”Insinööriäkään tuskin palkattaisiin lääkärin sijaiseksi” – Ammattijärjestö kehuu uutta lakia

Kuva: Getty Images
Ammattijärjestö Talentia uskoo, että uusi laki parantaa lastensuojelun asiakkaiden oikeusturvaa.

Sosiaalialan korkeastikoulutettujen ammattijärjestö Talentia rauhoittelee pelkoja lastensuojelun vaarantumisesta, kun uusi sosiaalihuollon ammattihenkilölaki tulee voimaan maaliskuun alusta.

– Se päinvastoin parantaa latensuojelun asiakkaiden oikeusturvaa.

Talentia huomauttaa, että nykyisellä lainsäädännöllä sosiaalityöntekijän tehtäviin on voitu palkata henkilöitä mitä erilaisimmilla koulutuksilla. Soveltuvuuden arvioi työnantaja.

– Jos olisi kyse lääkärin vakanssista, insinööriä tuskin palkattaisiin lääkäriksi pätevän hakijan puuttuessa.

Ammattijärjestön mielestä sosiaalihuollon ammattihenkilölaki turvaa sen, että sosiaalityöntekijän töitä tekevät vain henkilöt, joilla on tehtävään vaadittu osaaminen.

– Heidät rekisteröidään ja heidän työtään valvotaan, kuten lääkäreitä ja sairaanhoitajiakin.

Huoli ei ole painanut niitä kuntia, joissa on lomautettu sosiaalityöntekijöitä.

Kunnat ovat huolissaan siitä, mistä saadaan uuden lain jälkeen sairaana tai lomalla oleville sosiaalityöntekijöille sijaiset, kun päteviä ei tahdo nytkään löytyä.

– Tämä huoli ei ole kuitenkaan painanut niitä lukuisia kuntia, joissa on päätetty säästää lomauttamalla sosiaalityöntekijöitä, ja päätetty, ettei sijaisia palkata lomien ajaksi, Talentia muistuttaa.

Yliopistoista valmistuu Talentian mukaan tällä hetkellä tarpeeksi sosiaalityöntekijöitä. Moni kuitenkin vaihtaa alaa tai työpaikkaa, sillä palkkaus ja työolot eivät kannusta jatkamaan.

Talentia suosittaa lastensuojelussa korkeintaan 30 asiakasperhettä per sosiaalityöntekijä. Joillakin on kuitenkin jopa 120 asiakasta.

Lastensuojelussa riittää tehtäviä ammattijärjestön mielestä sekä sosiaalityöntekijöille että sosionomeille.

– Sosiaalityöntekijä- ja sijaispula ei ratkea kelpoisuuksia madaltamalla vaan sosiaalityöntekijöiden ja sosionomien tehtävärakenteita ja työnjakoa kehittämällä. Se on järkevä ja kustannustehokas suunta, joka ei heikennä asiakkaiden oikeusturvaa ja palvelujen laatua, järjestö korostaa.

Siniset sai myös puoluesihteerin, ja se on Torvinen

Kuva: Lehtikuva

Sinisen tulevaisuuden puoluesihteeriksi on valittu lappilainen kansanedustaja Matti Torvinen.

Torvinen päihitti puoluesihteerivaalissa vastaehdokkaansa selvin luvuin.

Puolueen puheenjohtajaksi on valittu eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho ja ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi työministeri Jari Lindström.

Sininen tulevaisuus pitää ensimmäistä puoluekokoustaan Tampereella.

HS-kritiikkiä nyt tutkijalta kohuvuodosta: Tässä tapauksessa en ole löytänyt hyvää ja selvää eettismoraalista syytä julkaisulle

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak ei usko, että tiedusteluasiakirjojen vuotaminen Helsingin Sanomille aiheuttaa merkittävää mainehaittaa suomalaisille tiedusteluelimille.

Tiedusteluelinten luotettavuus on kansainvälisessä tiedusteluyhteistyössä elintärkeää, sillä muut maat eivät mielellään luovuta tiedustelutietojaan epäluotettavaksi havaitulle yhteistyöorganisaatiolle.

– Suomen maine on sen verran vahva, että eiköhän se tämän kestä, Salonius-Pasternak sanoi STT:lle.

Hän kummeksuu Helsingin Sanomien päätöstä julkaista salaisten asiakirjojen sisältämiä tietoja.

– Ymmärrän täysin tietojen julkaisemisen, jos on tapahtunut esimerkiksi jokin rikos, jos valtiovalta, poliisi tai Puolustusvoimat olisi käyttäytynyt lakien vastaisesti. Tällöin julkaisemiselle on hyvä ja selvä eettismoraalinen syy. Tässä tapauksessa en ole sellaista löytänyt, Salonius-Pasternak sanoi.

Ravintolassa ampunut mies kertoo olleensa niin humalassa, ettei muista asiasta mitään

Turussa mies laukaisi käsiaseen ravintolassa lauantain vastaisena yönä, ilmoittaa poliisi. Kello yhden jälkeen ammuttu laukaus osui ravintolan seinään, eikä kukaan haavoittunut luvattoman aseen luodista.

Järjestyksenvalvojat havaitsivat laukauksen jälkeen asetta taskuunsa laittaneen miehen, ottivat tämän kiinni ja käskivät muut asiakkaat poistumaan.

Ampujaksi epäilty kertoi kuulusteluissa olleensa niin vahvassa humalassa, ettei hänellä ole tapauksesta muistikuvia. 24-vuotiasta kruunupyyläistä miestä epäillään ampuma-aserikoksesta ja vaaran aiheuttamisesta.

Turun keskustassa sijaitsevassa ravintolassa oli aseen laukaisun aikaan 40–50 ihmistä.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

”Olen nuori mies ja voin tehdä mitä vain” – Soini: Gallupit ovat viihdettä

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Timo Soini sanoo pysyttelevänsä jatkossakin Sinisessä tulevaisuudessa taustahahmona. Ehdokkuutta seuraavissa eduskuntavaaleissa hän ei sulje pois.

– Ei tässä kannata, minähän olen nuori mies ja voin tehdä vaikka mitä. Mutta puoluetta en johda, se pätee jatkossakin, Soini sanoi.

Hän kehui tunnelmia puoluekokoukseen saapuessaan ”tosi hyviksi”.

– Täällä on paljon tuttuja hyviä ihmisiä paikalla, niitä jotka on nostaneet liikkeitä ennenkin eikä vaan puhuneet.

Soinin mielestä sinisten heiveröisestä gallupluvuista ei ole syytä hermostua.

– Vaaleissa ratkaistaan kannatus, gallupit ovat viihdettä. Olen ihan varma, että nämä (puolueen johto) onnistuvat, mutta helppoa ei tule olemaan, Soini sanoi saapuessaan Sinisen tulevaisuuden ensimmäiseen puoluekokoukseen Tampereelle.

STT–SUSANNA JÄÄSKELÄINEN

Keskustelua aiheesta

Sampo Terho on nyt puoluejohtaja – halusi Sinisten pomoksi ainoana

Kuva: Lehtikuva

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho on valittu odotetusti viime kuussa puolueeksi rekisteröidyn Sinisen tulevaisuuden johtoon.

Terholla ei ollut puheenjohtajakisassa vastaehdokkaita.

Sininen tulevaisuus pitää parhaillaan ensimmäistä puoluekokoustaan Tampereella.