Kotimaa

Ilmoitettujen raiskausten määrä kasvanut yli 20 prosenttia – Poliisihallitus: Kaikkiaan rikosten selvitysprosentit parantuneet

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa

Poliisin tietoon tulleiden raiskausten määrä on kasvanut alkuvuode aikana noin 23 prosenttia. Poliisihallitus kertoo tiedotteessaan uskovansa kasvun johtuvan erityisesti siitä, että ilmoittamiskynnys seksuaalirikoksista on laskenut jatkuvasti.

– Erityisesti seksuaalirikoksiin liittyvä avoin keskustelu on madaltanut kynnystä. Rikoksen uhrin asemaan ja oikeuksiin liittyvät parannukset ja mahdollisuudet päästä avun ja tuen piiriin ovat myös edistäneet rikosten ilmituloa, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoo.

Kaikkien poliisille ilmoitettujen rikosten määrä laski tammi-kesäkuun aikana runsaalla seitsemällä prosentilla verrattuna edelliseen vuoteen. Ajanjakson aikana poliisille ilmoitettiin yhteensä noin 360 000 rikosta.

Poliisihallituksen julkaisemista tilastoista selviää, että rikosten selvitysprosentti on parantunut.

– Poliisi on panostanut rikostutkinnan prosessien kehittämiseen ja tutkinnan tehostamiseen. Muun muassa perustutkinnan esikäsittelytoimintaa on yhdenmukaistettu poliisin strategian mukaisesti, mikä on edesauttanut juttujen priorisointia, Kolehmaninen arvioi.

– Näiden poliisilaitoksissa tehtyjen ja tekeillä olevien toimien uskotaan nostavan selvitysprosentteja.Lisäksi vaikutusta on ollut muun muassa kyberrikostorjuntaan liittyvien valmiuksien parantamisella.

Rikoksesta epäiltyjen ulkomaalaisten määrä on laskenut viitisen prosenttia.

Ulkomaalaisten epäiltyjen määrä on laskenut viitisen prosenttia. Osuus epäillyistä on kuitenkin rikoslajien välisessä tarkastelussa korkea, muun muassa raiskausrikoksissa 27 prosenttia.

Poliisin tietoon tulleiden petosten määrä on romahtanut alkuvuonna yli 34 prosenttia.

Poliisihallituksen tiedotteesta selviää lisäksi, että asuntomurtojen määrä on vähentynyt. Sen sijaan vapaa-ajan asuntoihin kohdistuneet varkaudet ovat alkuvuoden aikana lisääntyneet.

Kiireellisten hälytystehtävien määrä on puolestaan noussut. Kasvun arvellaan johtuvan muun muassa rattijuopumustehtävien sekä pahoinpitelyihin ja ryöstöihin liittyvien tehtävien määrän lisääntymisellä.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat