Ulkomaat

Iranissa kaksi kuollut mielenosoituksen yhteydessä maan länsiosassa

LEHTIKUVA / AFP PHOTO / STR /
Iranilaisopiskelijoita osoittamassa mieltään eilen Teheranin yliopistolla.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO / STR /
Iranilaisopiskelijoita osoittamassa mieltään eilen Teheranin yliopistolla.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO / STR /
Iranilaisopiskelijoita osoittamassa mieltään eilen Teheranin yliopistolla.

Iranissa kaksi ihmistä on kuollut mielenosoituksen yhteydessä Dorudin kaupungissa maan länsiosassa eilisiltana. Asian vahvisti Lorestanin maakunnan varakuvernööri valtiollisessa televisiossa.

Varakuvernööri ei selittänyt asiaa tarkemmin, mutta hänen mukaansa turvallisuusjoukot eivät ole tulittaneet väkijoukkoja.

Joukkomielenosoituksia on ollut useissa iranilaiskaupungeissa, kymmeniä protestoijia on pidätetty ja hallintorakennuksia vastaan kerrotaan hyökätyn.

Iranissa on järjestetty sekä hallitusta vastustavia että kannattavia mielenosoituksia.

Omaisuuden, järjestyksen ja lain rikkojat joutuvat vastaamaan teoistaan, varoitti Iranin sisäministeri valtiollisessa televisiossa varhain tänään.

Netin käyttöä rajoitettu.

Esimerkiksi valtion uutiskanavaa IRINN:ää on kielletty uutisoimasta leviävistä protesteista. Joillakin alueilla on lisäksi asetettu matkustusrajoituksia. Lisäksi uutistoimisto AFP kertoi, että ainakin Teheranissa viranomaiset rajoittivat hetkellisesti netin käyttöä puhelimissa. Rajoitus kuitenkin poistettiin aamun aikana.

Monet iranilaiset uutistoimistot ovat myös varoittaneet, että maassa suosittu, älypuhelimille tarkoitettu Telegram-viestintäsovellus saatetaan sulkea.

Sosiaalisessa mediassa levinneissä videoissa näkyy, kuinka sadat tai jopa tuhannet ihmiset marssivat maan läntisissä kaupungeissa Khorramabadissa, Zanjassa ja Ahvazissa.

Hallitus varoittanut uusista ”laittomista kokoontumisista”.

Teheranissa jatkuvissa protesteissa mielenosoittajien on kerrottu muun muassa hyökänneen kaupungintaloon, kääntäneen poliisiauton katolleen ja polttaneen Iranin lipun. Teheranin protesteista julkaisi videoita konservatiivinen uutistoimisto Mehr.

Maan hallitus varoitti lauantaina mahdollisista uusista ”laittomista kokoontumisista”.

Lauantaina Teheranin yliopiston ympärillä vallitsi kaaos, kun sadat ihmiset huutelivat hallituksen vastaisia iskulauseita ja joutuivat käsirysyyn poliisin kanssa. Hallitus puolestaan pani pystyyn voimannäytön, kun sadat vastamielenosoittajat ottivat haltuunsa yliopiston sisäänkäynnin ja huusivat ”kuolemaa kapinallisille”.

Mielenosoitukset alkoivat maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Mashhadissa torstaina. Niiden aiheena olivat aluksi korkeat elinkustannukset, mutta pian ne muuttuivat islamilaisen hallinnon vastaisiksi.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat