Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Talous

Inflaatio pysyi heinäkuussa ennallaan

iStock

Inflaatiotahti ei enää kiihtynyt heinäkuussa, kertoo Tilastokeskus. Kuluttajahinnat nousivat sekä kesä- että heinäkuussa 7,8 prosenttia.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Eniten inflaatiota kiihdyttivät sähkön, bensiinin, dieselin ja omakotitalon peruskorjausten kallistuminen. Sen sijaan lasten päivähoitomaksujen, ei-korvattavien reseptilääkkeiden, laivalla tehtävien reittimatkojen sekä ääni- ja kuvatallenteiden halpeneminen hillitsivät inflaatiota.

Inflaatio on kiihtynyt alkuvuoden aikana nimenomaan energian kallistumisen vuoksi. Energian hintoja on nostanut erityisesti Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

Tilastokeskus kertoo, että euroalueen inflaatio oli heinäkuussa ennakkotietojen mukaan 8,9 prosenttia. Euroalueella inflaatio kiihtyi edelleen, sillä yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotietojen mukaan euroalueen inflaatio oli heinäkuussa 8,9 prosenttia. Kesäkuussa inflaatiovauhti oli 8,6 prosenttia.

Suomessa yhdenmukaistettu kuluttajahintojen nousu oli heinäkuussa 8,0 prosenttia. Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana useita hyödykkeitä, jotka Suomen oma laskentatapa sisältää.

Yhdenmukaistetussa indeksissä ei ole mukana omistusasumista, rahapelejä, kulutus- ja muiden luottojen korkoja, omakotitalon palovakuutusta, ajoneuvoveroa eikä kalastus- ja metsästysmaksuja.

Eurostatin arvio euroalueen inflaatiosta perustuu jäsenmaiden ennakkotietoihin ja energian hintakehitykseen. Eurostat julkaisee heinäkuun lopulliset yhdenmukaistetut kuluttajahintaindeksit torstaina.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE