Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Talous

Inflaatio 8,3 prosentissa – ruoka on kallistunut edellisvuodesta jo selvästi

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Tilastokeskus laski joidenkin pizzojen hintojen nousseen lokakuussa yli viidenneksellä vuoteen 2021 verrattuna..

Suomen vuosi-inflaatio nousi lokakuussa 8,3 prosenttiin, kun lainakorotkin kääntyivät jyrkästi ylöspäin. Korot ovat silti yhä kaukana kauhutasosta.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Tilastokeskuksen maanantaina julkaisemien lukujen mukaan suomalaisten asuntolainojen korot nousivat lokakuussa viime vuoteen verrattuna huimat 67 prosenttia. Kulutusluototkin kallistuivat 24 prosenttia, kun Euroopan keskuspankki nosti syyskuussa omia ohjauskorkojaan.

– Kuitenkin on hyvä myös muistaa, että korkotasot ovat yhä kohtuullisen matalia: asuntolainojen keskikorko 1,3 prosenttia ja kulutus- ja muiden luottojen keskimäärin 3,5 prosenttia. Nämä ovat melko pieniä korkoasteita, kun muistelee 1980-luvun huippukorkoja, sanoo yliaktuaari Kristiina Nieminen Tilastokeskuksen tiedotteessa.

KULUTTAJAN arkikokemus ruuan kallistumisesta näyttää pitävän paikkansa.

Tilastokeskuksen mukaan muun muassa jauhoissa, pizzoissa, kahvissa, leikkeleissä ja maitotuotteissa löytyy yli 20 prosentin hinnannousuja edellisvuoteen verrattuna.

Energian hinnassa näkyy jo Ukrainan sodan aiheuttama saatavuuskriisi. Dieselpolttoaine on kallistunut vuoden takaiseen kolmanneksen verran, bensiinin 15 prosenttia ja sähkö 41 prosenttia.

Muutama reseptilääke on Tilastokeskuksen havaintojen mukaan halventunut parilla prosentilla, mutta muuten juuri mikään tuote ei ole olennaisesti edullisempaa kuin vuosi sitten.

POHJAINFLAATIOKIN oli lokakuussa 5,1 prosenttia, kun se vielä pari vuotta sitten koronapandemian alkaessa oli 0,7 prosenttia.

Pohjainflaatio mittaa tilapäisistä tekijöistä puhdistettua inflaatiota, joten siinä ei ole mukana sesongeittain ja maailmanmarkkinahintojen mukaan kallistuvia elintarvikkeita, alkoholittomia juomia eikä energiaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE