Huvudnyheter

 Ingen drömstart för Andrea Nahles

“Problemet är att hennes tunga uppgift inte bara gäller reformarbetet inåt SPD utan hon måste även nå utåt och vinna förtroende bland väljarna.”

Joachim Kasten

Arbetarbladet

 

 

Under den tyska socialdemokratins nästan 155-åriga partihistoria fanns legendariska partiledare som August Bebel eller Willy Brandt. Dessutom välkända profiler som Hans-Jochen Vogel, Oskar Lafontaine, Gerhard Schröder, Sigmar Gabriel samt även den senast avgångne Martin Schulz.

Inte många hade turen med sig att leda SPD till en valseger för att forma förbundsrepublikens utveckling som ledande regeringsparti. Något som däremot förenade dem var förutom partiboken att tavlorna på Willy-Brandt-Haus i Berlin hittills enbart visar manliga porträtt.
Sedan söndagens extrakongress i den hessiska huvudstaden Wiesbaden är denna långa period med enbart manliga partiledare över.



Seger över utmanaren
Att de tyska socialdemokraterna under tiden framöver skulle ledas av en kvinnlig ordförande var klart från början. Enda konkurrenten i den rollen var Simone Lange som är SPD-borgmästare i den nordtyska provinsstaden Flensburg.
En motkandidat är snarare undantag från vanliga rutiner vid socialdemokratiska ordförandeval.
I år måste den omständigheten ses som ett uttryck för en del av gräsrötternas missnöje med det sätt som partistyrelsen agerade på när Martin Schulz ville bli utrikesminister.
I en slags ”kohandel” avstod han från ordförandeposten till Andrea Nahles förmån. Kritiken mot förfarandet ledde sedan till en situation där Schulz även förlorade sitt perspektiv som tänkbar som statsråd i den aktuella regeringen.

Det positiva efter den krisen var att den partiinterna demokratin återigen ställdes på fötterna. Att den knappast välkända Simone Lange ställde upp var modigt, men någon rejäl chans att få en majoritet bland de över 600 delegerade i Wiesbaden hade hon aldrig.
Utmanaren fick ändå 172 röster eller knappt 28 procent vilket bör betraktas som en tankeställare för partiledningens kommande arbete med att förnya SPD.

Till ny SPD-ordförande valdes Andrea Nahles. Hon fick drygt 66 procent av de röstberättigade kamraterna på sin sida.
Det är inget strålande resultat, men ändå ett ärligt förtroendebevis. Att förre ordföranden Martin Schulz under våren 2017 valdes med 100 procent var med facit i handen något som väckte förhoppningar som sedan gick upp i intet och besvikelse.

Andrea Nahles har som bekant dessutom nyckelrollen som partiets gruppledare i förbundsdagen. Hennes framtida uppgift består inte minst i att övertyga delar av den kritiska partibasen att årets omdiskuterade återgång till en ny ”Grosse Koalition” med CDU/CSU inte var ett politiskt misstag.



Solidarisk marknadsekonomi
– Man kan förnya partiet även i regeringsställning, och detta kommer jag att bevisa, fastslog Andrea Nahles i sitt kongresstal. Samtidigt krävde hon att partiet som helhet måste ställa upp för SPD:s statsråd så att koalitonsavtalet kan verkställas till punkt och pricka.

– Varför har vi under valet i höstas endast fått 20,5 procent av rösterna? Undrade Nahles i en retorisk fråga i Wiesbaden.
Som en orsak bakom SPD:s historiskt sämsta valresultat framstår enligt henne att man visserligen tog upp en strid för mera rättvisa, men vägen dit hamnade i skymundan.

Det som partiet under hennes ledning i hög grad kommer att accentuera är det centrala paradigmet ”solidaritet”.

– Det är den värderingen som saknas mest i den globaliserade nyliberala världen. Att organisera något på ett solidariskt sätt betyder att bördorna måste fördelas på mångas axlar så att sammanhållningen inte äventyras i våra länder, vädrade Andrea Nahles i sitt tal.

Att högerpopulistiska partier och ledare som Trump, Le Pen eller Wilders är oförmögna att skapa större trygghet i världen är uppenbart.
Som bara en åtgärd kräver Andrea Nahles konceptioner för en ”solidarisk marknadsekonomi”. Bland annat måste det sättas upp gränser så att förmögna eller företagen inte kan agera som skatteflyktingar till någon avlägsen paradisö.

I allians med fackföreningsrörelsen bör socialdemokratiska partier enligt den nya SPD-ledaren dessutom sätta upp en ordningsram för den digitaliserade globala ekonomin.



Tung uppgift
Valet av Andrea Nahles till partiordförande för de tyska socialdemokraterna var motrösterna till trots det bästa alternativet i ett även aktuellt svårt läge.
Den 47-åriga Nahles har genuin arbetarbakgrund och en över 30-årig erfarenhet inom SPD. Andrea Nahles var tidigare bland annat Juso (ungsocialisterna)-ordförande, partisekreterare och vice orförande. Hon kan partiet och har bevisligen energi och kompetens att jobba för en förnyelse.

Problemet är att hennes tunga uppgift inte bara gäller reformarbetet inåt SPD utan hon måste även nå utåt och vinna förtroende bland väljarna.

Hur stor hennes arbetsagenda kommer att bli visade senast aprils opinionsmätningar där SPD rankas på ett blygsamt värde på 17 procent av väljarsympatierna.
Enbart 31 procent är dessutom övertygade om att Andrea Nahles har förmåga att lyckas med reformarbetet.
För henne gäller nu upp till bevis, att bryta och vända trenden för att SPD åtminstone fram till nästa val 2021 framstår som en jämbördig konkurrent med CDU/CSU.


Joachim Kasten

Hamburg, april 2018

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE