Demariristeily27.-20.8.2016

Indonesian maanjäristys: Tuhojen ja kuolonuhrien todennäköisyys on pieni

Indonesian vesille on iskenyt voimakas maanjäristys. Järistyksen keskus on lounaaseen Sumatran saaresta 10 kilometrin syvyydessä.

Osiin Sumatran saarta on annettu tsunamivaroitus, paikalliset viranomaiset kertovat.

Yhdysvaltain geologisen tutkimuskeskuksen (USGS) mukaan järistyksen voimakkuus oli 7,9. USGS arvioi, että tuhojen ja kuolonuhrien todennäköisyys on pieni.

Järistys tapahtui hieman ennen kello seitsemää paikallista aikaa eli hieman vaille kaksi iltapäivällä Suomen aikaa.

Tim Kaine on Clintonin valinta – Virginian senaattori puhuu espanjaa

Kuva: Lehtikuva-AFP
LKS 20160723 SAL003; (FILES) This file photo taken on July 14, 2016 shows US Democratic Presidential candidate Hillary Clinton and US Senator Tim Kaine, Democrat of Virginia, waving during a campaign rally at Ernst Community Cultural Center in Annandale, Virginia. Clinton picks Senator Tim Kaine for Vice President.
 / AFP / SAUL LOEB - LEHTIKUVA / AFP
Hillary Clinton ja Tim Kaine 14. heinäkuuta Virginiassa.

Yhdysvalloissa demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton on valinnut varapresidenttiehdokkaansa. Clinton valitsi rinnalleen Virginian osavaltion senaattorin Tim Kainen, 58.

Clinton twiittasi olevansa innoissaan valitessaan varapresidenttiehdokkaakseen miehen, joka on omistanut elämänsä muiden puolesta taistelemiselle. Kaine on toiminut Virginian senaattorina vuodesta 2012.

Kainea pidetään keskitien demokraattina. Hänellä on vankkaa kokemusta niin puolustus- kuin ulkopolitiikasta.

Kainen oletetaan auttavan Clintonia saamaan lisäkannatusta miesäänestäjiltä, espanjalaisilta ja Virginian asukkailta. Kaine puhuu espanjaa, minkä uskotaan olevan suuri hyöty Yhdysvaltojen espanjankielisten äänten saamisessa.

Espanjaa puhuvien osuus on maassa niin suuri, että heidän äänensä voivat ratkaista koko kisan pääsystä Valkoiseen taloon.

Münchenin uhrien luku noussut yhdeksään – ampujaksi epäilty 18-vuotias tappoi itsensä

Kuva: Lehtikuva-AFP
LKS 20160723 People are evacuated from the area around the shopping mall Olympia Einkaufzentrum OEZ in Munich on July 22, 2016 after gunmen  went on a shooting rampage in the busy shopping centre, killing eight people in a suspected terror attack.  The southern city was in lockdown after the shootings, which saw panicked shoppers fleeing the Olympia mall as armed anti-terror police roamed the streets in search of the assailants.
 / AFP / STRINGER - LEHTIKUVA / AFP
Epäillyn ampujan lisäksi Münchenin joukkoampumisessa kuoli yhdeksän ihmistä ja haavoittui yli kymmenen ihmistä. Kuva OEZ-ostoskeskuksen lähistöltä myöhään perjantaina.

Saksassa Münchenissä ostoskeskusampumisesta epäilty oli poliisin mukaan saksalainen, iranilaistaustainen 18-vuotias mies. Hänellä ei poliisin mukaan tällä hetkellä tiedetä olleen yhteyksiä äärijärjestöihin, eikä hän ollut poliisille entuudestaan tuttu.

Epäilty oli asunut Münchenissä yli kaksi vuotta.

Epäillyn ampujan lisäksi Münchenin joukkoampumisessa kuoli yhdeksän ihmistä ja haavoittui viimeisten tietojen mukaan ainakin 13 ihmistä. Kuolonuhrien joukossa on poliisin mukaan nuoria.

Teon motiivista ei ole tietoa.

Tällä hetkellä poliisi ei epäile muita henkilöitä joukkoampumisesta. Epäilty surmasi itsensä.

Epäilty käytti käsiasetta.

Tällä hetkellä poliisi ei epäile muita henkilöitä joukkoampumisesta.

Ampuminen alkoi OEZ-ostoskeskuksessa sijaitsevasta hampurilaisravintola McDonald’sin tiloista eilen noin kello 19 Suomen aikaa eli noin kello 18 paikallista aikaa. Ampuminen jatkui myös läheisellä kadulla.

Ulkoministeriöllä ei myöhään illalla ollut tiedossaan, että uhrien joukossa olisi suomalaisia.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on ilmoittanut kutsuvansa koolle turvallisuusneuvoston Münchenin ampumisten vuoksi.

Poliisi jatkaa ampumisen tutkintaa.

Ainakin kuusi kuoli Münchenin ampumisessa – haavoittuneiden määrästä ei varmuutta

Kuva: Lehtikuva-AFP
LKS 20160722 Police evacuates people from the shopping mall in Munich on July 22, 2016 following a shootings earlier. At least one person has been killed and 10 wounded in a shooting at a shopping centre in Munich on Friday, German police said. / AFP / STR - LEHTIKUVA / AFP
Poliisi evakuoimassa ihmisiä ostoskeskuksesta, jossa oli ammuttu aikaisemmin illalla.

Saksassa Münchenin poliisi vahvistaa Twitterissä ainakin kuuden ihmisen kuolleen ampumisessa. Haavoittuneiden määrästä ei ole poliisin mukaan varmuutta.

Poliisin mukaan vielä ei voida vahvistaa, että muuallekin kuin Olympia-ostoskeskukseen olisi hyökätty.

Ampujia epäiltiin mahdollisesti olevan useampia, poliisin silminnäkijöiden mukaan ehkä kolme. Hän tai he olivat myöhään illalla yhä vapaalla jalalla.

Müncheniläiset ilmoittavat Twitterin välityksellä turvallisista paikoista ihmisille, jotka eivät voi mennä kotiinsa. Ihmiset ovat ilmoittaneet niistä #offenTür-asiasanalla.

Münchenin keskustan kaupat suljettiin ja julkinen liikenne pysäytettiin tänään sen jälkeen, kun Olympia-ostoskeskuksessa oli ammuttu. Poliisi on kehottanut ihmisiä välttämään julkisia paikkoja.

AVAINSANAT

Mitä Münchenissä tapahtuu? – ”Kolme ampujaa liikkuu vapaana”

Kuva: Lehtikuva-AFP
LKS 20160722 20160722LMB1919082303; Police secures the area outside a shopping center in Munich on July 22, 2016 following a shooting. At least one person has been killed and 10 wounded in a shooting at a shopping centre in Munich on Friday, German police said. / AFP / STR - LEHTIKUVA / AFP
Poliisin erikoisyksikkö varmistamassa ostoskeskuksen ympäristöä Münchenissä.

Münchenin poliisi sanoo Twitterissä, että myös kaupungin keskustassa on vahvistamattomien tietojen mukaan ammuttu. Tilanne on poliisin mukaan epäselvä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan poliisi on kertonut, että epäiltyjä ampujia on kolme.

Poliisin mukaan epäillyt ampujat ovat edelleen vapaalla jalalla.

Poliisilähteen mukaan ainakin kuusi ihmistä on kuollut, AFP kertoo.

Poliisi kehottaa Twitterissä ihmisiä välttämään julkisia paikkoja.

Poliisilähteen mukaan ainakin kuusi ihmistä on kuollut.

AVAINSANAT

Tilanne päällä Münchenissä – useita on kuollut ja haavoittunut

Kuva: Lehtikuva-AFP
LKS 20160722 mbk602; Police and firefighters are seen near a shopping mall amid a shooting on July 22, 2016 in Munich. Several people were killed on Friday in a shooting rampage by a lone gunman in a Munich shopping centre, media reports said / AFP / dpa / Matthias Balk - LEHTIKUVA / AFP
Tilanne on Münchenissä poliisin mukaan edelleen epäselvä. Poliisi käskee ihmisiä Twitterissä pysymään kodeissaan. Mediatietojen mukaan ampumisessa on kuollut useita henkilöitä.

Poliisin tiedottajan mukaan Münchenin ostoskeskuksen ampumisessa on kuollut ja haavoittunut useita. On yhä epäselvää, onko ampujia ollut yksi vai useampi.

Poliisin mukaan tilanne on edelleen epäselvä. Poliisi kehottaa Twitterissä ihmisiä poistumaan kaduilta ja pysymään asunnoissaan.

Bild-lehti kertoo, että epäilty hyökkääjä olisi juossut Olympia-ostoskeskuksen läpi ja ampunut useita ihmisiä. Sen jälkeen hyökkääjän kerrotaan paenneen läheisen metroaseman suuntaan.

Mediatietojen mukaan kaikki julkinen liikenne on pysäytetty.

Tilanne on päällä.

On myös varmistamattomia tietoja toisesta ampumisesta müncheniläisessä turistikeskuksessa.

Juttua on päivitetty ja otsikkoa muutettu uusilla tiedoilla klo 20.55.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta