyttämään uusia alueita. Löytöretkien myötä eurooppalaiset mahtivaltiot ulottivat lonkeronsa kaikkialle maailmassa. Sivilisaatiot törmäsivät, mutta siitä ei tehty suurta numeroa, koska eurooppalaiset olivat niin ylivoimaisia.

Siirtomaavalta alkoi purkautua olennaisilta osin vasta toisen maailmansodan jälkeen, kun ajatus kansojen itsemääräämisoikeudesta ja ihmisoikeuksista korostui. Siirtomaavallan purkautuminen ei juurikaan johtanut vakaiden demokratioiden syntyyn.

Afrikan ja Lähi-idän monien konfliktien taustalla ovat siirtomaakauden aikana kehittyneet ongelmat. Lähi-Idän tutkimuksen professori Hannu Juusolan mukaan alue pilkottiin ensimmäisen maailmansodan voittajavaltioiden toimesta tilkkutäkiksi, jolla ei ole historiallista taustaa. Rajat rikkoivat voimassa olleet identiteetit. Lähi-itä ei ole toipunut kolonialismin taakasta. Juusolan mukaan koko maailmassa ei ole muuta aluetta, jonka elämään ulkopuoliset olisivat puuttuneet yhtä paljon.

Eurooppa ei voi katsoa sivusta Lähi-idän epävakautta ja siitä johtuvaa pakolaiskriisiä. Suurin osa pakolaisista hakeutuu konfliktimaiden lähialueille. Pakolaisia on Turkissa 3,6, Libanonissa 1 ja Jordaniassa 0,7 miljoonaa. Osa hakeutuu Eurooppaan hakemaan turvaa ja parempaa elämää. Eurooppa selviytyy tästä, jos haluaa. Meillä ei ole todellista tarvetta sanoutua irti pakolaissopimuksista tai muista ihmisoikeussopimuksista.

Nyt tarvitaan enemmän yhteisöllisyyttä EU:n sisälle. Solidaarisuutta jäsenmaiden kesken pakolaisvirran aiheuttaman haasteen kohtaamisessa. Tulijat tuovat lisävoimaa Eurooppaan, mutta aiheuttavat alkuvaiheessa kustannuksia ja erilaista päänvaivaa. Ulkorajavalvonnan ja ihmiskaupan torjunnan ohella yhteisesti tulee hoitaa kustannusten taakanjako ja turvapaikka- ja kotouttamisvastuu.

Nationalismin nousu eurooppalaisissa maissa on paluuta siirtomaavaltakauteen. Siihen maailmaan, jossa pidettiin luontevana, että ihmisen arvo riippui hänen kansallisuudestaan ja ihonväristään. Siirtomaavaltakautena solidaarisuus rajoittui korkeintaan oman kansan sisälle. Muilla kansoilla ja ihmisillä oli vain välineellistä arvoa.

Laajempi solidaarisuus sammuu ensimmäiseksi niissä jäsenmaissa, joissa isot väestöryhmät kärsivät maan sisäisen solidaarisuuden puutteesta. Mitä heikompaa on yhteisöllisyys kansallisella tasolla, sitä vaikeampaa on vaatia katkeroituneilta kansalaisilta yhteisöllisyyttä yli oman maan rajojen. Liberaali demokratia tarvitsee yhteisöllisyyttä hyvin toimiakseen. Tätä ei minkään maan hallitus saa unohtaa.

Ilkka Kantola, kansanedustaja (sd.)

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE