Ulkomaat

Irlannissa järjestetään toukokuussa kansanäänestys abortista

LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Mielenosoittajia vaatimassa naisille oikeutta aborttiin Dublinissa syyskuussa.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Mielenosoittajia vaatimassa naisille oikeutta aborttiin Dublinissa syyskuussa.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Mielenosoittajia vaatimassa naisille oikeutta aborttiin Dublinissa syyskuussa.

Irlannin kansanäänestys aborttilainsäädännöstä järjestetään toukokuun lopussa, kertoi pääministeri Leo Varadkar maanantaina.

– Tänä iltana kabinetti antoi virallisesti luvan aborttia koskevan kansanäänestyksen pitämiseksi, pääministeri kertoi lehdistötilaisuudessa Dublinissa maanantaina.

Hänen mukaansa äänestyksen tarkka päivämäärä tiedetään sen jälkeen, kun parlamentti on keskustellut asiasta.

Irlanti kertoi jo syyskuussa aikovansa järjestää kansanäänestyksen naisten oikeudesta raskaudenkeskeytykseen.

Äänestyksessä kansalaisilta kysytään, hyväksyvätkö he muutokset maan aborttilainsäädäntöön, jonka mukaan raskaus on sallittua keskeyttää vain, jos odottavan äidin henki on vaarassa.

Abortti on mainittu Irlannin perustuslaissa, jota voidaan muuttaa vain kansanäänestyksen kautta. Abortti on nykyään Irlannissa sallittu vain, jos synnytys vaarantaa vakavasti äidin hengen.

Tällä hetkellä laittomasti raskautensa keskeyttävälle naiselle saatetaan langettaa jopa 14 vuoden vankilatuomio. Ulkomaan matkan aikana abortin tekeminen ei kuitenkaan ole laitonta, ja joka vuosi tuhannet irlantilaisnaiset käyvätkin keskeyttämässä raskauden esimerkiksi Isossa-Britanniassa.

YK on kritisoinut Irlannin tiukkaa aborttilakia, joka YK:n mukaan voi johtaa naisten epäinhimilliseen kohteluun. YK:n ihmisoikeuskomitea vetosi toissavuonna Irlantiin, että maa muokkaisi lainsäädäntöään potilaiden suojelemiseksi.

Keskusta-oikeistolainen Varadkar pitää nykyisiä aborttilakeja liian tiukkoina. BBC:n mukaan pääministeri onkin ilmoittanut kampanjoivansa lievennysten puolesta.

Katollisen kirkon johtajan paavi Franciscuksen on määrä vierailla Irlannissa elokuussa. Katolinen kirkko pitää aborttia vakavana syntinä. Suuri osa irlantilaisista on katolisen kirkon jäseniä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat