Ulkomaat

Iranin ja Irakin maanjäristyksen uhriluku nousee – ainakin 200 menehtynyt

LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Iranissa yli 200 ihmistä on kuollut ja yli 1 700 ihmistä loukkaantunut sunnuntaina tapahtuneen erittäin voimakkaan maanjäristyksen takia, kertovat viranomaiset.

Järistys tapahtui sunnuntai-iltana lähellä Iranin ja Irakin rajaa. Myös Irakin puolella on kerrottu kuolleen muutamia ihmisiä. Loukkaantuneita on satoja.

Pahimpia tuhoja Iranissa kärsivät Qasr-e Shirinin ja Azgalehin kaupungit, jotka sijaitsevat Kermanshahin maakunnassa Irakin rajan tuntumassa.

– Perustamme kolme leiriä välitöntä suojaa tarvitseville, Kermanshahin varakuvernööri Mojtaba Nikkerdar kertoi.

Iranin valtiollisen median mukaan järistysalueelle on lähetetty kolmekymmentä Kansainvälisen Punaisen Ristin ryhmää.

Iranin pelastusviranomaiset kertovat, että avun viemistä alueelle haittaavat maanjäristyksen aiheuttamat maanvyöryt, jotka ovat katkaisseet alueelle vieviä teitä.

Alue on altis järistyksille.

Järistyksen voimakkuudeksi mitattiin 7,3. Yhdysvaltojen geologian tutkimuskeskuksen USGS:n mukaan järistys tapahtui yli 30 kilometrin syvyydessä. Maanjäristyksen keskus sijaitsi Irakissa vuoristoisella alueella lähellä Suleimaniyan kaupunkia.

Irakin kurdialueen televisiouutisten mukaan järistys tuntui laajalla alueella Irakin pohjoisosassa, jossa monet paikalliset pakenivat järistystä ulos kodeistaan. Järistys tuntui myös Irakin pääkaupungissa Bagdadissa, joka sijaitsee yli 300 kilometriä lounaaseen järistyksen keskuksesta.

Maanjäristys tuntui Irakin ja Iranin lisäksi myös muun muassa Turkissa. Turkkilaisen Hürriyet-lehden mukaan järistys tuntui myös Syyriassa, Kuwaitissa ja Yhdistyneissä Arabiemiraateissa.

Alue on altis järistyksille, sillä se sijaitsee Euraasian ja Arabian mannerlaattojen välissä. Laattojen liikkeet aiheuttavat maanjäristyksiä.

Esimerkiksi Iranissa Bamissa vuonna 2003 tapahtuneessa tuhoisassa maanjäristyksessä kuoli ainakin 31 000 ihmistä. Bamin järistyksen jälkeen Iranissa on koettu kaksi erityisen tuhoisaa maanjäristystä, joista vuoden 2005 järistyksessä kuoli yli 600 ja vuoden 2012 järistyksessä noin 300 ihmistä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat