Turva – Hymy

Iranissa kaksi kuollut mielenosoituksen yhteydessä maan länsiosassa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / STR /
Iranilaisopiskelijoita osoittamassa mieltään eilen Teheranin yliopistolla.

Iranissa kaksi ihmistä on kuollut mielenosoituksen yhteydessä Dorudin kaupungissa maan länsiosassa eilisiltana. Asian vahvisti Lorestanin maakunnan varakuvernööri valtiollisessa televisiossa.

Varakuvernööri ei selittänyt asiaa tarkemmin, mutta hänen mukaansa turvallisuusjoukot eivät ole tulittaneet väkijoukkoja.

Joukkomielenosoituksia on ollut useissa iranilaiskaupungeissa, kymmeniä protestoijia on pidätetty ja hallintorakennuksia vastaan kerrotaan hyökätyn.

Iranissa on järjestetty sekä hallitusta vastustavia että kannattavia mielenosoituksia.

Omaisuuden, järjestyksen ja lain rikkojat joutuvat vastaamaan teoistaan, varoitti Iranin sisäministeri valtiollisessa televisiossa varhain tänään.

Netin käyttöä rajoitettu.

Esimerkiksi valtion uutiskanavaa IRINN:ää on kielletty uutisoimasta leviävistä protesteista. Joillakin alueilla on lisäksi asetettu matkustusrajoituksia. Lisäksi uutistoimisto AFP kertoi, että ainakin Teheranissa viranomaiset rajoittivat hetkellisesti netin käyttöä puhelimissa. Rajoitus kuitenkin poistettiin aamun aikana.

Monet iranilaiset uutistoimistot ovat myös varoittaneet, että maassa suosittu, älypuhelimille tarkoitettu Telegram-viestintäsovellus saatetaan sulkea.

Sosiaalisessa mediassa levinneissä videoissa näkyy, kuinka sadat tai jopa tuhannet ihmiset marssivat maan läntisissä kaupungeissa Khorramabadissa, Zanjassa ja Ahvazissa.

Hallitus varoittanut uusista ”laittomista kokoontumisista”.

Teheranissa jatkuvissa protesteissa mielenosoittajien on kerrottu muun muassa hyökänneen kaupungintaloon, kääntäneen poliisiauton katolleen ja polttaneen Iranin lipun. Teheranin protesteista julkaisi videoita konservatiivinen uutistoimisto Mehr.

Maan hallitus varoitti lauantaina mahdollisista uusista ”laittomista kokoontumisista”.

Lauantaina Teheranin yliopiston ympärillä vallitsi kaaos, kun sadat ihmiset huutelivat hallituksen vastaisia iskulauseita ja joutuivat käsirysyyn poliisin kanssa. Hallitus puolestaan pani pystyyn voimannäytön, kun sadat vastamielenosoittajat ottivat haltuunsa yliopiston sisäänkäynnin ja huusivat ”kuolemaa kapinallisille”.

Mielenosoitukset alkoivat maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Mashhadissa torstaina. Niiden aiheena olivat aluksi korkeat elinkustannukset, mutta pian ne muuttuivat islamilaisen hallinnon vastaisiksi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Professori, joka tunnetaan ennustajalegendana, sanoo sen nyt suoraan: Trumpia vastaan nostetaan virkasyyte jo kevään aikana

Kuva: Lehtikuva-AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump asetetaan virkasyytteeseen vielä tulevan kevään aikana, ennustaa historioitsija Allan Lichtman, joka on aiemmin ennustanut jokaisen Yhdysvaltain presidentinvaalien voittajan oikein aina vuodesta 1984.

Lichtmanin näkemyksistä kertoo verkossa ilmestyvä Raw Story.

Historian professori Lichtman uskoo, että vielä raskauttavampia tietoja Trumpin kampanjan ja venäläisten yhteyksistä on tulossa.

”Se on salaliitto”, professori sanoo ja mainitsee jopa mahdollisen syytteen valtiopetoksesta.

Lichtman arvioi, että pian paljastuvat tiedot shokeeraavat maata.

May ja Macron tapaavat sotilastukikohdassa – aikomuksena julkistaa uusi siirtolaissopimus

Kuva: Lehtikuva

Britannian pääministeri Theresa May ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron tapaavat tänään sotilastukikohdassa Lontoon lähistöllä. Kokouksessa keskityttäneen ainakin brexitiin, pakolaisteemaan ja terrorismin taltuttamiseen.

Ranskan presidentinkanslia kertoi eilen, että May ja Macron julkistavat tänään maiden välisen uuden siirtolaissopimuksen.

Sopimuksessa käsitellään sitä, miten Ranskasta Britanniaan yrittäviä maahanmuuttajia kohdellaan. Macronin kanslian mukaan sopimus koskee muun muassa Britanniaan yksin yrittäviä alaikäisiä.

Keskustelua aiheesta

Some-jätti aikoo ottaa yhteyttä jopa miljooniin ihmisiin – valmistelut poikkeuksellisiin toimiin aloitettu

Kuva: Lehtikuva

Sosiaalisen median jätti Twitter aikoo ottaa yhteyttä käyttäjiinsä, jotka altistuivat venäläispropagandalle Yhdysvaltain presidentinvaalien alla.

Yhtiön edustaja sanoi Yhdysvaltain senaatin komiteakuulemisessa keskiviikkona, että yhtiö on aloittanut valmistelut propagandaa nähneiden käyttäjiensä tunnistamiseksi ja aikoo ilmoittaa heille asiasta. Kyse on mahdollisesti miljoonista ihmisistä.

Asiasta uutisoi NBC News.

Yhdysvaltain kongressi on painostanut sosiaalisen median yrityksiä kertomaan ihmisille, jos nämä ovat altistuneet venäläiselle disinformaatiolle vaalien alla. Keskiviikon kuulemisessa kuultiin Twitterin lisäksi edustajia Facebookista ja Youtubesta.

Keskustelua aiheesta

Malmössä räjähti illalla – parikymppiset miehet otettiin kiinni

Kuva: Lehtikuva

Malmössä on otettu kiinni kaksi ihmistä epäiltynä poliisiaseman edessä tapahtuneesta räjähdyksestä. Räjähdys sattui Rosengårdin kaupunginosassa yhdeksän aikaan illalla paikallista aikaa.

Poliisin tiedottajan mukaan kiinni otetut ovat parikymppisiä miehiä.

Poliisiasemalla oli räjähdyksen tapahtuessa paikalla henkilökuntaa, mutta kukaan ei loukkaantunut. Räjähdyksessä vaurioitui poliisiautoja ja myös poliisitaloon tuli joitakin vaurioita.

Poliisin pommiryhmä on paikan päällä tutkimassa asiaa. Myös alueen poliisipäällikkö Stefan Sinteus on käynyt räjähdyspaikalla keskustelemassa henkilökunnan kanssa ja tarkastamassa vahingot.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kysymys vainoaa yhä: Altistuivatko Facebookin käyttäjät venäläispropagandalle brexit-äänestyksen alla?

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Facebook aloittaa uudelleen tutkinnan siitä, altistuivatko palvelun käyttäjät venäläispropagandalle Britannian brexit-äänestyksen alla. Muun muassa asiasta uutisoineen New York Timesin mukaan somejätti myös laajentaa tutkintaansa.

Britannian parlamentti pyysi viime vuonna Facebookia sekä useita muita sosiaalisen median yrityksiä selvittämään, pyrkikö mikään venäläistaho vaikuttamaan äänestykseen EU-erosta.

Washington Postin ja BBC:n mukaan tutkinnan seurauksena Facebook kertoi löytäneensä hyvin vähäisiä todisteita vaikuttamisyrityksistä. Asiaa BBC:lle kommentoineen yrityksen edustajan mukaan tutkinnan perusteella yritys uskoo, että Venäjän internetpropagandan välittäjänä pidetty Internet Research Agency oli tuottanut vain kolme Britanniaan liittyvää mainosta. Mainokset olivat saavuttaneen noin 200 britannialaista.

Joidenkin Britannian parlamenttiedustajien mukaan aiemmin tehty tutkinta oli kuitenkin puutteellinen. Kritiikin mukaan tutkinnassa oli keskitytty liikaa Yhdysvaltain presidentinvaaleihin kohdistuneeseen venäläispropagandaan.

Keskiviikkona uuden tutkinnan aloittamisesta kertonut somejätti myönsi tutkinnan keskittyneen niihin venäläisiin linkittyneisiin tileihin, jotka Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset olivat jo tunnistaneet propagandatileiksi.

– Ryhmämme tutkii nyt, löytyykö muita samankaltaisia tiliryhmiä, jotka koordinoivat brexit-äänestykseen liittyvää toimintaa, Facebookin edustaja sanoi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta