Nyheter

Innovation och hållbar tillväxt på agendan under första ministermötet

Då EU:s konkurrenskraftsministrar samlades till det första informella ministermötet under Finlands ordförandeperiod låg innovation och hållbar utveckling högt på agendan.  Mötet, som hölls 4-5 juli, var det första av sex planerade informella ministermöten i Helsingfors under Finlands EU-ordförandeskap. 

Lukas Lundin

Arbetarbladet

 

Huvudtemat för den första dagen var forsknings- och innovationspolitik samt Horisont Europa, EU:s kommande ramprogram för forskning och innovation. Statsrådet skriver i ett pressmeddelande att diskussionerna, som genomfördes med utgångspunkt i prioriteringarna för Finlands EU-ordförandeskap, bidrog till den fortsatta beredningen av agendan för hållbar tillväxt.

 

– Hållbarhet och i synnerhet bromsandet av klimatförändringarna håller på att bli ett centralt sätt att främja den globala konkurrenskraften och människornas välfärd. Därför är hållbarheten en av huvudprioriteringarna under Finlands EU-ordförandeskap. Europa måste stöda de möjligheter som forskning och innovation erbjuder när det gäller att skapa en klimatneutral ekonomi och att föra den europeiska industrins konkurrenskraft till nästa nivå, sade mötets ordförande näringsminister Katri Kulmuni (C).

 

– Ett av huvudresultaten från våra diskussioner är förståelse för att EU:s forsknings- och innovationspolitik måste vara en central och övergripande del av Europas nya tillväxtagenda. Dagens diskussioner är ett viktigt bidrag till beredningen och genomförandet av EU:s innovationsledda agenda för hållbar tillväxt, som sträcker sig längre än 2020.

 

Bättre konkurrenskraft

 

Även under mötets andra dag stod hållbar tillväxt i centrum – om än med en något annorlunda infallsvinkel. Huvudtemat för den andra dagen var dels ”den helhet som utgörs av den inre marknaden, den dynamiska digitala ekonomin och den moderna industripolitiken” och dels ”intelligenta lösningar för uppnående av ett konkurrenskraftigt och klimatneutralt Europa”.

 

Statsrådet skriver att målet för Finlands EU-ordförandeskap är att göra EU till en union med bättre konkurrenskraft och social inkludering, samtidigt som tonvikten läggs vid en intelligent och framtidsinriktad industripolitik och politik för den inre marknaden, som säkerställer Europas tillväxt och konkurrenskraft.

 

– Fördjupning av den inre marknaden kräver samverkan mellan olika politikområden. Den inre marknaden, digitaliseringen och industripolitiken bildar en helhet där de olika delområdena stärker varandra. Hållbar tillväxt förutsätter en proaktiv industripolitik, konsekvent konkurrenspolitik och inkluderande socialpolitik, sade arbetsminister Timo Harakka som tillsammans med Kulmuni fungerade som mötesordförande.

 

– Vi behöver europeiska reformer som ökar konkurrenskraften, stärker den inre marknaden och utvecklar unionens sociala dimension. Vi bör främja såväl privata som offentliga framtidsinvesteringar

 

Klimatomställning 

 

Under mötet diskuterades även intelligenta lösningar, som främjar ett konkurrenskraftigt och klimatneutralt Europa. Under sitt ordförandeskap har Finland sagt sig vilja höja EU:s profil som global ledare i klimatfrågor, bland annat genom att anta en långsiktig klimatstrategi vars mål är ett klimatneutralt Europa till 2050.

 

– Omställningen till en klimatneutral ekonomi är förbunden med både utmaningar och möjligheter. Omställningen till klimatneutralitet förutsätter betydande investeringar. Genom omställningen kan de europeiska företagen i egenskap av utvecklare av teknik som främjar klimatneutralitet bli föregångare, vilket också stärker EU:s konkurrenskraft inom ekonomin och industrin, sade minister Kulmuni.

 

Statsrådet skriver att diskussionerna i Helsingfors var en förberedelse inför mötena i konkurrenskraftsrådet i höst, vars mål är att fastställa rådets centrala riktlinjer för tillväxt och konkurrenskraft de kommande fem åren och att presentera riktlinjerna för den nya kommissionen. Ordförandelandet Finland lägger enligt statsrådet tonvikt vid att EU behöver en tillväxtagenda för att förbättra sin konkurrenskraft på den globala marknaden och för att säkerställa hållbar tillväxt både miljömässigt och samhälleligt.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE