”Insinööriäkään tuskin palkattaisiin lääkärin sijaiseksi” – Ammattijärjestö kehuu uutta lakia

Getty Images
Ammattijärjestö Talentia uskoo, että uusi laki parantaa lastensuojelun asiakkaiden oikeusturvaa.
Getty Images
Ammattijärjestö Talentia uskoo, että uusi laki parantaa lastensuojelun asiakkaiden oikeusturvaa.
Getty Images
Ammattijärjestö Talentia uskoo, että uusi laki parantaa lastensuojelun asiakkaiden oikeusturvaa.

Sosiaalialan korkeastikoulutettujen ammattijärjestö Talentia rauhoittelee pelkoja lastensuojelun vaarantumisesta, kun uusi sosiaalihuollon ammattihenkilölaki tulee voimaan maaliskuun alusta.

– Se päinvastoin parantaa latensuojelun asiakkaiden oikeusturvaa.

Talentia huomauttaa, että nykyisellä lainsäädännöllä sosiaalityöntekijän tehtäviin on voitu palkata henkilöitä mitä erilaisimmilla koulutuksilla. Soveltuvuuden arvioi työnantaja.

– Jos olisi kyse lääkärin vakanssista, insinööriä tuskin palkattaisiin lääkäriksi pätevän hakijan puuttuessa.

Ammattijärjestön mielestä sosiaalihuollon ammattihenkilölaki turvaa sen, että sosiaalityöntekijän töitä tekevät vain henkilöt, joilla on tehtävään vaadittu osaaminen.

– Heidät rekisteröidään ja heidän työtään valvotaan, kuten lääkäreitä ja sairaanhoitajiakin.

Huoli ei ole painanut niitä kuntia, joissa on lomautettu sosiaalityöntekijöitä.

Kunnat ovat huolissaan siitä, mistä saadaan uuden lain jälkeen sairaana tai lomalla oleville sosiaalityöntekijöille sijaiset, kun päteviä ei tahdo nytkään löytyä.

– Tämä huoli ei ole kuitenkaan painanut niitä lukuisia kuntia, joissa on päätetty säästää lomauttamalla sosiaalityöntekijöitä, ja päätetty, ettei sijaisia palkata lomien ajaksi, Talentia muistuttaa.

Yliopistoista valmistuu Talentian mukaan tällä hetkellä tarpeeksi sosiaalityöntekijöitä. Moni kuitenkin vaihtaa alaa tai työpaikkaa, sillä palkkaus ja työolot eivät kannusta jatkamaan.

Talentia suosittaa lastensuojelussa korkeintaan 30 asiakasperhettä per sosiaalityöntekijä. Joillakin on kuitenkin jopa 120 asiakasta.

Lastensuojelussa riittää tehtäviä ammattijärjestön mielestä sekä sosiaalityöntekijöille että sosionomeille.

– Sosiaalityöntekijä- ja sijaispula ei ratkea kelpoisuuksia madaltamalla vaan sosiaalityöntekijöiden ja sosionomien tehtävärakenteita ja työnjakoa kehittämällä. Se on järkevä ja kustannustehokas suunta, joka ei heikennä asiakkaiden oikeusturvaa ja palvelujen laatua, järjestö korostaa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat