Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ilmastonäkökulma nousi vahvasti esiin SDP:n veroseminaarissa, puolueen vero-ohjelma kerää kiitosta: “Osoittaa johtajuutta”

Kuva on otettu 16.5., jolloin SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ja Timo Harakka (vasemmalla) julkistivat puolueensa vero-ohjelman Helsingissä.

– Verotus ei ole mikään kilpailu, jossa eniten tai vähiten lupaava voittaa. Ei – verotus on aina kokonaisuus, joka on pyrittävä rakentamaan niin, että otetaan huomioon yksilön ostovoima, työpaikat, työnantajat, ympäristö, yrittäjyys ja kansainväliset aspektit, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne linjasi SDP:n järjestämässä veroseminaarissa tänään.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Pikkuparlamentissa järjestetyssä tilaisuudessa keskusteltiin SDP:n tuoreen vero-ohjelman ja asiantuntijoiden alustusten pohjalta lähitulevaisuuden verotuksen teemoista.

Rinteellä oli viestinsä myös kokoomuksen ja valtiovarainministeri Petteri Orpon suuntaan.

– Jo tästä huomaa, että verotus ei ole asia, jossa vastaukseksi riittää enemmän tai vähemmän. Uskon, että jokainen poliitikko ymmärtää tämän. Siitä huolimatta Suomessa on joitakin tunnettuja veropopulisteja, jotka vaativat veroja alas kertomatta hintalappua tai toimenpiteen rahoitusta. En mainitse tässä kohtaa puolueita enkä nimiä, sillä en halua loukata valtiovarainministeripuoluetta, Rinne heitti.

“Suomella ei ole varaa jättäytyä pois.”

Rinne listasi seuraavan vuosikymmenen verouudistuksissa kolme keskeistä teemaa. Kaikki kytkeytyvät myös globaaliin talouteen.

– Ensiksi hyvinvoinnin tulee jakautua globaalissa taloudessa tasapuolisemmin. Eriarvoisuuden hillintä luo paitsi turvallisuutta on myös avain helppoja ratkaisuja tarjoavien populististen liikkeiden nousun pysäyttämiseen, hän totesi.

Lisää aiheesta

Rinteen mukaan viimeisen kymmenen vuoden aikana on kuitenkin nähty kauan odotettu käänne, kun haitallista verokilpailua on saatu kuriin niin EU:ssa kuin OECD:ssa tehdyillä uudistuksilla.

– Samalla kun uudistuksia otetaan käyttöön kaikkialla maailmassa, kansainvälisessä yhteisössä rakennetaan kokonaisvaltaisempia ratkaisuja – kuten EU:n yhteistä ja yhdistettyä yritysveropohjaa. Suomella ei ole varaa jättäytyä pois, kun verotukseen luodaan uutta maailman järjestystä, Rinne totesi.

Toiseksi Rinteen mukaan tekninen kehitys ja työelämän rakenteen uudistukset on saatava palvelemaan enemmän ihmisiä.  Myös verotuksella on tässä oma roolinsa.

– Kolmanneksi tulevaisuudesta ei voi – eikä saa – puhua mainitsematta ilmastonmuutosta ja kestävää kehitystä. Ilmastonmuutos on yhteisen kotimme – maapallon – kohtalonkysymys, Rinne painotti.

“Suomen on oltava kestävän kehityksen edelläkävijä”.

Rinteen mukaan ilmastonmuutos on otettava huomioon niin kansainvälisissä verotusta ja kauppaa koskevissa sopimuksissa kuin kansallisessa verolainsäädännössä.

– Suomen on oltava kestävän kehityksen edelläkävijä. Samalla Suomen on vaikutettava siihen, että EU on kestävän kehityksen globaali edelläkävijä.

Rinteen mukaan SDP:n vero-ohjelmassa tämä ajatus kiteytyy siinä esitettyyn kestävän kehityksen arvonlisäveroon. Arvonlisäverotuksesta päätettäessä otettaisiin huomioon kestävän kehityksen näkökulma.

– Arvonlisäverossa on kyse yksin Suomessa liki 20 miljardista eurosta vuosittain ja sen merkitys on samaa luokkaa kaikissa EU-maissa. Näillä summilla voi saada mantereet liikkumaan.

SDP:n eduskuntaryhmän valtionvarainvastaava ja veroryhmän vetäjä Timo Harakka totesi hänkin, että SDP:n veroryhmän kaikkein kunnianhimoisin ja aiheestakin kiistanalaisin aloite liittyy kestävän kehityksen arvonlisäveroon.

SDP:n eduskuntaryhmän veropoliittinen asiantuntija Lauri Finér on selvittänyt tänään blogissaan, mitä kestävän kehityksen arvonlisävero käytännössä tarkoittaa.

– Ilmastonmuutos on niin merkittävä asia, että sen pitäisi olla jatkuvassa poliittisessa keskustelussa myöskin poliittisten toimien osalta, Timo Harakka painotti.

Tutkija kehotti tekemään mallinnuksia.

Sitran ilmastoratkaisuihin perehtynyt johtava asiantuntija Saara Tamminen muistutti hänkin ilmastotoimien kiireellisyydestä. Hän näkee selkeän tarpeen jonkinlaiselle ekologiselle verouudistukselle, joka tulisi nykyisen Euroopan unionin päästökauppajärjestelmän tueksi.

Hän kiitti SDP:n vero-ohjelmaa siitä, että siinä on tuotu selkeästi ilmastonmuutoksen ja kestävän kehityksen näkökulma esiin.

– Se on hyvin laaja-alaisesti otettu huomioon ja se osoittaa tietysti erinomaista johtajuutta tässä asiassa, koska todellakin tarvitaan toimia hyvinkin nopeasti, Tamminen sanoi.

Hän tuntui pitävän myös alv-pohjaista ohjausta ympäristöhaitoille mahdollisena.

– Mutta pitäisi tarkasti miettiä, miten eri tuotteille määritellään kannat.

Tamminen kehotti pohtimaan myös verokohtaantoa, eli jääkö veron maksaminen kuluttajalle, jolloin sillä olisi suurempi vaikutus vai joutuuko tuottaja maksamaan suuren osan veronkorotuksesta. Hän myös kannusti miettimään, onko järjestelmä varmasti tehokkain ilmastotoimien näkökulmasta.

– Tässäkin kohdassa olisi hyvä käytäntö ottaa mallinnuslaskelmia ja laittaa tutkijoita katsomaan, mikä on koko paketin vaikutus, Tamminen sanoi.

Turhan kielteinen käsitys kulutusverotuksesta.

Etlan tutkimusjohtaja Niku Määttänen antoi hänkin hyvän arvion SDP:n vero-ohjelmasta.

– Siinä on minusta todella paljon hyvää ja perusteellista pohdintaa.

Hän sanoi toivovansa, että se herättää myös muut puolueet toimimaan vastaavalla kunnianhimon tasolla.

Määttänen kiitti myös, että ohjelmasta voidaan käydä avointa keskustelua ja että sitä on mahdollista kehittää. Hän uskoo tämän voivan yleisemmin parantaa talouskeskustelua Suomessa

Määttänen analysoi omassa esityksessään pääomatulojen ja omaisuuden verotusta.

Kritiikkinä hän summasi SDP:n ohjelman heijastelevan vähän turhan kielteistä käsitystä kulutusverotuksesta ja toisaalta liian myönteistä käsitystä nykyisestä pääomatuloverotuksesta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE