Politiikka

Iltalehti ennakoi: Vihreillä eniten mahdollisia kannattajia – persuja vieroksutaan

Lehtikuva
Vihreillä pyyhkii gallupeissa hyvin, mutta puheenjohtaja Ville Niinistö joutuu jättämään tehtävänsä.
Lehtikuva
Vihreillä pyyhkii gallupeissa hyvin, mutta puheenjohtaja Ville Niinistö joutuu jättämään tehtävänsä.
Lehtikuva
Vihreillä pyyhkii gallupeissa hyvin, mutta puheenjohtaja Ville Niinistö joutuu jättämään tehtävänsä.

Taloustutkimus selvitti Iltalehden toimeksiannosta, mitä kaikkia puolueita suomalaiset voisivat kuvitella äänestävänsä.

Tulokset paljastavat, että vihreillä on puolueista suurin kannatuspotentiaali: kyselyssä 38 prosenttia vastaajista mainitsee vihreät niiden puolueiden joukossa, joita voisi kuvitella äänestävänsä.

Lähes yhtä paljon kannatuspotentiaalia on kokoomuksella. SDP:tä ja keskustaa voisi kuvitella äänestävänsä 32 prosenttia.

– Vihreillä on kokoonsa ja kannatukseensa verrattuna erityisen paljon potentiaalia. Moni äänestäjä pitää vihreiden edustamaa linjaa periaatteessa hyvänä ja kannatettavana. Vihreitä arvoja kannatetaan laajasti, ainakin periaatteessa. Niiden kannattamisella saa hyvän ihmisen leiman, tutkimuspäällikkö, yhteiskuntatieteiden tohtori Juho Rahkonen Taloustutkimuksesta arvioi.

Erityisesti vasemmistoliiton, SDP:n ja RKP:n kannattajat voisivat kuvitella äänestävänsä vihreitä. Vihreät ovat oppositiossa puhuneet vahvasti hallituksen leikkauksia vastaan. Se puree vasemmiston kannattajiin, mutta myös vihreiden perinteisiin kannattajiin.

Vihreiden puheenjohtajan mukaan puolueen kannatus on noussut erityisesti keski-ikäisten naisten ja iäkkäämpien kansalaisten keskuudessa. Myös työntekijöiden joukossa on huomattu vihreä vaihtoehto.

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Rahkosen mukaan perussuomalaisia koskee käänteinen ilmiö kuin vihreitä.

– Perussuomalaisten kannatuspotentiaali (18 %) on alle puolet vihreiden kannatuspotentiaalista. Perussuomalaisiin pätee jossain määrin myös niin sanottu Trump-ilmiö: osa äänestäjistä ei ole halukkaita kertomaan mielipidekyselyissä, että he kannattavat perussuomalaisia, vaikka puoluetta todellisuudessa symppaisivatkin.

Tämän ilmiön vuoksi Rahkonen uskookin, että vihreiden ja perussuomalaisten kannatuskäyrät tulevat todennäköisesti lähestymään toisiaan kevään 2017 kuntavaaleissa, ”vaikka tällä hetkellä vihreät ovat kannatuksessa eri kymmenluvulla kuin perussuomalaiset”, sanoo Rahkonen Iltalehdessä.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat