Irlannin vaalitulos johtamassa vaikeisiin hallitusneuvotteluihin

Kuva: Lehtikuva
Irlannin pääministeri Enda Kenny äänesti vaimonsa Fionnuala Kennyn kanssa perjantaina Castlebarissa.

Irlannissa parlamenttivaalit näyttävät johtaneen siihen, että maata johtanut koalitiohallitus menettää enemmistönsä parlamentissa.

Ovensuukyselyiden perusteella näyttää siltä, että sekä pääministeri Enda Kennyn Fine Gael -puolue että sen kumppani työväenpuolue ovat menettäneet kannatustaan. Niille ennustetaan yhteensä 58–68 paikkaa parlamentissa. Enemmistöön vaadittaisiin 80 paikkaa.

Ovensuukyselyiden mukaan Fine Gael -puolueen kannatus on pudonnut hieman päälle 26 prosenttiin ja työväenpuolueen vajaaseen kahdeksaan prosenttiin. Vuoden 2011 vaaleissa kannatusluvut olivat hieman yli 36 prosenttia ja 19,5 prosenttia.

Hallitusneuvotteluista povataan hyvin vaikeita.

Irlantilaiset äänestivät parlamenttivaaleissa eilen. Ääntenlaskun on määrä alkaa myöhemmin tänään, ja tuloksia odotetaan varhain sunnuntaina.

 

Kokoomuspuolueen hätkähdyttävä suunnanmuutos kielii epätoivosta — SDP:n Feldt-Ranta: Demarit aikovat sen sijaan haastaa äärioikeiston

Kuva: Jukka-Pekka Flander

SDP:n kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta sanoo Demokraatille, että Ruotsin kokoomuspuolueen moderaattien eilinen ulostulo on yritys koettaa vastata ruotsidemokraattien korkeaksi nousseeseen kannatukseen.

Moderaatit ilmoitti torstaina olevansa valmis vuoropuheluun hyvin maahanmuuttokriittisen ruotsidemokraattien kanssa maan valtiopäivillä.

– Meidän ei pidä sulkea pois mahdollisuutta muodostaa enemmistöjä ruotsidemokraattien kanssa yksittäisissä kysymyksissä, joissa on edellytyksiä sopuun, sanoi kokoomusjohtaja Anna Kinberg Batra.

Ruotsin demaripuolueen puheenjohtaja ja pääministeri Stefan Löfven kritisoi kovin sanoin Kinberg Batran lausuntoja.

– Tulee vaikutelma, että kokoomusjohto on totaalisesti kadottanut kompassinsa, sanoi Löfven, joka johtaa Ruotsin punavihreää vähemmistöhallitusta.

Demarit ovat päättäneet, että ruotsidemokraatit on heidän toinen päävastustustajansa.

Feldt-Ranta kertoo, että myös Ruotsin demarit ovat tekemässä muutosta perinteiseen linjaansa. Kyse ei kuitenkaan ole moderaattien aikomasta neuvottelulinjasta. Hän tapasi demarien puoluesihteerin Lena Rådström Baastadin Oslossa alkuviikosta.

— Hän kertoi, että demarit ovat päättäneet, että ruotsidemokraatit on heidän toinen päävastustustajansa ja he aikovat haastaa ruotsidemokraatit tietyissä kysymyksissä.

Aiemmin sosialidemokraatitkin ovat sivuuttaneet kokonaan ruotsidemokraatit. Suomessa populistien kanssa on toimittu toisin; perussuomalaiset on nostettu hallituksen kantamaan vastuuta.

— Rådström Baastad sanoi hyvin tiukkaan, etteivät sosialidemokraatit koskaan, missään oloissa tee yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa. Tässä on se ero. Uusi asia on ruotsidemokraattien haastaminen.

Ruotsidemokraattien suosion nouseminen liittyy Feldt-Rannan mukaan paljolti siihen, ettei ruotsidemokraatteja ole kunnolla haastettu.

— Nyt puolue on saanut kellua ja kasvaa ja puhua mitä sylki suuhun tuo. Heidän kasvunsa on perustunut siihen, ettei kukaan ole puhkaissut kuplaa tai väittänyt vastaan. Siinä syntyy helposti illuusio, että kaikki mitä ruotsidemokraatit sanoo on totta.

Puolueen eristäminen ei ole Feldt-Rannankaan mukaan toiminut.

— Suomen esimerkki on hyvä. Kun perussuomalaiset puhui ennen vaaleja mitä puhui ja ihmiset uskoivat, nyt nähdään mitä se käytännössä on.

Silti Feldt-Ranta myöntää, että jälkikäteen on helppo sanoa Suomen mallin onnistuneen.

— On toinen asia, olenko sitä mieltä, että SDP voisi olla samassa hallituksessa perussuomalaisten kanssa. Kun katson, minkälaisia puheenvuoroja perussuomalaisilta tulee liittyen esimerkiksi ihmiskäsitykseen tai Juho Eerolan tempauksia, en pysty edes ajattelemaan sitä, että neuvottelisimme jostakin ohjelmakysymyksistä.

Feldt-Rannan mukaan niin pragmaattinen ei tule olla, että on valmis tinkimään koko ideologiastaan.

— Kompromissien pitää perustua vakaalle ideologiselle käsitykselle. Ei voi olla niin, että joudutaan tinkimään perusfundamenteista.

Perussuomalaiset ei ole sellainen puolue, jonka kanssa SDP voisi  tehdä rakentavaa yhteistyötä.

Perussuomalaisista ja ruotsidemokraateista Feldt-Ranta sanoo, että puolueilla on erilainen historia. Yhtäläisyyksiä kuitenkin löytyy.

— Olen ollut pitkään Pohjoismaiden neuvoston jäsen ja nähnyt, miten eri puolueryhmät toimivat keskenään. Perussuomalaiset ja ruotsidemokraatit toimivat avoimesti yhdessä ja esittävät samansuuntaisia esityksiä ja tukevat toisiaan. Se on vahvistanut tällä vaalikaudella entisestään käsitystäni siitä, että perussuomalaiset ei ole sellainen puolue, jonka kanssa SDP voisi  tehdä rakentavaa yhteistyötä.

Feldt-Rannan mukaan moderaattien suunnanmuutoksesta ei voi vielä tehdä suuria johtopäätöksiä siitä, miten se näkyy erilaisissa kysymyksissä ja Ruotsin politiikassa tulevaisuudessa.

— Porvaripuolueiden muodostaman allianssin muut puolueet eivät ole innostuneet Kinberg Batran ajattelusta.

SDP:n kansanedustaja uskoo, että avaus tulee herättämään Ruotsissa laajan keskustelun.

— Tämä on heille vaikea aihepiiri, hän arvioi.

Trumpin ministereistä kahdella yli miljardin omaisuus – neuvonantajalla noin 17 miljardia

Kuva: Lehtikuva

Fortune-lehti on laskenut yhteen Yhdysvaltain seuraavan presidentin Donald Trumpin tulevan lähipiirin omaisuutta. Summa nousee yli 22 miljardiin dollariin, noin 21 miljardiin euroon.

Trumpin erityisneuvonantajan, pääomasijoittaja Carl Icahnin omaisuus on eri lähteissä noin 17–18 miljardia dollaria ja hänen kauppaministerinsä, liikemies-sijoittaja Wilbur Rossin omaisuus on 2,5 miljardia.

Opetusministeri Betsy DeVosin omaisuus on toista miljardia. DeVos perheineen on tunnettu hyväntekeväisyydestään, ja hän on toiminut pitkään republikaanisessa puolueessa.

Ulkoministerin ja öljy-yhtiö ExxonMobilin entisen toimitusjohtajan Rex Tillersonin omaisuus on yli 300 miljoonaa dollaria.

Trump itse on Yhdysvaltain historian rikkain presidentti ja myös miljardööri.

Forbes-lehden arvion mukaan summa olisi 3,7 miljardia, joskin myös suurempia arvioita on esitetty. Trumpin kampanja kertoi viime kesänä, että ehdokkaan omaisuuden arvo olisi ollut 10 miljardia, mutta yleisesti noin 3–4 miljardin lukua on pidetty uskottavampana.

Vuonna 2016 Forbesin maailman rikkaimpien ihmisten listauksessa Trumpin sijoitus oli 324. Tuolloin hänen omaisuudekseen arvioitiin noin 4,5 miljardia.

Presidentti Barack Obaman omaisuudeksi on arvioitu noin 12 miljoonaa samoin kuin hänen vaimonsa Michellen.

Keskustelua aiheesta

Tutkija: Tällaista tavaraa on luvassa, kun Trump pääsee illalla ääneen — yleensä presidentin on huomioitava muutama kirjoittamaton sääntö

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvaltain poliittisen historian väitöstutkija Jani Kokko arvioi, että tänään Yhdysvaltain presidentiksi nousevalta Donald Trumpilta voi odottaa hänen aikaisempien puheidensa ja lausuntojensa perusteella mitä tahansa virkaanastujaispuheessaan.

Jos Trump kuitenkin noudattaa perinteitä, on Kokon mukaan olemassa muutama kirjoittamaton sääntö, joita uuden presidentin tulisi virkaanastujaispuheessaan huomioida.

”Tärkeimpiä näkökulmia ovat yhtenäisyyden luominen, jatkuvuuden osoittaminen ja uuden hallinnon poliittiset linjaukset. Kaksi ensimmäistä teemaa ovat keskeisessä roolissa ja yksityiskohtaista poliittisten tavoitteiden listausta ei suosita virkaanastujaispuheissa vaan tavoitteet esitetään lähinnä amerikkalaisten arvojen kautta.”

Kokon mukaan virkaanastujaispuhe on ennen kaikkea arvopuhe, joka yhdistää amerikkalaisia ja on ylevä.

”Osaltaan puhe symboloi muutosta ja samalla kertaa sekä pysyvyyttä että jatkuvuutta. Suurien voittojen ja tappioiden hetkillä virkaanastujaispuheilla on pyritty luomaan yhtenäisyyttä kulttuurisesti, uskonnollisesti ja väestöllisesti hajanaisessa maassa.”

Hyvin yhtenäisyyden luomisessa ovat onnistuneet esimerkiksi Thomas Jefferson ja John F. Kennedy.

Kokko kirjoittaa blogissaan Uuden Suomen Puheenvuorossa.

”Hyvin yhtenäisyyden luomisessa ovat onnistuneet esimerkiksi Thomas Jefferson ja John F. Kennedy, jotka tulivat presidenteiksi erittäin kiivaiden vaalikamppailujen jälkeen. Jefferson kukisti presidentti John Adamsin ja Kennedy päihitti Richard Nixonin vain 100 000 äänen erolla.”

Kokon mukaan yhtenäisyyttä luodaan myös historiallisessa jatkumossa, jossa pyritään kokoamaan kaikki amerikkalaiset yhteen rakentamaan kansakuntaa.

”Tällaista pyrkimystä ovat konkreettisesti osoittaneet mm. Ronald Reagan, George W. Bush sekä Barack Obama ensimmäisissä virkaanastujaispuheissaan.”

Kokko kirjoittaa, että uuden presidentin on välttämätöntä osoittaa instituution jatkuvuutta henkilövaihdoksesta huolimatta. Jatkuvuuden osoittaminen voi tapahtua kiittämällä edeltävää presidenttiä hänen työstään kansakunnalle sekä yhdistämällä itsensä pitkään linjaan presidenttejä.

”Presidentti Rutherford B. Hayes korosti jatkuvuutta vuonna 1877 toteamalla ”Olemme kokoontuneet toistamaan julkista seremoniaa, jonka Washington aloitti, jota ovat jatkaneet kaikki edeltäjäni.” Presidentti Reagan puolestaan kiitti edeltäjäänsä presidentti Jimmy Carteria sujuvasta vallanvaihdosta ”Herra presidentti, haluan kansalaistemme tietävän kuinka paljon teitte kantaaksenne eteenpäin tätä perinnettä, […] kiitän teitä ja väkeänne kaikesta avustanne säilyttäessämme jatkuvuuden, joka on tasavaltamme suojavalli.””

Nigerian armeijan hirveä virheisku: pommituksessa pakolaisleiriin kuoli ainakin 90 siviiliä

Kuva: Lehtikuva-AFP
Lääkärit ilman rajoja -järjestön välittämä kuva tapahtumapaikalta pommituksen jälkeen. Pakolaisleiri sijaitsee Bornon osavaltiossa Koillis-Nigeriassa.

Aiemmin tällä viikolla tapahtuneessa Nigerian armeijan koneen pommituksessa pakolaisleiriin kuoli ainakin 90 ihmistä, kertoo Lääkärit ilman rajoja -järjestö.

Suurin osa uhreista oli järjestön mukaan naisia ja lapsia. Kuolleiden joukossa on myös kuusi Punaisen Ristin työntekijää.

Pakolaiset olivat jättäneet kotinsa Boko Haram -terroristiryhmän takia.

Tiistaisen pommituksen kohteena pitikin olla juuri Boko Haramin asemiehet.
Nigeria on luvannut, että tapaus tutkitaan.

AVAINSANAT

Kolme kuoli, 20 loukkaantui – joukkoyliajo Melbournessa

Ainakin kolme ihmistä on kuollut joukkoyliajossa Australian Melbournessa, kertoo poliisi. Lisäksi 20 ihmistä on loukkaantunut.

Poliisin mukaan kyseessä on tahallinen teko, mutta teko ei liity terrorismiin. Poliisi uskoo, että teko liittyy aiempaan puukotukseen, joka tapahtui Melbournen eteläosissa.

Henkilöautoa kuljettanut mies ajoi poliisin mukaan tahallaan väkijoukkoon aivan Melbournen keskustassa sijaitsevalla Bourke Streetin ostosalueella. Poliisi on pidättänyt miehen, eikä etsi muita ihmisiä tekoon liittyen.

Victorian osavaltion poliisi kertoi tutkinnasta Facebookissa julkaisemassaan tiedotustilaisuudessa.

Yliajo tapahtui noin kahdelta iltapäivällä paikallista aikaa. Silminnäkijät kertovat auton kuljettajan kiihdytelleen autollaan, ennen kuin auto osui ihmisiin. Poliisi pyytää ihmisiä välttämään kaupungin keskustaa, mutta sanoo, että tilanne on hallinnassa.

Ainakin neljä loukkaantuneista on lapsia.

Joukkoyliajossa loukkaantuneista ainakin neljä on lapsia. Lastensairaala Royal Children’s Hospital on vahvistanut hoitavansa neljää lapsiuhria. Heistä yhden tila on kriittinen ja kolmen vakava, sairaala kertoo Twitterissä.

Melbournen sairaalat on asetettu valmiustilaan, koska loukkaantuneita on niin useita, uutisoi The Australian.

Keskustelua aiheesta