Iranin poliisi: Kaikki Teheranin iskujen tekijät on tapettu

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Lapsi evakuoitiin Iranin parlamenttitalosta Teheranissa.

Teheranin iskujen kaikki tekijät on tapettu, kertoo Iranin poliisi.

Iranin pääkaupungissa Teheranissa on tehty iskuja kahteen kohteeseen. Kaksi iskuista tehtiin ajatollah Khomeinin mausoleumin alueella, kolmas Iranin parlamenttiin.

Iskuissa on kuollut yli kymmenen ja haavoittunut lähes 40 ihmistä, ensihoidon päällikkö kertoo.

Iskujen jälkeen kaupungissa suljettiin katuja ja osa metroliikenteestä keskeytettiin.

Khomeinin haudan ulkopuolella räjähti kaksi itsemurhapommia. Ainakin toinen itsemurhapommittaja oli nainen.

Aamulla hyökättiin myös Iranin parlamenttiin. Parlamenttiin hyökkäsi neljä aseistunutta henkilöä, valtion yleisradioyhtiö kertoo.

Äärijärjestö Isis sanoo tehneensä Teheranin iskut. Järjestö kertoo asiasta Amaq-propagandatoimistonsa kautta.

Poliisi piiritti hyökkääjiä useita tunteja.

Parlamenttiin tehdyssä iskussa kuoli kaksi ihmistä, joista toinen oli parlamentin vartija. Isna- ja Fars-uutistoimistojen mukaan hyökkäyksessä ammuttiin kolmea ihmistä. Hyökkääjillä oli aseinaan kiväärejä ja pistooli, Isna-uutistoimisto kertoo.

Asemiehet pääsivät parlamenttirakennukseen pohjoispuolen sisäänkäynnistä. Yksi hyökkääjistä räjäytti itsensä, ja poliisi piiritti hyökkääjiä useita tunteja.

Iranin kaupunkeihin ei aiemmin ole juuri tehty iskuja.

Isku ajatollah Khomeinin mausoleumiin tehtiin aamupäivällä. Hautarakennus sijaitsee Teheranin eteläosassa, noin 20 kilometrin päässä parlamenttirakennuksesta. Mediatietojen mukaan iskut liittyvät toisiinsa.

Mausoleumin iskuun osallistui mediatietojen mukaan myös kolme tai neljä muuta hyökkääjää.

Uutistoimisto Fars haastatteli mausoleumin työntekijää, jonka mukaan hyökkääjät tulivat mausoleumin alueelle länsipuolelta ja aloittivat tulituksen, jossa kuoli hauta-alueen puutarhuri. Tulituksessa haavoittui monta ihmistä.

Valtion tiedusteluministeriön mukaan kaupungissa olisi ollut myös kolmas terroristiryhmä, joka pysäytettiin ennen kuin hyökkäykset alkoivat.

Iranin kaupunkeihin ei aiemmin ole juuri tehty iskuja, vaikka esimerkiksi Isis on kertonut, että se pitää maata vihollisenaan. Iranin lähettämät joukot taistelevat Isisiä vastaan Syyriassa ja Irakissa.

Juttua on täydennetty klo 15:21.

AVAINSANAT

USA:n Puerto Ricossa miljoonat yhä ilman sähköä tai juoksevaa vettä hurrikaanin jäljiltä

Perezin perheen jäämistö pari viikkoa Maria-myrskyn jälkeen Puerto Ricossa.

Yhdysvaltain Puerto Ricossa noin miljoona ihmistä elää yhä ilman juoksevaa vettä ja noin kolme miljoonaa vailla sähköä, kertoo CNN.
Voimakas Maria-hurrikaani tuhosi saaren sähköverkon ja muun infrastruktuurin pahoin noin kuukausi sitten.

Asiantuntijat ovat varoittaneet, että erityisesti puhtaan juomaveden puute lisää tautiepidemioiden riskiä. Muun muassa koleran ja ripulitautien riski kasvaa.

Yhdyvaltain katastrofivirasto Fema on toimittanut Puerto Ricoon sekä vettä että vedenpuhdistustabletteja, mutta puhdasta juomavettä ei silti riitä koko saaren tarpeisiin. Ihmiset ovat CNN:n mukaan etsineet juomavettä muun muassa puroista ja jopa kaivoista, jotka on aiemmin todettu mahdollisesti terveydelle vaarallisiksi kemikaalijäämien takia.

STT, San Juan

 

USA:ssa jo 285 joukkoampumista – poliisi otti kiinni Marylandin ampumisista epäillyn miehen

Poliisin julkaisema kuva 37-vuotiaasta Radee Labeeb Prince, jota epäillään Marylandin joukkoampujaksi.

Yhdysvalloissa poliisi otti kiinni Marylandin epäillyn ampujan.

Kiinniotosta kerrottiin Suomen aikaan keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Miehen epäillään ampuneen kolme ihmistä kuoliaaksi ja haavoittaneen kahta keskiviikkona Marylandin osavaltiossa.

Haavoittuneet vietiin sairaalaan vakavasti loukkaantuneina. Lisäksi miehen epäillään ampuneen vielä yhtä ihmistä Delawaren osavaltiossa.

37-vuotiaan miehen uskotaan olleen muutaman kuukauden ajan töissä keittiötasoja valmistaneessa yrityksessä, jossa myös kuolonuhrit työskentelivät. Harfordin sheriffin Jeffrey Gahlerin mukaan tapauksessa ei ole muita epäiltyjä.

Yhdysvalloissa on tänä vuonna tehty jo 285 joukkoampumista, kun mukaan lasketaan tapaukset, joissa uhreja on neljä tai enemmän.

 

(STT-AFP )

Taas ampumistapaus USA:ssa: Ainakin kolme kuollut

Kuva: Lehtikuva
Joukkoampumiset alkavat olla Yhdysvalloissa jokaviikkoisia. Lokakuun alussa Las Vegasissa kuoli ihmistä 58 luoteihin.

Ainakin kolme ihmistä on kuollut ampumistapauksessa Marylandin osavaltiossa Yhdysvalloissa. Edgewoodin kaupungissa tapahtuneessa välikohtauksessa haavoittui kaksi ihmistä. Kaikki uhrit olivat töissä liikkeessä, joka myy ja asentaa graniittisia keittiötasoja.

Poliisin mukaan epäilty on tunnistettu, mutta hän pakeni paikalta. 37-vuotiasta miestä etsitään parhaillaan. Hänellä epäillään olleen jokin yhteys liikkeeseen, mutta poliisi ei kertonut asiasta tarkempia tietoja.

Harfordin sheriffin Jeffrey Gahlerin mukaan tapauksessa ei ole muita epäiltyjä.

Yhdysvalloissa on tänä vuonna tapahtunut jo 285 joukkoampumista, kun mukaan lasketaan tapaukset, joissa uhreja on neljä tai enemmän.

”Rastita Sobtshak” – FT: Tv-tähti pyrkii Venäjän presidentiksi

Kuva: Lehtikuva

Venäläinen seurapiiri- ja televisiotähti Ksenia Sobtshak (kuvassa) ilmoittaa Financial Timesin mukaan asettuvansa ehdolle Venäjän presidentinvaaleihin. Sobtshak kirjoittaa talouslehti Vedomostissa, että hänen ehdokkuutensa on tarkoitettu vastalauseeksi kaikille.

– Haluatko kertoa mielipiteesi, mutta ehdokastasi ei ole päästetty ehdolle? Eikö ehdokasta löydy? Rastita Sobtshak. Et valitse häntä presidentiksi. Käytät vain rauhanomaista ja laillista keinoa sanoa ”Jo riittää!”, Sobtshak kirjoitti.

Presidentti Vladimir Putin ei ole vielä ilmoittanut ehdokkuudestaan maaliskuun vaaleissa. Hänen ilmoitustaan odotetaan vuodenvaihteeseen mennessä.

Ksenia Sobtshakin isä oli tunnettu uudistusmielinen poliitikko Anatoli Sobtshak. Vuonna 2000 kuollut isä-Sobtshak oli Putinin läheinen yhteistyökumppani.

Ranska tiukentaa lakejaan: Sallii laajat valtuudet kotietsintöihin ja rajoittaa vapaata liikkumista

Kuva: Lehtikuva

Ranskan parlamentti on hyväksynyt uuden terrorismilain, joka antaa viranomaisille laajat valtuudet tehdä kotietsintöjä ja rajoittaa vapaata liikkumista. Lisäksi viranomaiset saavat luvan sulkea uskonnollisia kohteita, joita epäillään radikaalien aatteiden levittämisestä.

Uusi lainsäädäntö korvaa poikkeustilan, joka otettiin käyttöön Pariisissa toissa vuonna tehtyjen terrori-iskujen jälkeen. Näissä iskuissa kuoli 130 ihmistä, mutta myöhemmin tapahtuneiden iskujen kuolonuhrien määrä on ylittänyt 230. Poikkeustilaa on sen jälkeen jatkettu kuusi kertaa.

Lainsäädännön tiukennuksesta on käyty kiivasta keskustelua Ranskassa, mutta kansalaiset ovat mielipidetiedustelujen perusteella niihin tyytyväisiä. Tuoreessa kyselyssä uusia toimia kannatti 57 prosenttia vastaajista. Presidentti Emmanuel Macron kehotti viranomaisia hyödyntämään annettuja valtuuksia täysimittaisesti.

Tarkoitus on tehostaa tiedustelua vankiloissa, joissa radikalisaation epäillään leviävän tehokkaasti. Viranomaiset saavat valtuudet tehdä tarkastuksia raja-alueilla, rautatieasemilla, satamissa ja lentokentillä.

Ihmisoikeusryhmät epäilevät, että tarkastukset kohdistuvat yhä suuremmassa määrin maahanmuuttajiin ja muslimeihin.