Politiikka

IL:n ja US:n tutkimus: Nato-jäsenyyden kannatus Suomessa 17 prosenttia

Naton tunnus.
Naton tunnus.
Naton tunnus.

Suomen Nato-jäsenyyden kannatus on tuoreen mielipidemittauksen mukaan nyt 17 prosenttia. Likimain joka toinen suomalainen kannattaa vahvaa puolustusyhteistyötä Yhdysvaltain ja Naton kanssa, kertoo Iltalehden ja Uuden Suomen teettämä mielipidemittaus.

Iltalehden artikkelin mielestä tutkimuksessa yllättää pääoppositiopuolue Sdp:n kannattajien vastausjakauma. Sosiaalidemokraattien äänestäjistä 52 prosenttia kannattaa sotilaallista yhteistyötä USA:n ja Naton kanssa. Myönteisimmin suhtautuvat kokoomuslaiset.

SDP:n kannattajien Nato-kannatus on kuitenkin moniin eduskuntapuolueisiin verrattuna vähäistä, vain 12 prosenttia kannattaa.

Suomen Nato-jäsenyyden kannatus on tutkimuksen mukaan nyt 17 prosenttia. Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan syksyiseen kyselyyn nähden se on laskenut jopa viisi prosenttiyksikköä.

Jos tasavallan presidentti päätyisi Nato-jäsenyyden kannalle, 38 prosenttia olisi kyselyn mukaan valmis tukemaan jäsenyyttä.

Tutkimuksen on tehnyt Iltalehden ja Uuden Suomen toimeksiannosta Tietoykkönen Oy 14.–26.2.2018. Haastattelut (1500 kappaletta) on tehty puhelinhaastattelujen ja verkkokyselyn yhdistelmänä. Tutkimuksen virhemarginaali on noin 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Sinisen tulevaisuuden kannattajien suopeutta yhteistyölle USA:n ja Naton tutkimuksessa ei mitata. Moniin puolueisiin verrattuna perussuomalaisten yhteistyön kannatus on pientä. Tämä on saanut puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) kommentoimaan tutkimusta Twitterissä.

Petteri Leinon erityiavustajan mukaan tutkimus osoittaa, että ”nykypersut on enemmän Venäjän myötäilijöitä kuin siihen kriittisesti suhtautuvia”.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 43 Demokraatti
UUSI DEMOKRAATTI - Poliittinen aikakauslehti
SÄIDEN ARMOILLA - Politiikan tuulet nostavat SDP:tä
MACRON JUPITER - Ranskan Kennedy
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat