Politiikka

Ilkka Kantola: Hallitus petti kirkon niin kuin Ylen – ”Päätös voi olla lainvastainen”

SDP:n kansanedustaja Ilkka Kantola kirjoittaa Facebook-päivityksessään, että keskustajohtoinen hallitus pettää kirkon niin kuin se petti Ylenkin.

”Pitkän ja perinpohjaisen selvityksen jälkeen lailla säädetty rahoitusmalli viedään mankeliin. Sopimuksella tavoiteltu vakaus ei enää olekaan tärkeää vaikka sitä tavoiteltiin. Indeksi jäädytetään vaikka muusta sovittiin”, hän päivittää.

– Jos valtion rahoitus kirkolta hupenee, kirkollisveron maksajat joutuvat maksamaan hautaustoimen kuluja enemmän kuin kirkkoon kuulumattomat. Hautaustoimilaki velvoittaa hautaamaan ihmiset samoin maksuperustein paikkakunnittain, riippumatta kuuluvatko he kirkkoon vai eivät, Ilkka Kantola toteaa Demokraatille.

– Uskonnonvapauslain perusteella olisi syrjintää, jos kirkon jäsen joutuu osallistumaan hautaustoimen kustannuksiin enemmän kuin kirkkoon kuulumattomat, Kantola katsoo eli näin ollen päätös voisi olla lainvastainen.

Lakisääteisten indeksikorotusten jäädytys valtion rahoitukseen evankelis-luterilaiselle kirkolle ja valtionavustukseen ortodoksiselle kirkolle sisältyy valtion eilen julkaisemaan budjettiesitykseen vuodelle 2017. Opetus- ja kulttuuriministeriö ei ollut jäädytystä esittänyt, mutta hallitus päätyi siihen.

Kirkon yhteiskunnallisten tehtävien rahoitus uudistui tämän vuoden alusta. Seurakuntien oikeus yhteisöveron tuottoon poistui ja tilalle tuli lakisääteinen valtion rahoitus kirkon yhteiskunnallisiin tehtäviin.

Rahoituksen määräksi vuonna 2016 on laissa säädetty 114 000 000 euroa. Lain mukaan rahoituksen määrää korotetaan vuosittain kuluttajahintaindeksin mukaista yleisen hintatason muutosta vastaavasti.

Valtiovarainministeriön mukaan kirkollisissa indeksijäädytyksissä aiotaan noudattaa samaa linjaa kuin kunnan valtionosuuksien ja eri indeksisidonnaisten menojen jäädytyksissä eli niiden kaavaillaan jatkuvan vuoteen 2019.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat