Internationellt

Indien: Muslimska kvinnor saluförda på fejkade auktioner

Foto: Naveed Ahmed/Unsplash
Appen "Sulli Deals" sprider fejkade bilder på muslimska kvinnor i Indien.

Kvinnor som tillhör Indiens muslimska minoritet drabbas ofta av näthat på grund av deras religiösa tillhörighet. Men nyligen togs trakasserierna till en ny nivå genom lanseringen av en app som innehöll bilder på muslimska kvinnor som påstods vara till salu.

IPS

Arbetarbladet

 

 

De sexuella trakasserierna via appen ”Sulli Deals” hann orsaka stort obehag för många kvinnor, innan den nyligen tvingades stänga ned. ”Sulli” är en nedsättande term för muslimska kvinnor som ofta används av indiska högernationalister.

 

En av de kvinnor som upptäckte hur redigerade bilder på henne spreds via appen är journalisten Sania Ahmed. Hon säger till IPS att trakasserierna mot henne tog fart efter att hon protesterat mot övergrepp som drabbat andra muslimska kvinnor på nätet.

 

– Jag har tidigare utsatts för hot om att bli våldtagen, attackerad med syra, eller att mördas. Men det här var annorlunda, eftersom det omfattade så många kvinnor samtidigt. Att dessa män hade samlat på sig bilder på oss alla visar vilket arbete de hade lagt ner, säger Sania Ahmed.

 

De nätbaserade sexuella trakasserierna drabbar snabbt kvinnor i det verkliga livet.”

 

En annan utsatt kvinna, som inte vill bli citerad med sitt namn, berättar för IPS att hon blev chockad när en vän berättade för henne hur hon blivit uthängd som ”dagens deal” via appen. Samtidigt började det spridas skärmdumpar från appen via användare på Twitter, där många av de utsatta kvinnorna taggades.

 

– De nätbaserade sexuella trakasserierna drabbar snabbt kvinnor i det verkliga livet. De har bilder på mig, de har mitt namn och de kan enkelt få fram mer information om mig. Jag känner mig otrygg överallt, säger kvinnan till IPS.

 

Hon menar att det är uppenbart att trakasserierna utförs av personer som är lojala med landets hindunationalistiska regering.

 

– Kvinnorna är noga utvalda. Vi är alla muslimer och vi har alla varit kritiska mot BJP-regeringens politik, säger hon.

 

Journalisten Geeta Seshu, som är specialiserad på yttrandefrihetsfrågor och journalistik, säger till IPS att landets kvinnor utsätts för en lång rad av trakasserier på nätet. Hon menar att de digitala plattformarna måste ta ett större ansvar för att stoppa de organiserade grupper som utnyttjar internet för att sprida hat och begå övergrepp.

 

– Sulli Deals är det senaste exemplet på det extrema kvinnohat som finns – och rädslan för personer som väljer att protestera. Det är avskyvärt och islamofobiskt, säger Geeta Seshu.

 

Indiens nationella kvinnokommission har begärt att polisen ska inleda en utredning om den nu nedstängda appen.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE