Nyheter

Indier oroar sig över demokratin

Foto: Tomi Kontkanen
Foto: Tomi Kontkanen
Foto: Tomi Kontkanen

Förutom fattigdomen, inkomstskillnaderna och den ekologiska katastrofen kämpar Indiens demokratiska institutioner nu en överlevnadskamp mot de auktoritära krafterna, skriver FSD:s styrelseledamot, politices magister Tomi Kontkanen från Indien.

 

 

Under de gångna dagarna har jag deltagit i olika föreläsningar och konferenser som har berört Indien ur olika perspektiv. Under en konferens vars föreläsare var Indiens före detta vice president, doktor Hamid Ansari, kom flera oroliga kommentarer från publiken om makthavarnas Hindunationalistiska politik. Under en konferens idag där en bok publicerades – ”India at Home with Democracy:  A Theory of Indian Politics” D L Sheth – uttryckte flera indiska statsvetare en oro över landets demokratiska utveckling.

Indien har sedan BJP (Bharatiya Janata Party) börjat utvecklas mot en auktoritär riktning som varit svår för landets minoriteter men även samhälleliga friheter. Landets media är allt mer under makthavarnas kontroll. Det finns ännu en del kända engelskspråkiga publikationer, som till exempel The Hindustan Times, som är fria. Men problemet är att Indien är ett land av flera språk och de flesta kan inte engelska. Medan flera dessutom inte är läs- och skrivkunniga och därmed beroende av TV och radionyheter.

Tillika har oron vuxit vid universiteten där den akademiska friheten börjar begränsas framförallt i det mer vänsterinriktade universitetet Jawaharlal Nehru University. Den akademiska friheten är något som auktoritära krafter brukar ingripa eftersom därifrån kommer flera obekvämt kritiska röster.

Men om den akademiska friheten tillika som mediefriheten begränsas naggas en del av demokratins principiella hörnstenar. En demokrati måste nämligen ha alternativa källor av information för att kunna fungera och inte enbart sådan information som stöder makthavarnas ambitioner. Tillika som demokratin är utmanad i Indien har makthavarna även ifrågasatt Indiens traditionella kulturella diversitet genom en hindunationalistisk politik som diskriminerar minoriteterna.

Förutom fattigdomen, inkomstskillnaderna och den ekologiska katastrofen kämpar Indiens demokratiska institutioner nu en överlevnadskamp mot de auktoritära krafterna.

2019 kommer att vara ett stort valår i Indien då parlamentets, eller underhusets (Lok Sabha), mandatfördelning bestäms i valet. Huruvida valet kommer att vara fritt eller rättvist återstår att se.

Om Indien fortsätter sin nuvarande utveckling finns många skäl, inte enbart för indier, att vara oroad eftersom kaos i ett så stort land som Indien med sina nästan 1,4 miljarder människor skulle vara en oerhörd katastrof. Risken finns att den nuvarande utvecklingen med hindunationalism och auktoritära tendenser kan leda till våldsamheter mellan olika folkgrupper och oppositionen samt makthavarna.

 

Delningar

Dela denna artikel

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Följ oss:
Mer om ämnet:

Kommentarer

Mest lästa