Politiikka

IL:n kysely: Petteri Orpo suosituin pääministeriksi 

Lehtikuva / Jussi Nukari
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.
Lehtikuva / Jussi Nukari
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.
Lehtikuva / Jussi Nukari
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

 

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo on suomalaisten suosikki pääministeriksi, ilmenee Taloustutkimuksen laatimasta kyselystä. Iltalehti julkaisi kyselyn hetki sitten. Syyskuussa tehdyn kyselyn mukaan 25 prosenttia suomalaista pitää Orpoa suosikkinaan Suomen seuraavaksi pääministeriksi.

Orpon kannatus oli suurin kokoomusta äänestävien keskuudessa, 67 prosenttia. Hän keräsi tasaisesti kannatusta myös muista puoluetaustoista.. Demareita äänestävistä 30 prosenttia ilmoitti Orpon suosikikseen seuraavaksi pääministeriksi, IL kirjoittaa.

Vahvinta Orpon kannatus oli ikäluokassa 65-79-vuotiaat. Heistä 34 prosenttia kannatti Orpoa pääministeriksi.

Sukupuolittain tarkasteltuna Orpo sai naisilta 23 prosentin ja miehiltä 26 prosentin kannatuksen, mikä tosin juuri ja juuri mahtuu kyselyn kolmen prosenttiyksikön virhemarginaaliin.

Kyselyssä vastaajilta kysyttiin ”kuka seuraavista on teidän suosikkinne seuraavaksi pääministeriksi?”

Rinteellä ja Aallolla kirittävää

Kuudesta ehdokkaasta kakkosena oli nykyinen pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä. Hän sai kyselyssä 15 prosentin kannatuksen, kertoo Iltalehti..

Kolmantena oli vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson. 12 prosentin kannatuksellaan hän oli selvästi puoluettaan suositumpi. Esimerkiksi Ylen lokakuussa teettämän kyselyn (Taloustutkimus) mukaan puolueen kannatus oli 9 prosenttia.

Emopuolueen kannatuslukemista jää SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne. Kahdeksan prosenttia kyselyyn vastannaista piti häntä suosikkinaan seuraavaksi pääministeriksi. SDP:n puoluekannatus nousi Ylen lokakuun mittauksessa 18,4 prosenttiin.

Samaan kahdeksan prosentin pääministerikannatukseen kuin Rinne ylsi myös vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto. Vihreät menestyivät erittäin hyvin kesän gallupeissa, mutta syksyllä kannatus lähti laskuun. Ylen 5.10. julkistetussa mittauksessa vihreiden puoluekannatus laski 14 prosenttiin.

Perussuomalaisten Jussi Halla-ahon näkisi pääministerinä seitsemän prosenttia vastaajista. Kannatus on suurin piirtein samaa luokaa kuin mikä on ollut PS:n kannatus viimeisimmissä kyselyissä.

Reilu viidennes vastaajista (21 %) ei Taloustutkimuksen kyselyssä osannut nimetä pääministerisuosikkiaan. Jonkun muun ehdokkaan mainitsi viisi prosenttia vastaajista.

Taloustutkimuksen kysely on tehty henkilökohtaisena käyntihaastatteluna syksyn aikana. Vastaajia oli hieman päälle 1 000.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 43 Demokraatti
UUSI DEMOKRAATTI - Poliittinen aikakauslehti
SÄIDEN ARMOILLA - Politiikan tuulet nostavat SDP:tä
MACRON JUPITER - Ranskan Kennedy
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat